26 februari 2018

Het Radboudumc en CWZ willen patiënten met nierstenen sneller behandelen en tegelijkertijd de kwaliteit van steenzorg verhogen. Welke keuzes hebben we gemaakt en wat betekent dat voor uw verwijzing?

Op de afdeling Urologie van het Radboudumc onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen. Ook patiënten met nierstenen kunnen bij ons terecht. Het stellen van de juiste diagnose en daarmee bepalen van de beste behandeling, is bij deze patiënten afhankelijk van veel factoren: de grootte en locatie en compositie van de steen, de comorbiditeit van de patiënten of bijvoorbeeld het gewicht. Dat alles bepaalt of een behandeling complex is of eenvoudig. En de wachttijden zijn nu soms wel vier maanden. “Dat is met een aandoening als deze voor niemand wenselijk. De pijn van deze patiënten wordt wel vergeleken met de baringspijn bij vrouwen”, aldus uroloog en chef de policlinique Frank d’Ancona. Tijd dus om keuzes te maken.

Samenwerking met het CWZ

Frank d’Ancona: “We hebben de handen ineengeslagen met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Want ook het CWZ heeft alles in huis om samen goede steenzorg te bieden. En daar zijn kortere wachttijden voor deze operaties mogelijk. Ook willen we de kwaliteit van zorg en preventie vergroten door een Multidisciplinair Overleg met de twee centra te starten waarin ook nefrologen betrokken zijn. En we gaan samenwerken in wetenschappelijk onderzoek op het gebied van nierstenen.

Waar vindt behandeling plaats?

“In een wekelijks multidisciplinair video-overleg met het CWZ, gaan we de verwezen patiënten met nierstenen bespreken”, vertelt Frank d’Ancona. “Dan gaan we besluiten waar de behandeling zal plaatsvinden. Het verwijzen zal toch vooral om minder complexe steenchirurgie gaan waarbij met name de wachttijd nu een groot probleem vormt. Het kan daardoor voorkomen dat een patiënt in een ander centrum wordt behandeld dan waar de huisarts ze naar doorverwijst. We bieden allebei dezelfde behandelingen, maar de winst zit hem erin dat we vanaf nu gebruik kunnen maken van de snelheid van het CWZ als het om eenvoudige, minder tijdrovende ingrepen gaat. Voor complexe behandelingen blijft onveranderd dat we die hier moeten inplannen, net als dat in het CWZ gebeurt. We hopen dus dat we door gezamenlijk slimmer plannen en verwijzen, de wachttijden binnen de samenwerking kunnen terugbrengen.”

Wat betekent het voor mijn verwijzing?

Wanneer u vermoedt dat uw patiënt nierstenen heeft, kunt u op de gebruikelijke manier via Zorgdomein verwijzen naar één van de ziekenhuizen. Het ziekenhuis waar u naartoe verwijst is initieel hoofdbehandelaar. Bij een eventuele verwijzing naar het andere centrum zal het deze rol overdragen naar dat centrum, waar operatie en follow-up plaatsvindt. Bij twijfel over verwijzing kunt u altijd bellen naar onze overleglijn voor huisartsen: 024-3613803.

Meer nieuws


Studie naar pijn op de borst

4 april 2019

Op 1 maart startte de ARTICA-studie naar patiënten met pijn op de borst die vooraf een laag risico hebben op een acuut coronair syndroom. Mogelijk raakt u bij deze studie betrokken.

lees meer

Seksueel geweld bij mannen

4 april 2019

Wist u dat één op de vijf mannen ooit grensoverschrijdend gedrag meegemaakt heeft? Goede zorg, zo snel mogelijk na het voorval, is van groot belang. Het Centrum Seksueel Geweld biedt deze zorg. Bekijk hier de verwijsmogelijkheden.

lees meer

Hiv voorkomen met PrEP

4 april 2019

Verpleegkundig specialist Karin Grintjes van ons hiv-behandelcentrum vertelt over PrEP en wijst op de hiv-indicatoren.

lees meer

Nuttige nieuwe test voor Parkinson

27 maart 2019

In vroege stadia kan het lastig zijn om Parkinson te onderscheiden van andere aandoeningen die er identiek lijken uit te zien. Onderzoekers van het Radboudumc en Britse collega's beschrijven een nieuwe test die snel en betrouwbaar kan aangeven of iemand Parkinson heeft.

lees meer

Tuberculosemedicijn veilig in hogere dosering Te lage dosering rifampicine kan juist bijdragen aan multiresistente tuberculose

25 maart 2019

Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in het wetenschapsblad PlosOne dat ze een groep patiënten met ernstige tuberculose aanzienlijk hogere doseringen hebben voorgeschreven. De doseringen bleken veilig en goed te verdragen.

lees meer