Nieuws Nieuwe leden voor Academia Europaea

19 oktober 2018

Drie hoogleraren van het Radboudumc zijn benoemd in de Academia Europaea, het Europese genootschap van wetenschappers die behoren tot de mondiale top. De nieuwe leden zijn: Bas Bloem, Joost Hoenderop en Bart Jan Kullberg.

In de Academia Europaea zijn ruim tweeduizend topwetenschappers uit Europa verzameld over de hele breedte van de wetenschap. Jaarlijks worden de meest aansprekende internationale kandidaten uitgekozen.

Bas Bloem is hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen en medeoprichter van het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) en ParkinsonNet. Bloem wil patiënten een actievere rol geven in hun eigen zorg en samenwerking in de gezondheidszorg stimuleren: ‘Allereerst moeten zorgverleners hun patiënt als een partner gaan zien, waarmee je samenwerkt aan de best mogelijke gezondheid. Ten tweede moeten zorgverleners zich specialiseren, omdat de diagnostiek en behandeling van veel ziekten steeds complexer wordt, maar daarin wel de samenwerking zoeken met een generalist zoals de huisarts die het overzicht bewaakt. Ten derde zou het goed zijn de patiënten te betrekken bij het maken van belangrijke keuzes en hen bij die keuzes bij te staan. Tenslotte moet de zorg meer pro-actief worden, in plaats van reactief: investeren in gezonde leefstijl en problemen vroegtijdig opsporen voordat de ziektelast groot wordt en de kosten stijgen. Ik vind het bijzonder om aan dit soort nieuwe zorgmodellen te kunnen werken en de meerwaarde daarvan aan te tonen met goed wetenschappelijk onderzoek.'
 
Joost Hoenderop is hoogleraar Nierfysiologie van de afdeling Fysiologie. 
Hoenderop onderzoekt de moleculaire nierfysiologie van de mineraalhuishouding in het lichaam. Mineralen als calcium, magnesium en fosfaat zijn onmisbaar voor de botopbouw, de spierfunctie, de werking van zenuwcellen en de productie van hormonen en andere stoffen. Veel ziektebeelden zoals diabetes, chronisch nierfalen maar ook veroudering en het gebruik van sommige geneesmiddelen gaan gepaard met verstoringen in de mineraalbalans. Veel patiënten ondervinden problemen door erfelijke en niet erfelijke verstoringen in de mineraalhuishouding. Hoenderop onderzoekt de moleculaire oorzaken van de verstoringen in de  mineraalbalans van de mens, om op basis daarvan nieuwe therapieën te ontwikkelen. Hij is lid van de De Jonge Akademie van Wetenschappen en doceert met veel enthousiasme de nierfysiologie in de curricula geneeskunde en biomedische wetenschappen.

Bart Jan Kullberg is hoogleraar Infectieziekten en mede-oprichter van het Radboud Centrum voor Infectieziekten (RCI): het topcentrum waarin de activiteiten van het Radboudumc op het gebied van patiëntenzorg, opleiding en onderwijs in infectieziekten zijn gebundeld. In zijn onderzoek richt Kullberg zich vooral op behandeling van complexe infecties, en het ophelderen van de rol van het immuunsysteem in de afweer tegen infecties. Hij was onderzoeksleider van enkele wereldwijde studies naar therapie voor patiënten met levensbedreigende invasieve Candida-infecties, één van de belangrijke opkomende infectieziekten in ziekenhuizen. Daarnaast is hij een van de experts in Nederland op het gebied van Antibiotic Stewardship en kwaliteit van antibioticagebruik in ziekenhuizen, en van de moeilijk-behandelbare vormen van schimmelinfecties en Lymeziekte.

Meer informatie over de Academia Europaea leden is te vinden op de website van de Radboud Universiteit

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Tuberculosevaccin versterkt malaria-afweer

20 februari 2019

Het vaccin tegen tuberculose versterkt ook de afweer tegen malaria. Dat ontdekten onderzoekers van het Radboudumc. De resultaten verschenen vandaag in Nature Communications.

lees meer

Nieuwe besmettingsroute resistente ziekenhuisbacterie ontdekt

18 februari 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe manier van verspreiding van resistente ziekenhuisbacteriën gevonden.

lees meer

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer