Afdelingen Radiotherapie

Over de afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer

Over de afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei. Soms is alleen radiotherapie voldoende. Maar vaak is een combinatie met chirurgie, chemotherapie of beide nodig. Radiotherapie is ook belangrijk bij pijnbestrijding. Voor patiënten die uiteindelijk niet genezen, kan radiotherapie de kwaliteit van leven sterk verbeteren door pijnlijke uitzaaiingen in het lichaam te bestralen.

Met wie krijgt u te maken?

Op de afdeling Radiotherapie werken verschillende mensen, zoals een radiotherapeut, een klinisch fysicus, een radiotherapeutisch laborant en een verpleegkundig specialist.

Behandeltijden

Voor bestralingen kunt u terecht op werkdagen tussen 8.00-21.00 uur.


Maatregelen coronavirus

Veel van de geplande poliklinische afspraken en behandelingen gaan door. Soms ook telefonisch of in een videogesprek. Helaas moeten we sommige geplande opnames uitstellen. Wij nemen zelf contact met u op als dit voor u geldt. U kunt voor spoedgevallen altijd bij ons terecht.

lees meer

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contact

Radiotherapie Radboudumc

Meer informatie voor patiënten, over behandelingen, onderwijs en over wetenschappelijk onderzoek.

lees meer

mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer

Polikliniek Radiotherapie

U kunt vanwege meerdere redenen terecht komen bij de Polikliniek Radiotherapie, bijvoorbeeld voor een consult of controle.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Voor bestralingen van het Radboudumc kunt u terecht op 2 locaties: Radboudumc en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Daardoor kunnen we u soms sneller behandelen of dichterbij huis.

Voor welke bestralingen kunt u bij ons terecht? Radiotherapie

Bekijk een overzicht van de behandelingen van de afdeling Radiotherapie.

lees meer

Radiotherapie en vaccinatie voor het coronavirus

Ik ben momenteel onder behandeling voor kanker. Kan ik een vaccin tegen het coronavirus nemen?

Lees meer

Radiotherapie en vaccinatie voor het coronavirus

Ik ben momenteel onder behandeling voor kanker. Kan ik een vaccin tegen het coronavirus nemen?

Wij begrijpen dat er veel vragen zijn over de verschillende vaccinaties tegen het coronavirus. Ook voor ons is er nog veel onbekend en daarom zal deze tekst regelmatig aangepast worden naar de nieuwste inzichten. We adviseren u om deze pagina opnieuw te raadplegen als u een vaccinatie-oproep ontvangt.

Voor nu geldt het volgende advies als u een oproep krijgt voor een vaccinatie met het Astra-Zeneca-vaccin, het Pfizer-vaccin of het Moderna-vaccin. Het advies hangt af van de soort behandeling die u krijgt:

 • U heeft kanker en wordt behandeld met hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte geneesmiddelen. U kunt zich op elke dag van de behandeling laten vaccineren.
 • U heeft kanker en krijgt chemotherapie. U kunt zich op elk moment laten vaccineren, maar wij adviseren om dit bij voorkeur in de week voorafgaand aan de volgende kuur te doen.
 • U heeft kanker en krijgt radiotherapie. U kunt zich op elke moment laten vaccineren. Ook als u een combinatie behandeling krijgt zoals bestraling met chemotherapie of bestraling met hormoontherapie, kunt u zich op elk moment laten vaccineren.

MR-Linac

Sinds oktober 2020 beschikt onze afdeling Radiotherapie over een MR-Linac (Magnetic Resonance Linear Accelerator). Deze hypermoderne machine combineert de functies van een MRI-scanner en een bestralingsapparaat (versneller).

lees meer

MR-Linac

Sinds oktober 2020 beschikt onze afdeling Radiotherapie over een MR-Linac (Magnetic Resonance Linear Accelerator). Deze hypermoderne machine combineert de functies van een MRI-scanner en een bestralingsapparaat (versneller). Doordat we voor en tijdens iedere bestraling de mogelijkheid hebben om MRI beelden te maken en de bestraling aan te passen, kunnen we met de MR-Linac nauwkeuriger bestralen. We sparen de gezonde organen om de tumor heen beter en geven indien nodig een hogere dosis aan de tumor. We verwachten dat er hierdoor minder bijwerkingen zullen optreden.

