Nieuws Europees actieplan voor beroerte
29 oktober 2018

Mond, spraak, arm. Met deze campagne probeert de Hartstichting al een tijdje meer bewustzijn te kweken voor de gevolgen van beroerte. Snel handelen kan namelijk het verschil maken tussen leven en dood. Op 29 oktober is het wereldwijd Dag van de beroerte. Op deze World Stroke Day presenteren Europese onderzoekers een actieplan om de beroertezorg in Europa te verbeteren.

Vijf vragen aan neurologen Edo Richard, Frank-Erik de Leeuw en Karin Klijn die namens het Radboudumc meewerkten aan het actieplan.

Leg nog eens uit, wat is precies een beroerte?

Beroerte is de verzamelnaam voor herseninfarcten en -bloedingen. Bij een herseninfarct sluit een bloedstolsel een slagader naar de hersenen af. Daardoor krijgt een deel van de hersenen geen bloed, en dus geen zuurstof en voedingsstoffen, meer. Bij een hersenbloeding gaat een bloedvat in de hersenen kapot waardoor het bloed zich in de hersenweefsels ophoopt en schade veroorzaakt. Van alle beroertes is ongeveer 80 procent een herseninfarct en 20 procent een hersenbloeding.

Hoe is de zorg voor mensen met een beroerte geregeld?

In de eerste fase na het ontstaan van de beroerte is het belangrijk om snel een arts te waarschuwen door 112 te bellen. Ook als de symptomen binnen een half uur weer verdwijnen, zoals bij een TIA, moet iemand zo snel mogelijk door een arts gezien worden. TIA's kunnen namelijk een voorbode zijn van een echte beroerte. Na de acute opvang van iemand met een beroerte volgt een langer traject van revalidatie en nazorg. Binnen Europa verschilt deze zorg enorm in kwaliteit.

Wat moet er dan gebeuren om deze zorg over heel Europa te verbeteren?

Hoewel de zorg in de meeste landen erg verbeterd is de laatste jaren, is er ook nog veel winst te behalen. Nederland zit over het algemeen in de kopgroep als het gaat om kwaliteit van de zorg rondom een beroerte. Maar ook wij kunnen nog veel leren van landen om ons heen. Met een gezamenlijk Europees actieplan kunnen we beleidsmakers beter duidelijk maken wat er nodig is voor nog betere zorg.

Wat zijn de belangrijkste doelen die in het het actieplan worden gesteld?

Het belangrijkste is het terugdringen van het aantal beroertes in Europa. We willen dat iedereen in Europa met een beroerte wordt verzorgd op een speciale beroerte-afdeling van een ziekenhuis, een zogenaamde stroke-unit. Ook willen we dat er meer aandacht is voor preventie van beroertes. Er is vooral aandacht nodig voor een volksgezondheidsaanpak om een gezonde leefstijl te stimuleren. Om dit te bereiken, adviseren we dat elk land een eigen actieplan opstelt, aangepast op de lokale situatie.

Zijn de gestelde doelen haalbaar?

Juist door samen te werken kunnen we in Europa een vuist maken. Door wetenschappers en beleidmakers uit heel Europa te betrekken, is ons actieplan stevig onderbouwd. Experts van preventie tot revalidatie zijn hierbij betrokken. Bij het opstellen van het plan is continu aandacht geweest voor de haalbaarheid. Niet elk land in Europa zal in 2030 dezelfde zorg hebben. Daar zijn we ons goed van bewust. Maar de gezamenlijke ambitie is wel om uiteindelijk de beste beroertezorg voor iedereen beschikbaar te krijgen.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Lowlands-bezoekers leren levens redden Welke training is het beste: ‘traditionele’ instructeurstraining of virtual reality-bril en app?

17 augustus 2019

In onderzoek van het Radboudumc leren bezoekers van het festival reanimeren, en wordt onderzocht wat hiervoor de beste methode is: een traditionele methode met een instructeur of een virtual reanimatie-app.

lees meer

Lowlands-bezoekers doen mee aan onderzoek: hoe tevreden ben jij over je piem of poes? ‘Alles is anders bij iedereen, dus ook daar’

16 augustus 2019

Hoe ziet je geslachtsorgaan eruit en hoe tevreden ben je ermee? Lowlands-bezoekers doen dit weekend mee aan onderzoek van het Radboudumc waarin ze dit anoniem laten weten. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ beter te helpen.

lees meer

Verhoogd gehalte van signaalstof troponine na inspanning voorspelt risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte

13 augustus 2019

Een verhoogde concentratie van het eiwit troponine in het bloed na langdurig wandelen is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Dit blijkt uit onderzoek onder 725 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dat maandag is gepubliceerd in Circulation.

lees meer

DELA, Radboudumc en Games for Health starten project om eenzaamheid bij ouderen te verminderen met spellen

2 augustus 2019

Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich weleens eenzaam. Een samenwerking tussen DELA, Radboudumc en Games for Health gaat onderzoeken of spellen tussen ouderen en kinderen dit sociale probleem kunnen verminderen.

lees meer

Grote beurs van de Hartstichting voor Floris Schreuder

2 augustus 2019

Floris Schreuder heeft een van de tien Dekkerbeurzen van de Hartstichting ontvangen. Het is een persoonsgebonden beurs van 369.000 euro.

lees meer

Variatie in plasticiteit van de visuele schors in kaart gebracht en verklaard

2 augustus 2019

Over de plasticiteit van de hersenen is nog niet veel bekend. In een nieuwe studie is uitgezocht wat het verschil in plasticiteit is tussen de diverse delen van de visuele schors, en komen de auteurs ook met een verklarend mechanisme.

lees meer