Vraag en antwoord

Agnita Boon, neuroloog bij het Erasmus MC, is expert op het gebied van bewegingsstoornissen en dus ook op het gebied van de ziekte van Parkinson. Zij geeft antwoord op de meest gestelde vraag over erfelijkheid: in hoeverre is bekend of parkinson erfelijk is?

Vraag 1

In hoeverre is bekend of parkinson erfelijk is? Lees meer

Vraag 1

In hoeverre is bekend of parkinson erfelijk is?

Naarmate mensen jonger zijn, is de kans op een erfelijke oorzaak groter. Met name bij mensen bij wie de ziekte zich openbaart voor het vijftigste levensjaar. Bij deze mensen gaat in ongeveer 10% van de gevallen om een erfelijke vorm. Boven de leeftijdsgrens van vijftig is de kans op erfelijkheid minder groot. Als de ziekte van Parkinson vaak in de familie voorkomt, is er een kans op erfelijkheid. Een klinisch geneticus kan dit onderzoeken. 

Het onderzoek naar de erfelijkheid van parkinson is in volle gang. Zo wordt er in het kader van een medicijnonderzoek gekeken of een bepaalde genafwijking (GBA mutatie) die samenhangt met parkinson in Nederland vaker voorkomt.

Meer informatie


ParkinsonTV Erfelijkheid & Parkinson

ParkinsonTV is een initiatief van ParkinsonNet. Maandelijks behandelen zij live een thema over de ziekte van Parkinson. In deze aflevering staat erfelijkheid centraal.
  • Medewerkers
  • Intranet