Over vitaal met parkinson

Mensen met parkinson hebben veel vragen over hoe je gezond kunt leven en vitaal kunt blijven. Daarom maakte ParkinsonNet een informatieve videoreeks over parkinson en vitaliteit. lees meer

Over vitaal met parkinson

Hoe leeft u vitaal en gezond als u parkinson heeft? Hoe blijft u op een passende manier in beweging en welke voeding helpt daarbij? Om de zoektocht in antwoorden op deze vragen makkelijker te maken, is er nu de videoreeks ‘Vitaal met parkinson’. Zowel ervaringsdeskundigen als experts op het gebied van bewegen, voeding en parkinson delen hun kennis en kunde. Ze geven antwoorden op veel voorkomende vragen en delen tips om actief en gemotiveerd te blijven. Theorie en voorbeelden uit de praktijk bieden met deze videoreeks een totaalpakket aan informatie over dit boeiende onderwerp.

De video's voor dit thema zijn gemaakt door samenwerkingspartner ParkinsonNet en werden mogelijk gemaakt door 27 fietsers die voor Fietsenvoor.nl 2017 de Col de la Colombière in Frankrijk beklommen en zo een grote som geld ophaalden voor een informatieve videoreeks over een gezonde leefstijl bij parkinson.

De videoreeks is te zien vanaf januari t/m maart 2019, bekijk hier het programma


Vitaal met parkinson: wat houdt het in? vraag 1-5

Bekijk hier vijf video's die het onderwerp vitaal met parkinson introduceren. lees meer

Bewegen en medicatie vraag 6-7

Bekijk hier twee video's over beweging en medicatie. lees meer

Bewegen en parkinson vraag 8-12

Bekijk hier vijf video's over bewegen en parkinson. lees meer

Voeding en parkinson vraag 14-19

Bekijk hier zes video's over voeding en parkinson. lees meer

Obstipatie en parkinson vraag 20-23

Bekijk hier vier video's over obstipatie en parkinson. lees meer

Fysiotherapie en parkinson vraag 24-27

Bekijk hier vier video's over fysiotherapie en parkinson. lees meer

Beweeggroepen voor parkinson vraag 28-31

Bekijk hier vier video's over beweeggroepen voor parkinson. lees meer

Voeding, energieniveau en parkinson vraag 32-35

Bekijk hier vier video's over voeding, energieniveau en parkinson. lees meer

Sport in beeld vraag 36-38

Bekijk hier drie video's waarin mensen met parkinson vertellen over hun sport en de voordelen die ze ervaren. lees meer

Alternatieven voor sporten vraag 39

Bekijk hier één video over wat te doen als sporten niet meer lukt. lees meer

Motivatie bij sporten en bewegen met parkinson vraag 40-43

Bekijk hier vier video's over motivatie bij sporten en bewegen met parkinson. lees meer

Buurtsportcoach voor parkinson vraag 44-46

Bekijk hier drie video's over een buurtsportcoach voor mensen met parkinson. lees meer

Een gezond gewicht met parkinson vraag 47-51

Bekijk hier vijf video's over een gezond gewicht met parkinson. lees meer

Sport in beeld vraag 52-53

Bekijk hier twee video's waarin mensen met parkinson vertellen over hun motivatie om te sporten. lees meer

Meer informatie


ParkinsonTV Vitaliteit

ParkinsonTV is een initiatief van ParkinsonNet. Maandelijks behandelen zij live een thema over de ziekte van Parkinson. In deze aflevering staat vitaliteit centraal.

Interview Fietsen met parkinson, voor parkinson

Ruud Overes (57) maakte met parkinson in drie maanden tijd een fietstocht van maar liefst 10.000 kilometer door Europa en haalde hiermee meer dan 14.000 euro op voor onderzoek naar parkinson. lees meer

Interview Fietsen met parkinson, voor parkinson

Toen Ruud Overes (57) in 2017 hoorde dat hij parkinson had, zette hij vaart achter zijn grote droom om ooit een internationale fietstocht te maken. Met behulp van vrienden en familie kwam de droom uit: in 2018 maakte hij in drie maanden tijd een fietstocht van maar liefst 10.000 kilometer door Europa. En hij haalde hiermee meer dan 14.000 euro op voor fundamenteel onderzoek naar parkinson. Het initiatief kreeg de naam Parkinson2Beat en gaat in 2019 enthousiast verder met het organiseren van sportieve activiteiten voor mensen met parkinson. Parkinson Op Maat interviewde Ruud over zijn indrukwekkende tocht, sporten met parkinson en toekomstplannen.

