

Over de afdeling Radiotherapie
De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.
lees meerOver de afdeling Radiotherapie
De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei. Soms is alleen radiotherapie voldoende. Maar vaak is een combinatie met chirurgie, chemotherapie of beide nodig. Radiotherapie is ook belangrijk bij pijnbestrijding. Voor patiënten die uiteindelijk niet genezen, kan radiotherapie de kwaliteit van leven sterk verbeteren door pijnlijke uitzaaiingen in het lichaam te bestralen.Met wie krijgt u te maken?
Op de afdeling Radiotherapie werken verschillende mensen, zoals een radiotherapeut, een klinisch fysicus, een radiotherapeutisch laborant en een verpleegkundig specialist.
Maatregelen coronavirus
Komt u naar het Radboudumc? U mag helaas geen begeleider meenemen. Dit kan alleen in uitzonderingsgevallen. Bezoekers/begeleiders met klachten mogen helaas niet naar binnen. Voor alle patiënten, begeleiders en bezoekers vanaf 13 jaar is een mondkapje verplicht.
lees meerContact
Afdeling Radiotherapie
(024) 361 45 05
Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
Contact

Radiotherapie Radboudumc
Meer informatie voor patiënten, over behandelingen, onderwijs en over wetenschappelijk onderzoek.
lees meer
mijnRadboud uw persoonlijke patiëntendossier
Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.
lees meer
Polikliniek Radiotherapie
U kunt vanwege meerdere redenen terecht komen bij de Polikliniek Radiotherapie, bijvoorbeeld voor een consult of controle.
lees meerWaarom naar het Radboudumc?
Voor bestralingen van het Radboudumc kunt u terecht op 3 locaties: Radboudumc, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Daardoor kunnen we u soms sneller behandelen of dichterbij huis.Voor welke bestralingen kunt u bij ons terecht? Radiotherapie
Bekijk een overzicht van de behandelingen van de afdeling Radiotherapie.
lees meerMR-Linac
Sinds oktober 2020 beschikt onze afdeling Radiotherapie over een MR-Linac (Magnetic Resonance Linear Accelerator). Deze hypermoderne machine combineert de functies van een MRI-scanner en een bestralingsapparaat (versneller). Doordat we voor en tijdens iedere bestraling de mogelijkheid hebben om MRI beelden te maken en de bestraling aan te passen, kunnen we met de MR-Linac nauwkeuriger bestralen. We sparen de gezonde organen om de tumor heen beter en geven indien nodig een hogere dosis aan de tumor. We verwachten dat er hierdoor minder bijwerkingen zullen optreden.
Patiënten met bepaalde vormen van prostaatkanker of patiënten met beperkte uitzaaiingen in de lymfklieren (oligo lymfkliermetastasen) in het bekkengebied, komen in aanmerking voor deze behandeling.
In 2021 verwachten we het aantal indicaties voor bestraling op de MR-Linac uit te breiden.
Lees hier meer informatie over MRI-gestuurde bestraling
Mocht u willen weten of u in aanmerking komt voor behandeling met de MR-Linac? Neem dan eerst contact op met uw behandelend arts.
Contactgegevens:
Afdeling Radiotherapie
Route 875
Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00: (024) 361 45 05
Voor medische vragen over de MR-Linac kunt u contact opnemen via:
mr-linac@radboudumc.nl
We proberen binnen 3 werkdagen te reageren op uw bericht.
Protonentherapie
Protonentherapie is een type bestraling bij de behandeling van kanker, die bijzonder effectief is en soms minder bijwerkingen kent. Deze behandelmethode komt in 2018 beschikbaar op 3 locaties in Nederland.
lees meerProtonentherapie
Protonentherapie is een type bestraling bij de behandeling van kanker, die bijzonder effectief is en soms minder bijwerkingen kent. Deze behandelmethode komt in 2018 beschikbaar op 3 locaties in Nederland. De afdeling Radiotherapie van het Radboudumc heeft een samenwerkingsverband met ZonPTC in Maastricht en zal patiënten die voor behandeling met protonen in aanmerking komen naar Maastricht verwijzen.
Uw afspraak bij het Radboudumc
Heeft u binnenkort een afspraak in het Radboudumc? Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over uw afspraak in ons ziekenhuis.
lees meerUw behandelteam
Op de afdeling Radiotherapie werken de medewerkers in een team. Het team dat u behandelt bestaat uit verschillende medewerkers.
lees meerUw behandelteam
Op de afdeling Radiotherapie werken de medewerkers in een team. Het team dat u behandelt kan uit de volgende medewerkers bestaan:- Baliemedewerker.
- Radiotherapeut. Dit is een medisch specialist die is opgeleid om kanker met straling te behandelen.
- Physician assistant. Dit is een medisch opgeleide zorgverlener die zelfstandig taken van een arts overneemt binnen een specifiek aandachtsgebied.
- Stralingsdeskundige (fysicus) voor de technische en natuurkundige aspecten van de behandeling.
- Moulagetechnicus. Deze technicus maakt als het nodig is een bestralingsmasker of andere hulpmiddelen.
- Radiotherapeutisch laborant. Hij of zij bereidt de bestraling voor en voert deze uit.
- Doktersassistente. Hij of zij zorgt voor verzorgende handelingen en bloedafname. Hij of zij regelt ook de vervoersbewijzen en afspraken met artsen, andere hulpverleners en onderzoeksafdelingen.
- Gespecialiseerd verpleegkundige. Hij of zij geeft (wond)verzorgingsadviezen, biedt steun en begeleiding en regelt zo nodig in samenspraak met u hulp voor thuis, bijvoorbeeld thuiszorg.
Casemanagers Radiotherapie
Er zijn vaste contactpersonen (casemanagers) aangesteld bij wie u terecht kunt met uw vragen en zorgen.
lees meer