Lopende onderzoeken CURVE - Adolescente Idiopathische Scoliose

Over het onderzoek

Bij de CURVE-studie willen we onderzoeken of het nodig is om bij iedere controle van je scoliose een röntgenfoto te maken van je rug. Het is namelijk nooit goed onderzocht hoe vaak we röntgenfoto’s moeten maken bij de controles in het ziekenhuis.

lees meer

Over het onderzoek

Wat is scoliose?

Een scoliose is een verkromming van de rug. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Bij jouw scoliose weten we niet wat de oorzaak is en daarom wordt het een idiopathische scoliose genoemd. Met bijvoorbeeld een röntgenfoto kan de grootte van jouw scoliose gemeten worden.

Wat is het doel van het onderzoek?

Bij de CURVE-studie willen we onderzoeken of het nodig is om bij iedere controle van je scoliose een röntgenfoto te maken van je rug. Het is namelijk nooit goed onderzocht hoe vaak we röntgenfoto’s moeten maken bij de controles in het ziekenhuis.

Waarom doen we dit onderzoek?

Een röntgenfoto maken geeft straling en deze straling is niet gezond. Gelukkig is het niet veel straling, maar we willen met name kinderen hier zo min mogelijk aan blootstellen. Als je scoliose niet is toegenomen, heb je onnodig een röntgenfoto en straling gehad. Omdat we kinderen geen onnodig straling willen geven, vragen wij ons af of we wel altijd röntgenfoto’s bij de controles van kinderen met een scoliose moeten maken.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal 2 jaar. Tijdens deze 2 jaar kom jij, net als normaal, een aantal keer op controle bij de arts in het ziekenhuis.

Wat houdt het onderzoek in?

In dit onderzoek vergelijken we 2 groepen:

 • Groep A: bij iedere controle röntgenfoto’s (de normale controle)
 • Groep B: alleen een röntgenfoto als we denken dat bijv. de scoliose is toegenomen en we hier iets aan moeten doen (de nieuwe methode)

Hoe werkt meedoen?

Als je meedoet aan het onderzoek, wordt met loting bepaald of je in Groep A of Groep B zit. Wanneer je niet mee wil doen aan de loting en liever zelf een groep kiest, kan je ook mee doen. Je kiest dan zelf voor Groep A of B en geeft dan aan je arts door welke groep je hebt gekozen.


Voor wie?

Je kunt waarschijnlijk meedoen met het onderzoek als je tussen de 10 en 18 bent, idiopathische scoliose hebt en als je (nog) geen brace-behandeling of operatie hebt gehad, een brace-behandeling hebt afgerond of een operatie op de planning hebt staan. lees meer

Voor wie?

Wie kunnen er meedoen met dit onderzoek?

Jij kan waarschijnlijk meedoen aan dit onderzoek als jij:

 • Adolescente idiopathische scoliose hebt
 • Tussen de 10 en 18 jaar oud bent
 • Als het gaat om jouw behandeling:
  • (nog) Geen brace behandeling of operatie hebt gehad
  • Brace behandeling hebt afgerond
  • Operatie op de planning staat

Dit zijn ongeveer de voorwaarden voor deelname aan het onderzoek. De precieze voorwaarden weet jouw arts en hij/zij zal kijken of jij mee kan doen aan het onderzoek.

Hoeveel kinderen doen er mee aan dit onderzoek?

In totaal zullen ongeveer 800 kinderen uit heel Nederland meedoen met dit onderzoek. Al deze informatie verzamelen wij om te onderzoeken of het nodig is om bij iedere controle van je scoliose een röntgenfoto te maken van je rug. Kinderen uit heel Nederland kunnen meedoen aan dit onderzoek als zij onder controle zijn voor hun scoliose bij een van de ruim 30 ziekenhuizen.