Lees hier het hele interview.

Agenda Parkinson2Beat

Parkinson2Beat organiseert sportieve activiteiten voor mensen met parkinson om geld op te halen voor parkinson. lees meer

Agenda Parkinson2Beat

Parkinson2Beat organiseert sportieve activiteiten voor mensen met parkinson om geld op te halen voor fundamenteel onderzoek naar parkinson. “We richten ons vooral op jonge mensen met parkinson, maar iedereen die lekker wil sporten mag meedoen” legt initiatiefnemer Ruud Overes uit. Dus heeft u zin om dit jaar samen met Parkinson2Beat te sporten? Ga naar de agenda op www.parkinson2beat.nl voor een actueel overzicht van alle activiteiten. 

Update Parkinson2Beat april 2019, door Ruud Overes

Een succesvolle eerste golfevenement 
Het is 22 maart als het eerste golfevenement van de Parkinson2Beat Golf Competitie van start gaat. We boffen met het schitterende weer. Langzaam komen de gasten het terrein van Golfcentrum Eindhoven  oplopen. We hebben alle beschikbare ‘kaartjes’ kunnen verkopen voor de wedstrijden en de clinics. Er zijn lekkere broodjes, gratis koffie en thee en zelfs een likeurtje speciaal hiervoor gebrouwen. Een aantal kranten hebben een journalist en fotograaf gestuurd. De Eindhovense wethouder van sport geeft het startschot. Iedereen is lekker aan het (leren) golfen en heeft het naar zijn zin. Er wordt veel gelachen en veel gepraat.


Een aantal golfclubs hebben contactpersonen gestuurd die ons verrassen door aan te bieden dat wij ook van hun faciliteiten gebruik mogen maken. Ook de NGF (Nederlandse Golf Federatie) en de GvoorG (Golf voor Gehandicapten) bieden hun diensten aan, we gaan samenwerken. Een nieuwe nationale golfcompetitie is een feit. Wilt u ook meegolfen of wil uw golfclub ook meedoen aan de competitie? U kunt ons vinden op: www.parkinson2beat.nl. Sponsors en helpende handen zijn natuurlijk ook altijd welkom.
 
Andere sporten
Naast golf bieden we meer sporten aan, waaronder: wandelen, fietsen, dansen, vliegen en sinds kort badminton. Voor ieder wat wils en iedereen mag meedoen. Je hoeft er geen parkinson voor te hebben.

Fietstocht met een koninklijk tintje 
Heel bijzonder wordt dit jaar de grote fietstocht(en) door Europa. Er zijn nog plaatsen vrij. We zijn gevraagd door een echte prins om met hem mee te rijden. Het betreft Prins Andreas van Saksen, Coburg Gotha die zijn voorvader Albert eert. Albert heeft 200 jaar geleden Queen Victoria van Engeland de hand gevraagd. The Albert Music Hall in Londen is naar hem vernoemd. Andreas is 70+ en heeft parkinson. De tocht gaat verder via Praag, Auswitsch en Krakau naar Bratislava waar we praten met de ambassadeur en het Cobra museum bezoeken van de Nederlander Gerard Meulensteen. Op de terugweg gaan we langs BikevoorParkinson alvorens een petitie aan te bieden in Brussel bij het Europese Parlement met betrekking tot het medicijntekort. Bij al deze activiteiten bent u altijd van harte welkom!


Interview "Door te sporten voel ik me goed"

Gerard Meijer (83) werkte vijftig jaar als verzorger van Feyenoord 1. Vijf jaar geleden kreeg hij parkinson, maar hij leidt nog altijd een actief leven. Wij interviewden hem over sporten en bewegen met parkinson. lees meer

Interview "Door te sporten voel ik me goed"

Gerard Meijer (83) werkte vijftig jaar als verzorger van Feyenoord 1 en is nu al negen jaar ambassadeur van deze Rotterdamse voetbalclub. Vijf jaar geleden kreeg hij parkinson, maar hij leidt nog altijd een actief leven. Wij interviewden hem in het kader van ‘vitaal met parkinson’ over omgaan met de ziekte en sporten en bewegen met parkinson.

Lees hier het interview
  • Medewerkers
  • Intranet