Nieuws Hardlopend de MRI in

13 oktober 2017

Regelmatige lichaamsbeweging verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Maar dat wil niet zeggen dat alle lichaamsbeweging gezond is. Er zijn aanwijzingen dat zeer intensieve inspanning, zoals het lopen van een marathon, microschade oplevert aan hart en spieren. Om te onderzoeken hoe groot deze schade is, gaan onderzoekers van Radboudumc en AMC twaalf deelnemers aan de Amsterdam Marathon intensief volgen, met onder andere een MRI-onderzoek voor en vlak na de race.

Eerder Amerikaans onderzoek tijdens de Boston Marathon bracht aan het licht dat alle onderzochte marathonlopers een toename van het eiwit troponine in het bloed hadden. Dit eiwit is een onderdeel van het hartspierweefsel en dus een maat voor schade aan het hart. Meer dan de helft van de deelnemers aan de studie had genoeg troponine in het bloed om de diagnose hartinfarct te krijgen.
 
Het ligt voor de hand om op basis van deze resultaten te veronderstellen dat het lopen van een marathon leidt tot hartschade. Maar de Boston studie en andere onderzoeken waren niet gevoelig genoeg om deze schade daadwerkelijk vast te stellen. Zo is wel naar stoffen in het bloed gekeken, maar niet naar het hart zelf. Ook is niet bekend of het hart weer herstelt van deze microschade.
 
Om meer inzicht te krijgen in de effecten van een marathonloop op het hart, gaan onderzoekers van het Radboudumc en het AMC Academic Center for Evidence-based Sports Medicine (ACES) twaalf ervaren lopers die meedoen aan de Amsterdam Marathon onderwerpen aan een uitgebreid onderzoek.
 
Vincent Aengevaeren, onderzoeker bij het Radboudumc: “Centraal staat de vraag hoe gezond nu een marathon lopen is. Hiervoor zullen we een unieke combinatie aan metingen verrichten; namelijk bloed en biomarker onderzoek, fysiologische data, nieuwe MRI metingen en een experimenteel hartfilmpje waarbij de sporters 64 ECG-plakkers op borst en rug bevestigd krijgen. Op deze manier krijgen we een integraal beeld van de belasting, en mogelijke schade, van het sporthart tijdens een marathon.”
 
De lopers zijn vier weken zoet met het onderzoek. De metingen aan het hart vinden een week voor de marathon, vlak voor en vlak na de marathon en twee weken na de marathon plaats. Aengevaeren: “Op deze manier kijken we ook hoe het hart herstelt van zeer intensieve inspanning, en of dat eventuele microschade weer gerepareerd wordt.”

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


14 Radboudianen in top meest geciteerde wetenschappers

12 december 2018

Op de lijst met de 1 procent meest geciteerde wetenschappers van de afgelopen tien jaar, staan 14 wetenschappers die verbonden zijn aan het Radboudumc of de Radboud Universiteit.

lees meer

Onderzoek geneesmiddel zeldzame ziekte kan efficiënter en patiëntgerichter Nieuwe toepassing Bayesiaans gecombineerde N=1 trialmethode

12 december 2018

Om te beoordelen of een geneesmiddel voor een zeldzame ziekte effect heeft, is grootschalig onderzoek met een gerandomiseerde klinische studie niet altijd meer nodig, zeggen onderzoekers van de afdeling Neurologie en Health Evidence van het Radboudumc.

lees meer

Metalen implantaat maakt medicijn Doelgerichte therapie tegen bacteriële infecties

11 december 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat het ijzer in metalen implantaten medicijnen zoals antibiotica kan activeren. Op deze manier kunnen antibiotica in het bloed uitsluitend bij een implantaat infecties actief onderdrukken.

lees meer

Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer
  • Snel naar