Nieuws Impulsiviteit en infectieziekten bij vrouwelijke gevangenen in Indonesie
28 maart 2019

Onbeschermd seksueel contact en intraveneus druggebruik zijn belangrijke besmettingsroutes voor infectieziekten zoals hiv, hepatitis B en C en syfilis. Om de kans op infecties te verkleinen speelt - naast kennisoverdracht - verbeteren van impulscontrole een belangrijke rol. Dat constateren onderzoekers van het Radboudumc en hun Indonesische collega’s op basis van onderzoek bij vrouwelijke gevangenen.

Hiv, hepatitis B en C en syfilis zijn ernstige infectieziekten die wereldwijd veel voorkomen en bijdragen aan sterfte of aanzienlijke gezondheidsrisico’s. Deze infectieziekten worden onder andere overgebracht via bloedcontact of onveilig seksueel contact. Vooral mensen die drugs injecteren (intraveneus drugsgebruik) of onbeschermde seksuele contacten hebben, lopen dus een verhoogd risico op deze infecties. In Azië, waaronder Indonesië, is dit een groeiend probleem. Met preventieprogramma’s wordt geprobeerd de kennis over de risico’s te vergroten, maar dit heeft maar een beperkt effect. Dit komt mogelijk doordat niet alleen kennis, maar ook impulsief of beloningsgericht gedrag de verspreiding van deze infecties beïnvloedt.
 
Impulsiviteit stimuleert risicogedrag
In het wetenschapsblad Plos One beschrijven wetenschappers uit Nijmegen en Indonesië, onder leiding van Arnt Schellekens, de relatie tussen impulsiviteit, risicogedrag en infectieziekten (hiv, hepatitis en syfilis) in een vrouwengevangenis in Jakarta. Rachel Arends, eerste auteur van het onderzoek: “We zien inderdaad dat impulsiviteit bij vrouwelijke gevangenen het risico op deze infecties verhoogt, doordat die impulsiviteit samenhangt met een toename in drugsgebruik en seksueel risicovol gedrag. Daarbij speelt impulsiviteit door gevoeligheid voor beloning een grote rol.”
 
Preventie door impulscontrole
Het onderzoek maakt duidelijk dat de inspanningen om de overdracht van deze infectieziekten terug te dringen niet alleen moeten worden gericht op kennisoverdracht. Arnt Schellekens: “Om de verspreiding van hiv, hepatitis en syfilis tegen te gaan, moet meer aandacht worden besteed aan de onderliggende oorzaken van het risicogedrag. Zeker bij mensen met wisselende seksuele contacten en intraveneus drugsgebruik moeten we meer aandacht besteden aan hun emotie- en impulsregulatie. Niet alleen kennisoverdracht is belangrijk, maar ook ondersteuning om beter met emoties en impulsen om te leren gaan.”
­­­­­
Publicatie in PLOSONE: Associations between impulsivity, risk behavior and HIV, HBV, HCV and syphilis seroprevalence among female prisoners in Indonesia: A cross-sectional study - Rachel M. Arends, Erni J. Nelwan, Ratna Soediro, Reinout van Crevel, Bachti Alisjahbana, Herdiman T. Pohan, A. