Nieuws Hardlopend de MRI in
13 oktober 2017

Regelmatige lichaamsbeweging verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Maar dat wil niet zeggen dat alle lichaamsbeweging gezond is. Er zijn aanwijzingen dat zeer intensieve inspanning, zoals het lopen van een marathon, microschade oplevert aan hart en spieren. Om te onderzoeken hoe groot deze schade is, gaan onderzoekers van Radboudumc en AMC twaalf deelnemers aan de Amsterdam Marathon intensief volgen, met onder andere een MRI-onderzoek voor en vlak na de race.

Eerder Amerikaans onderzoek tijdens de Boston Marathon bracht aan het licht dat alle onderzochte marathonlopers een toename van het eiwit troponine in het bloed hadden. Dit eiwit is een onderdeel van het hartspierweefsel en dus een maat voor schade aan het hart. Meer dan de helft van de deelnemers aan de studie had genoeg troponine in het bloed om de diagnose hartinfarct te krijgen.
 
Het ligt voor de hand om op basis van deze resultaten te veronderstellen dat het lopen van een marathon leidt tot hartschade. Maar de Boston studie en andere onderzoeken waren niet gevoelig genoeg om deze schade daadwerkelijk vast te stellen. Zo is wel naar stoffen in het bloed gekeken, maar niet naar het hart zelf. Ook is niet bekend of het hart weer herstelt van deze microschade.
 
Om meer inzicht te krijgen in de effecten van een marathonloop op het hart, gaan onderzoekers van het Radboudumc en het AMC Academic Center for Evidence-based Sports Medicine (ACES) twaalf ervaren lopers die meedoen aan de Amsterdam Marathon onderwerpen aan een uitgebreid onderzoek.
 
Vincent Aengevaeren, onderzoeker bij het Radboudumc: “Centraal staat de vraag hoe gezond nu een marathon lopen is. Hiervoor zullen we een unieke combinatie aan metingen verrichten; namelijk bloed en biomarker onderzoek, fysiologische data, nieuwe MRI metingen en een experimenteel hartfilmpje waarbij de sporters 64 ECG-plakkers op borst en rug bevestigd krijgen. Op deze manier krijgen we een integraal beeld van de belasting, en mogelijke schade, van het sporthart tijdens een marathon.”
 
De lopers zijn vier weken zoet met het onderzoek. De metingen aan het hart vinden een week voor de marathon, vlak voor en vlak na de marathon en twee weken na de marathon plaats. Aengevaeren: “Op deze manier kijken we ook hoe het hart herstelt van zeer intensieve inspanning, en of dat eventuele microschade weer gerepareerd wordt.”

Meer nieuws


Waarom trilt een parkinsonpatiënt?

27 januari 2021

Promotie Michiel Dirkx aan het Radboudumc

lees meer

Nieuwe malariamug rukt op in Afrikaanse steden

27 januari 2021

Een nieuwe mug is wijdverspreid in de Hoorn van Afrika en zeer vatbaar voor lokale malariaparasieten

lees meer

Mindfulness-based compassievol leven helpt bij terugkerende depressie

27 januari 2021

Rhoda Schuling promoveert op 27 januari op haar onderzoek bij het Centrum voor Mindfulness.

lees meer

ReumaNederland ondersteunt ontwikkeling meniscus ATRO Medical

26 januari 2021

ATRO Medical, gevestigd op de Novio Tech Campus, gaat een partnership aan met ReumaNederland voor de verdere ontwikkeling van hun synthetische meniscus. Het Nijmeegse Atro Medical is een spin-out van het Radboudumc,

lees meer

Kwetsbare Nijmegenaren door corona minder vaak fysiek bij de huisarts

22 januari 2021

De COVID-19-pandemie heeft in 2020 in Nijmegen en omstreken geleid tot een flinke afname van huisartsconsulten voor patiënten met chronische fysieke gezondheidsproblemen. Ook daalde het aantal fysieke consults voor patiënten met mentale klachten, hoewel de vraag daarnaar gelijk bleef.

lees meer