Nieuws 2018 Botbreuken voorspellen met computermodel

2 februari 2018

Onderzoekers van het Orthopaedic Research Laboratorium van het Radboudumc gaan computersimulaties aanbieden om het risico op botbreuken te berekenen bij patiënten met uitgezaaide kanker. Met deze nieuwe vorm van diagnostiek zijn 90 procent van de onvoorziene botbreuken te voorkomen.

Patiënten met kanker kunnen uitzaaiingen krijgen in het dijbeen. Behalve dat deze veel pijn kunnen veroorzaken, wordt het bot ook verzwakt door de uitzaaiing. De kans op het breken van het bot is van belang voor het bepalen van de beste behandeling. Patiënten met een laag risico krijgen een behandeling zonder operatie om de pijn te bestrijden. Patiënten met een hoog risico komen in aanmerking voor een operatie waarbij het bot verstevigd wordt.
 
Röntgenfoto’s en CT scans
Momenteel gebruikt de arts röntgenfoto’s of CT-beelden om het risico op een botbreuk in te schatten. Hij kijkt hierbij vooral naar de afmeting van de afwijkingen in het bot. Toch is hiermee niet betrouwbaar te voorspellen of het bot ook daadwerkelijk kan breken. Veel patiënten ondergaan hierdoor een operatie die achteraf gezien onnodig bleek te zijn. Ook komt het geregeld voor dat patiënten hun dijbeen breken, terwijl op basis van de beelden was ingeschat dat het risico hierop laag was.
 
Breuken voorkomen
Een onderzoeksteam van het Radboudumc, onder leiding van Nico Verdonschot, Esther Tanck en promovenda Florieke Eggermont, ontwikkelde een nieuwe methode om het risico op botbreuken bij patiënten met uitgezaaide kanker in het dijbeen te berekenen. Zij maken hierbij gebruik van zogenaamde eindige elementen modellen. Deze computermodellen kunnen op basis van CT-scans de botsterkte uitrekenen. Naar verwachting kan toepassing van de methode 30 procent van de onnodige preventieve operaties voorkomen en maar liefst 90 procent aan onvoorziene botbreuken.
 
Samenwerking met LUMC
Het Radboudumc biedt de computerberekening in eerste instantie aan als diagnostiek voor patiënten van het LUMC met wie de onderzoeksgroep een nauwe samenwerking heeft. Artsen kunnen een fractuurrisicovoorspelling aanvragen, net zoals ze bijvoorbeeld bloedonderzoek aan zouden vragen. Binnen drie dagen ontvangen ze dan een advies over het fractuurrisico. De onderzoekers verwachten dat landelijke toepassing van deze methode zal leiden tot een aanzienlijke kwaliteitsimpuls van de zorg voor deze patiënten en een besparing van ruim een half miljoen euro.

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor KNO-arts dr. Ronald Admiraal Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

24 september 2018

Ronald Admiraal heeft tijdens zijn afscheidssymposium op vrijdag 21 september een lintje ontvangen voor zijn werk als KNO-arts.

lees meer

Niet opereren is ook een optie Samen beslissen over een operatie

20 september 2018

Noralie Geessink ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.

lees meer

Opnieuw een 8,5 voor de zorg in het Radboudumc

20 september 2018

Ruim 5000 patiënten deelden hun ervaringen met de zorg via de Consumer Quality Index

lees meer

NFU doet eindbod met structurele loonsverhoging van 8,25% over drie jaar en afspraken over verlaging werkdruk

19 september 2018

De NFU biedt structureel een loonsverhoging van 8,25% voor een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra (umc’s).

lees meer

Cognitieve gedragstherapie effectief bij myotone dystrofie type 1 Nieuwe behandeloptie voor complexe ziekte

19 september 2018

Een behandeling met cognitieve gedragstherapie helpt patiënten met myotone dystrofie type 1 in het verbeteren van hun fysieke capaciteiten en sociale deelname.

lees meer

Citrienfonds.nl laat zien hoe de zorg beter kan én betaalbaar blijft 24 zorgverbeteringen in Radboudumc

11 september 2018

Om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden, is in 2014 door de minister van VWS het Citrienfonds opgericht. Met de umc’s als initiatiefnemer werken partijen in de zorg gezamenlijk aan het verbeteren van de zorg. 24 van de ruim 100 projecten uit het Citrienfonds zijn van het Radboudumc.

lees meer
  • Snel naar