Interventieradiologie

De interventieradioloog voert procedures uit in een team met gespecialiseerde MBB’ers (medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundigen). Voor veel van de behandelingen is een lokale verdovingsprik in de huid voldoende om de behandeling uit te kunnen voeren. Meer complexe behandelingen worden onder narcose of onder een roesje uitgevoerd.


Behandelingen en onderzoeken

Binnen de Interventieradiologie zijn verschillende behandelingen en onderzoeken mogelijk: van de bloedvaten, of juist niet.

lees meer

Behandelingen en onderzoeken

Binnen de Interventieradiologie zijn verschillende behandelingen en onderzoeken mogelijk


  • Vernauwingen of verstoppingen in bloedvaten kunnen o.a. worden behandeld doormiddel van ‘dotteren’ (het oprekken van een bloedvat doormiddel van een ballon) of het plaatsen van stents (een buisje dat het bloedvat open houdt). Ook kunnen bloedvaten die klachten geven juist dicht worden gemaakt (embolisatie). 
    Bij een TIPS-procedure (Transjugulaire Intrahepatische Portosystemische Shunt) maakt de interventieradioloog een kunstmatige verbinding tussen twee aders in de lever.

    Wanneer bloedstolsels zich in het bloed bevinden, kunnen we deze eruit filteren met behulp van een vena cava-filter. Het filter plaatsen we in de onderste holle ader (vena cava) en blijft een aantal weken zitten.

    Wanneer een bloedstolsel een bloedvat afsluit, kan door het toedienen van een bloedverdunner op die plek het stolsel worden opgelost. Dit noemt men een Trombolyse behandeling. Een bloedstolsel kan ook uit het bloedvat worden weggezogen, dit wordt een Trombectomie genoemd. Wanneer een bloedstolsel een bloedvat in de hersenen afsluit (herseninfarct), kan dit stolsel uit het bloedvat worden verwijderd om blijvende schade te voorkomen, dit is een Stroke behandeling.

    De interventieradioloog kan ook bloedmonsters (samples) afnemen op verschillende plekken in bloedvaten, dit noemt men een Veneuze sampling. De bloedmonsters worden onderzocht op afwijkingen in het hormoongehalte van het bloed.  Zo kan men achterhalen of er een overproductie is van bepaalde hormonen in uw lichaam.

    Veneuze malformaties (VM) en arterio veneuze malformaties (AVM) zijn gecompliceerde bloedvatmisvormingen. Deze kunnen in heel het lichaam voorkomen en ernstige klachten geven. Met speciale technieken kan de interventieradioloog een rol spelen bij het beheersbaar maken van de klachten en symptomen.

    Ook worden op de Interventie Radiologie PICC-lijnen geplaatst. Dit is een dun slangetje die via een bloedvat boven de elleboogsplooi wordt ingebracht en eindigt in een groot bloedvat boven het hart. De PICC-lijn kan worden gebruikt om antibiotica, chemotherapie, andere medicatie en voeding toe te dienen. Daarnaast kan er bloed uit afgenomen worden. Het voordeel van de PICC-lijn is dat deze langer kan blijven zitten dan een infuus.


Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 29
contactformulier

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: 0
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:

Meldt u zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt ook gebruik maken van een golfkar.
Als met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling eerst moet worden opgenomen, dan meldt u zich niet bij route 780. Meldt u zich dan bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping 0 en volg route 780
  • Medewerkers
  • Intranet