Nieuws Botbreuken voorspellen met computermodel

2 februari 2018

Onderzoekers van het Orthopaedic Research Laboratorium van het Radboudumc gaan computersimulaties aanbieden om het risico op botbreuken te berekenen bij patiënten met uitgezaaide kanker. Met deze nieuwe vorm van diagnostiek zijn 90 procent van de onvoorziene botbreuken te voorkomen.

Patiënten met kanker kunnen uitzaaiingen krijgen in het dijbeen. Behalve dat deze veel pijn kunnen veroorzaken, wordt het bot ook verzwakt door de uitzaaiing. De kans op het breken van het bot is van belang voor het bepalen van de beste behandeling. Patiënten met een laag risico krijgen een behandeling zonder operatie om de pijn te bestrijden. Patiënten met een hoog risico komen in aanmerking voor een operatie waarbij het bot verstevigd wordt.
 
Röntgenfoto’s en CT scans
Momenteel gebruikt de arts röntgenfoto’s of CT-beelden om het risico op een botbreuk in te schatten. Hij kijkt hierbij vooral naar de afmeting van de afwijkingen in het bot. Toch is hiermee niet betrouwbaar te voorspellen of het bot ook daadwerkelijk kan breken. Veel patiënten ondergaan hierdoor een operatie die achteraf gezien onnodig bleek te zijn. Ook komt het geregeld voor dat patiënten hun dijbeen breken, terwijl op basis van de beelden was ingeschat dat het risico hierop laag was.
 
Breuken voorkomen
Een onderzoeksteam van het Radboudumc, onder leiding van Nico Verdonschot, Esther Tanck en promovenda Florieke Eggermont, ontwikkelde een nieuwe methode om het risico op botbreuken bij patiënten met uitgezaaide kanker in het dijbeen te berekenen. Zij maken hierbij gebruik van zogenaamde eindige elementen modellen. Deze computermodellen kunnen op basis van CT-scans de botsterkte uitrekenen. Naar verwachting kan toepassing van de methode 30 procent van de onnodige preventieve operaties voorkomen en maar liefst 90 procent aan onvoorziene botbreuken.
 
Samenwerking met LUMC
Het Radboudumc biedt de computerberekening in eerste instantie aan als diagnostiek voor patiënten van het LUMC met wie de onderzoeksgroep een nauwe samenwerking heeft. Artsen kunnen een fractuurrisicovoorspelling aanvragen, net zoals ze bijvoorbeeld bloedonderzoek aan zouden vragen. Binnen drie dagen ontvangen ze dan een advies over het fractuurrisico. De onderzoekers verwachten dat landelijke toepassing van deze methode zal leiden tot een aanzienlijke kwaliteitsimpuls van de zorg voor deze patiënten en een besparing van ruim een half miljoen euro.

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer

Eerste genen voor ADHD gevonden Twaalf van de naar schatting duizenden ADHD-genen geïdentificeerd

3 december 2018

Er zijn twaalf genetische variaties gevonden die het risico op ADHD verhogen. Deze resultaten kwamen tot stand door het combineren van grote groepen proefpersonen.

lees meer

Even vrijwillig ziek voor betere bestrijding van infectieziekten Radboudumc bundelt gecontroleerde humane infectiemodellen in RCHIM

29 november 2018

Het Radboudumc bundelt zijn gecontroleerde humane infectiemodellen vanaf vandaag in het Radboudumc Controlled Human Infection Models (RCHIM). Voorlopig doet het RCHIM onderzoek naar malaria, bloedvergiftiging (sepsis) en luchtweginfecties.

lees meer
  • Snel naar