Patiënten met bepaalde vormen van prostaatkanker of patiënten met beperkte uitzaaiingen in de lymfklieren (oligo lymfkliermetastasen) in het bekkengebied, komen in aanmerking voor deze behandeling.
Sinds april 2021 zijn we gestart met de behandeling van patiënten met endeldarmkanker die vijf bestralingen krijgen. In 2021 verwachten we het aantal indicaties voor bestraling op de MR-Linac uit te breiden.

Lees hier meer informatie over MRI-gestuurde bestraling

Mocht u willen weten of u in aanmerking komt voor behandeling met de MR-Linac? Neem dan eerst contact op met uw behandelend arts.

Contactgegevens:

Afdeling Radiotherapie
Route 875
Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00: (024) 361 45 05

Voor medische vragen over de MR-Linac kunt u contact opnemen via:
mr-linac@radboudumc.nl

We proberen binnen 3 werkdagen te reageren op uw bericht.


Protonen­therapie

Protonentherapie is een type bestraling bij de behandeling van kanker, die bijzonder effectief is en soms minder bijwerkingen kent. Deze behandelmethode komt in 2018 beschikbaar op 3 locaties in Nederland.

lees meer

Protonen­therapie

Protonentherapie is een type bestraling bij de behandeling van kanker, die bijzonder effectief is en soms minder bijwerkingen kent. Deze behandelmethode komt in 2018 beschikbaar op 3 locaties in Nederland. De afdeling Radiotherapie van het Radboudumc heeft een samenwerkingsverband met ZonPTC in Maastricht en zal patiënten die voor behandeling met protonen in aanmerking komen naar Maastricht verwijzen.

Uw afspraak bij het Radboudumc

Heeft u binnenkort een afspraak in het Radboudumc? Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over uw afspraak in ons ziekenhuis.

lees meer

Uw behandelteam

Op de afdeling Radiotherapie werken de medewerkers in een team. Het team dat u behandelt bestaat uit verschillende medewerkers.

lees meer

Uw behandelteam

Op de afdeling Radiotherapie werken de medewerkers in een team. Het team dat u behandelt kan uit de volgende medewerkers bestaan:

 • Baliemedewerker.
 • Afsprakenbureau. Zij plannen zowel alle afspraken met artsen, andere hulpverleners en onderzoeksafdelingen als de bestralingsbehandelingen.
 • Radiotherapeut. Dit is een medisch specialist die is opgeleid om kanker met straling te behandelen.
 • Physician assistant. Dit is een medisch opgeleide zorgverlener die zelfstandig taken van een arts overneemt binnen een specifiek aandachtsgebied.
 • Stralingsdeskundige (fysicus) voor de technische en natuurkundige aspecten van de behandeling.
 • Moulagetechnicus. Deze technicus maakt als het nodig is een bestralingsmasker of andere hulpmiddelen. 
 • Radiotherapeutisch laborant. Hij of zij bereidt de bestraling voor en voert deze uit.
 • Doktersassistente. Hij of zij zorgt voor verzorgende handelingen en bloedafname. Hij of zij regelt ook de vervoersbewijzen.
 • Gespecialiseerd verpleegkundige. Hij of zij geeft (wond)verzorgingsadviezen, biedt steun en begeleiding en regelt zo nodig in samenspraak met u hulp voor thuis, bijvoorbeeld thuiszorg.

We streven ernaar dat u steeds door dezelfde arts wordt geholpen. Dit lukt niet altijd omdat de dienstroosters wisselen. Het Radboudumc is een opleidingsziekenhuis. U kunt dus ook worden geholpen of behandeld door medewerkers die in opleiding zijn. Zij werken altijd onder toezicht van gediplomeerden.


Casemanagers Radiotherapie

Er zijn vaste contactpersonen (casemanagers) aangesteld bij wie u terecht kunt met uw vragen en zorgen.

lees meer

Wetenschap­pelijk onderzoek

Onze afdeling houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. over ons onderzoek (in English)

Onze locaties


Radboudumc adres en route

Ingang: Ingang Radiotherapie
Route: 875

bekijk route

Radboudumc adres en route

Bezoekadres

Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein 32
Ga naar binnen bij: Ingang Radiotherapie
Volg route 875

CWZ Nijmegen adres en route

Ingang: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Route: A53

bekijk route

CWZ Nijmegen adres en route

Bezoekadres

Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Weg door Jonkerbos 102
6532 SZ Nijmegen

U vindt de afdeling Radiotherapie onder het Spoedplein.

Routebeschrijving

Reis naar Weg door Jonkerbos 102
Ga naar binnen bij: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Volg route A53

Onze mensen