19 april 2018

Sinds 1 april gaat een patiënt voor mammadiagnostiek direct naar de afdeling Radiologie, en niet meer eerst naar de Mammapoli. De patiënt wordt direct na afloop van de radiologische onderzoeken geïnformeerd door de radioloog.

De afdeling Radiologie van het Radboudumc wordt poortspecialist voor de mammadiagnostiek. Dit betekent dat een patiënt met een verdachte mamma-afwijking direct naar de afdeling Radiologie gaat voor diagnostiek. De radioloog informeert de patiënt meteen na afloop van de radiologische onderzoeken. Wanneer het mammogram en de eventuele echo geen afwijkingen laten zien, kan de patiënt gerustgesteld naar huis. De uitslagen krijgt u via Zorgmail teruggekoppeld.

Doorverwijzing naar Mammapoli

Als een punctiebiopsie nodig is, kan die meteen dezelfde dag of aan het begin van de volgende werkdag gedaan worden. Als de punctie vóór 11.00u plaats kan vinden, is de uitslag meestal dezelfde dag bekend en dan kan de patiënt die middag nog in het MDO worden besproken. Bij een punctie neemt de radioloog telefonisch contact op met de huisarts om de bevindingen terug te koppelen en te vragen om toestemming voor doorverwijzing naar de Mammapoli. We streven ernaar om deze patiënten nog dezelfde dag of op de dag erna op de Mammapoli te zien en later die dag in het multidisciplinair overleg te bespreken.

Voordelen nieuwe werkwijze

Met deze nieuwe werkwijze kunnen patiënten sneller terecht, zitten zij minder lang in onzekerheid en kunnen patiënten met borstkanker sneller naar de Mammapoli voor opvang, verdere diagnostiek en het opstellen van een behandelplan. Deze werkwijze wordt al langer in het CWZ toegepast en is bedoeld als een belangrijke stap voorwaarts in de harmonisatie van de diagnostiek en behandeling van patiënten met borstafwijkingen in Nijmegen. Dit zal de verdere samenwerking tussen het CWZ en het Radboudumc in de toekomst versterken.

Verwijzen

Verwijzing voor mammadiagnostiek gebeurt op de gebruikelijke manier via Zorgdomein. Patiënten kunnen binnen 1 tot 2 werkdagen worden gezien.

Meer informatie

Meer nieuws


Studie naar pijn op de borst

4 april 2019

Op 1 maart startte de ARTICA-studie naar patiënten met pijn op de borst die vooraf een laag risico hebben op een acuut coronair syndroom. Mogelijk raakt u bij deze studie betrokken.

lees meer

Seksueel geweld bij mannen

4 april 2019

Wist u dat één op de vijf mannen ooit grensoverschrijdend gedrag meegemaakt heeft? Goede zorg, zo snel mogelijk na het voorval, is van groot belang. Het Centrum Seksueel Geweld biedt deze zorg. Bekijk hier de verwijsmogelijkheden.

lees meer

Hiv voorkomen met PrEP

4 april 2019

Verpleegkundig specialist Karin Grintjes van ons hiv-behandelcentrum vertelt over PrEP en wijst op de hiv-indicatoren.

lees meer

Nuttige nieuwe test voor Parkinson

27 maart 2019

In vroege stadia kan het lastig zijn om Parkinson te onderscheiden van andere aandoeningen die er identiek lijken uit te zien. Onderzoekers van het Radboudumc en Britse collega's beschrijven een nieuwe test die snel en betrouwbaar kan aangeven of iemand Parkinson heeft.

lees meer

Tuberculosemedicijn veilig in hogere dosering Te lage dosering rifampicine kan juist bijdragen aan multiresistente tuberculose

25 maart 2019

Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in het wetenschapsblad PlosOne dat ze een groep patiënten met ernstige tuberculose aanzienlijk hogere doseringen hebben voorgeschreven. De doseringen bleken veilig en goed te verdragen.

lees meer