Bij onderzoek naar borstkanker is in sommige gevallen enkel een gewone mammografie onvoldoende voor betrouwbare beoordeling. Bijvoorbeeld als een vrouw dicht borstklierweefsel heeft. In het Radboudumc is voor deze situaties nu een extra techniek beschikbaar: contrast enhanced mammography (CEM).
Al jaren voerden we in het Radboudumc een aanvullende 3D-echo uit bij de mammografie categorieën C (ACR 3: meer klierweefsel dan vetweefsel) of D (ACR 4: zeer dicht klierweefsel). Hierbij zijn eventuele afwijkingen namelijk minder goed zichtbaar op een gewone mammografie. Vanwege de komst van nog betere onderzoekstechnieken, stopt het Radboudumc met de 3D-echo en is sinds juli 2025 de mammografie met contrastvloeistof (CEM) beschikbaar.
Voor wie?
Een CEM wordt gedaan bij onderstaande patiëntenpopulaties:
- patiënten met dicht borstklierweefsel (ACR 3 en 4) én 50 jaar of ouder;
- patiënten met dicht borstklierweefsel (ACR 3 en 4) jonger dan 50 jaar én met een screeningsindicatie (oncoline schema);
- maligne postoperatieve patiënten (als onderdeel van de follow-up);
- patiënten met een contra-indicatie voor een MRI;
- deelname aan de DENSE 2 studie.
CEM of MRI?
Ook met een MRI kunnen wij eventuele afwijkingen in de borst zichtbaar maken, als de mammografie daar aanleiding toe geeft. Dit blijft, naast de gewone echo en punctie van de borst, onderdeel van onze diagnostiekmogelijkheden bij verdenking op borstkanker. Op basis van bovengenoemde patiëntenpopulaties kiezen wij echter bij voorkeur voor de CEM en niet voor een MRI als aanvullende diagnostiek. De CEM is voor patiënten namelijk toegankelijker, prettiger en geeft vergelijkbaar resultaat met een MRI.
Verwijzing
Bij een verdenking op eventuele borstkanker, kunt u uw patiënt via de gebruikelijke weg in Zorgdomein verwijzen voor een mammogram (mammadiagnostiek regulier). Daar geeft u ook aan of er sprake is van een mogelijk verminderde nierfunctie, allergie voor jodiumhoudend contrastmiddel of de ziekte van Kahler of de ziekte van Waldenström met lichte tekens in de urine. Wanneer wij uw aanvraag hebben ontvangen, bepalen wij of uw patiënt een gewoon mammogram, een CEM of eventueel een MRI krijgt. Bij de CEM is conform de richtlijn altijd eerst nierfunctieonderzoek nodig. Hierover nemen wij telefonisch contact met u op.
Meer informatie en wetenschappelijk onderzoek
Momenteel loopt landelijk de DENSE-2 studie, waarbij twee nieuwe technieken worden onderzocht om borstfoto’s te maken bij vrouwen : 1) een verkort MRI-onderzoek en 2) een contrast-mammogram. Het Radboudumc doet mee aan deze studie.
- Wel of geen MRI bij borsten met dicht borstklierweefsel (Borstkankervereniging Nederland)
- Borstkankervereniging adviseert bij onderzoek naar speciale mammografie met contrastvloeistof (CEM) bij screening dicht borstklierweefsel (Borstkankervereniging Nederland)
- DENSE/DENSE-2 studie (zeer dicht borstweefsel) (RIVM)
Meer nieuws

Nieuw zorgaanbod in Zorgdomein voor kwetsbare patiënten met complexe zorgvraag
10 juli 2024Het Radboudumc heeft een verwijsmogelijkheid in Zorgdomein geopend om met huisartsen mee te denken over passende zorg voor een kwetsbare patiënt met een complexe zorgvraag.
lees meer