26 februari 2018

Steeds meer mensen worden succesvol voor kanker behandeld. Deze ‘overlevers’ krijgen echter vaak te maken met late effecten na kanker, zoals onvruchtbaarheid, hartproblemen en psychosociale problemen. Het Radboudumc Expertisecentrum Late Effecten na Kanker volgt en behandelt patiënten op dit vlak.

Nacontrole tot vijf jaar na de behandeling is normaal bij kanker. Het is echter bekend dat ook daarna – soms vele jaren later – nog effecten van de ziekte of behandeling kunnen optreden. Dit kan hormonale uitval zijn,  onvruchtbaarheid, vervroegde overgang, hartproblemen, vermoeidheid en psychosociale problemen. Voor onderzoek naar en de screening en behandeling van deze effecten is het Radboudumc Expertisecentrum Late Effecten na Kanker opgericht. Daarbinnen worden drie patiëntgroepen, waarvan bekend is dat overlevers vaak geconfronteerd worden met late effecten, langdurig gevolgd:
 

Alleen patiënten van Radboudumc

Het gaat hierbij specifiek om patiënten die in het Radboudumc behandeld zijn voor kanker – verwijzing vanuit andere ziekenhuizen of door de huisarts is dus nog niet mogelijk. Kinderoncoloog Jacqueline Loonen: “Van onze eigen patiënten hebben we namelijk toegang tot een gedetailleerd behandeloverzicht. Dat is van wezenlijk belang om de diagnose van late effecten te kunnen stellen.” Wanneer die diagnose is gesteld, kan behandeling van de late effecten starten. “Dat gebeurt deels in ons huis, zoals de cardiologische zorg. Maar in de praktijk werken we natuurlijk ook nauw samen met zorgprofessionals uit de eerste lijn, bijvoorbeeld voor de psychosociale problemen, hypothyreoidie en hypertensie. De screening van deze drie patiëntengroepen blijft liggen bij ons expertisecentrum. Wij onderzoeken namelijk hoe de late effecten zich ontwikkelen en wat er op welke momenten nodig is om deze mensen de beste kwaliteit van leven te bieden. Onze droom is dat we deze zorg kunnen uitbouwen voor alle overlevers van kanker.” 

Meer weten over late effecten na kanker?

Meer informatie over het Radboudumc Expertisecentrum Late Effecten na Kanker vindt u op onze website. Lees ook het artikel ‘Cancer Survivorship Care: Person Centered Care in a Multidisciplinary Shared Care Model’ dat verscheen in het International Journal of Integrated Care (januari 2018). Of neem contact op met Jacqueline Loonen, ook wanneer u bijvoorbeeld interesse heeft in een presentatie over de inrichting van zorg rondom late effecten. 

Meer nieuws


Studie naar pijn op de borst

4 april 2019

Op 1 maart startte de ARTICA-studie naar patiënten met pijn op de borst die vooraf een laag risico hebben op een acuut coronair syndroom. Mogelijk raakt u bij deze studie betrokken.

lees meer

Seksueel geweld bij mannen

4 april 2019

Wist u dat één op de vijf mannen ooit grensoverschrijdend gedrag meegemaakt heeft? Goede zorg, zo snel mogelijk na het voorval, is van groot belang. Het Centrum Seksueel Geweld biedt deze zorg. Bekijk hier de verwijsmogelijkheden.

lees meer

Hiv voorkomen met PrEP

4 april 2019

Verpleegkundig specialist Karin Grintjes van ons hiv-behandelcentrum vertelt over PrEP en wijst op de hiv-indicatoren.

lees meer

Nuttige nieuwe test voor Parkinson

27 maart 2019

In vroege stadia kan het lastig zijn om Parkinson te onderscheiden van andere aandoeningen die er identiek lijken uit te zien. Onderzoekers van het Radboudumc en Britse collega's beschrijven een nieuwe test die snel en betrouwbaar kan aangeven of iemand Parkinson heeft.

lees meer

Tuberculosemedicijn veilig in hogere dosering Te lage dosering rifampicine kan juist bijdragen aan multiresistente tuberculose

25 maart 2019

Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in het wetenschapsblad PlosOne dat ze een groep patiënten met ernstige tuberculose aanzienlijk hogere doseringen hebben voorgeschreven. De doseringen bleken veilig en goed te verdragen.

lees meer