Nieuws Twee nieuwe hoogleraren bij Cardiologie Radboudumc

15 juni 2020 De afdeling Cardiologie in het Radboudumc is per 1 april 2020 versterkt met twee nieuwe hoogleraren. Jan Hein Cornel is benoemd tot bijzonder hoogleraar Inflammatie bij atherosclerotisch cardiovasculair lijden en Robert-Jan van Geuns is de nieuwe hoogleraar Interventiecardiologie. Met deze twee nieuwe hoogleraren krijgen de afdeling Cardiologie en het Radboudumc Hart & Vaatcentrum een nieuwe impuls binnen het wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken en behandelingen van aderverkalking van het hart.

Jan Hein Cornel

Prof. Jan Hein Cornel is gespecialiseerd in de werkingsmechanismen en nieuwe klinische ontstekingsremmende behandelopties bij zowel chronische als acute hartproblemen ten gevolge van aderverkalking. Vanuit het onderwerp ‘Ontstekingen aan de Vaatwand’ in het Radboudumc zal Cornel een strategische samenwerking aangaan tussen het Radboudumc, de vereniging Werkgroep Cardiologische centra Nederland (WCN) en Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder.

Centraal in het onderzoek staan de ontwikkelingen en het verloop van ontstekingen aan de vaatwand en de gevolgen voor de behandeling hiervan. Jan Hein Cornel: “Ook mensen met minimale ontstekingen lopen een verhoogd risico. Meer dan 40 procent van de patiĆ«nten met een acuut hartinfarct heeft een dergelijke minimale ontsteking. Tot op heden is hier onvoldoende aandacht aan besteed.” Deze bijzondere leerstoel is mogelijk gemaakt door het Radboudumc, WCN en Noordwest.

Robert-Jan van Geuns

Prof. Robert-Jan van Geuns is een expert op het gebied van complexe dotterbehandelingen binnen de interventiecardiologie. De interventiecardiologie is het medisch specialisme dat zich richt op het opsporen, diagnosticeren en behandelen van hartaandoeningen door middel van katheters. Een veelvoorkomende interventie is een dotterbehandeling. Van Geuns is expert op het gebied van complexe dotterbehandelingen. Het gaat hier om behandelingen waarbij de aderen in het hart compleet geblokkeerd zijn (Chronische Totaal Occlusie, CTO) of in acute situaties een dotter moet plaatsvinden waarbij een extracorporale membraanoxygenatie (ECMO) moet worden gebruikt ter ondersteuning bij hartfalen.

Als hoogleraar Interventiecardiologie zal Van Geuns zich bezig houden met het specificeren van de indicatie samen met hartchirurgen (multidisciplinaire indicatiestelling). Ook richt hij zich op onderzoek waarbij de beste indicatiemethodiek en vroege en late farmacotherapie worden onderzocht in relatie tot de gebruikte materialen tijdens een dotterbehandeling. Belangrijke thema’s zijn de diagnostiek en behandeling van vroege aderverkalking en de behandeling van het acute en/of complexe hartinfarct. Robert-Jan van Geuns: “Het klassieke acute hartinfarct wordt tegenwoordig zeer succesvol behandeld met snelle dotterbehandelingen. Bij het complexe hartinfarct dat gepaard gaat met een cardiogene shock en/of reanimatie, is de sterfte nog steeds erg hoog en is er een grote behoefte aan nieuwe behandelingsmogelijkheden.”

Personalia Jan Hein Cornel en Robert-Jan van Geuns

Jan Hein Cornel (Harlingen, 1960) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1986 zijn artsexamen behaalde. Hij specialiseerde zich tot cardioloog in het Thoraxcentrum, Academisch Ziekenhuis Dijkzigt te Rotterdam. In 1996 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op onderzoek naar Myocardiale levensvatbaarheid bij ischemische syndromen. Cornel werkt vanaf 1995 als cardioloog bij Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder. Daarnaast was hij daar opleider cardiologie van 2012 tot aan zijn benoeming tot hoogleraar. Hij is lid en oud-voorzitter van de WCN, een nationaal cardiologennetwerk met leden uit bijna 60 Nederlandse niet-academische ziekenhuizen, dat zich heeft bewezen als productieve onderzoeksgroep op het gebied van multicenter cardiovasculaire onderzoeken.

Binnen het Radboudumc is de expertise van clinical trialist in grote internationale studies een waardevolle aanvulling op de bestaande onderzoekslijnen. Cornel bouwt met behulp van de WCN en Noordwest aan de vertaalslag van academische bevindingen, via klinische trials, naar de dagelijkse praktijk in de spreekkamer.

Robert-Jan van Geuns (Son & Breugel, 1966) studeerde van 1984 -1990 geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en behaalde in 1992 zijn artsexamen. In 1995 trad hij als onderzoeker in dienst van het Thoraxcenter van het Erasmus MC, Rotterdam. Hij specialiseerde zich daar in de cardiologie en later verder in de interventiecardiologie.

In 2000 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit op onderzoek naar niet-invasieve coronaire beeldvorming met MRI en Electron beam computed tomography. Na zijn promotie bleef Van Geuns als cardioloog werkzaam in het Erasmus MC, waar hij van 2012 tot 2014 coƶrdinator was van de afdeling Interventiecardiologie. In 2014 werd hij daar benoemd tot bijzonder hoogleraar in de Interventiecardiologie.

Sinds zijn overstap naar het Radboudumc heeft hij als primaire verantwoordelijkheid het versterken van wetenschappelijk onderzoek in de interventie-cardiologie. Hij bouwt aan een nieuwe onderzoeksgroep, verwerft subsidies en organiseert seminars over invasieve beeldvorming en de fysiologie van het hart voor een internationaal publiek.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet