Nieuws 1,6 miljoen euro voor Radboudumc in nieuwe studie naar kortere behandeling van tuberculose

5 juni 2019

Een nieuwe studie moet uitwijzen of een kortere behandeling met een nieuwe combinatie van vier verschillende antibiotica net zo effectief kan zijn als de standaard langere behandeling tegen tuberculose (TB).

Als dit onderzoek, onder de naam SimpliciTB, succesvol is, kan de behandelperiode van medicijngevoelige tuberculose naar beneden van zes naar vier maanden, en die van medicijnresistente tuberculose naar beneden van 18 tot 24 maanden naar zes maanden.

Kortere behandelingsperiode

Een kortere behandeling van tuberculose heeft een aantal grote voordelen. Als de patiënt eerder geneest is hij minder lang besmettelijk voor anderen. De kans op verspreiding van de ziekte neemt daardoor af. Daarnaast helpt het om de therapietrouw te verhogen. De toegankelijkheid van ziekenhuizen en goede medische hulp in landen waar TB voorkomt is vaak beperkt, waardoor de therapietrouw bij langdurige behandeling vaak in het geding komt. Hoe korter de behandeling, hoe groter de kans dat iemand hem volbrengt. Vooral voor tuberculose is het afmaken van de hele kuur erg belangrijk. Matige therapietrouw kan er namelijk voor zorgen dat de bacterie resistent wordt.

De rol van Radboudumc

De studie is een wereldwijd initiatief van de TB Alliance. Het Sub-Sahara Afrikaanse deel van de studie wordt uitgevoerd door PanACEA, een consortium van 16 instituten in 11 landen, dat gecoördineerd wordt door Martin Boeree en Rutger Spoor van de afdeling Longziekten in het Radboudumc. PanACEA ontvangt voor deze studie 12 miljoen euro van EDCTP, waarvan een budget van 1,6 miljoen euro voor het Radboudumc. Het Radboudumc voert de aansturing en de medische monitoring uit, en werkt aan de ontwikkeling van onderzoekscapaciteiten – ‘capacity development’ – van de Afrikaanse partners.

Capacity development

De verdere ontwikkeling van Afrikaanse klinische onderzoekscentra is een prioriteit van het PanACEA consortium. Het doel hiervan is dat deze centra op een steeds hoger niveau komen en blijven, en dat hun klinische onderzoeken voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen, zoals van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA en de Amerikaanse FDA. Dit brengt Afrikaanse centra in de positie dat ze een leidende rol kunnen krijgen in toekomstig onderzoek. Bij de capacity development hoort bijvoorbeeld de ontwikkeling van infrastructuur, opnamefaciliteiten, laboratoria en apotheken, maar ook de wetenschappelijke ondersteuning van promovendi en postdocs.  

Over tuberculose

Tuberculose is een belangrijke infectieziekte. Wereldwijd zijn zo’n 2,3 miljard mensen latent besmet, en zijn er 10 miljoen nieuwe patiënten met actieve ziekte per jaar. Tuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie, Mycobacterium tuberculosis. Deze bacterie dringt cellen binnen, en kan daar ingekapseld worden. Bij dit inkapselen kan schade aan het weefsel ontstaan, die tot het ziektebeeld leidt. Meestal zit de tuberculose in de longen, maar de ziekte kan ook op andere plaatsen in het lichaam voorkomen.

Meer nieuws


Leidende rol Nederland bij ontwikkeling van nieuwe tuberculose­behandelingen

15 juli 2021 Radboudumc coördineert groot internationaal samenwerkingsproject UNITE4TB lees meer

Eerste Nederlandse hoogleraar Uitbraken van infectieziekten in het Radboudumc

3 juni 2021 Chantal Bleeker-Rovers over onderzoek naar corona, Q-koorts en andere infectie-uitbraken lees meer

Zwermanalyse combineert grootschalige gegevensanalyse met behoud van privacy Nieuwe AI-technologie voor decentrale analyse Big Data

27 mei 2021

Zwermleren (swarm learning) kan de samenwerking en informatie-uitwisseling op het gebied van onderzoek aanzienlijk verbeteren mét behoud van de privacy, schrijft een internationaal onderzoeksteam met onderzoekers van het Radboudumc in Nature.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet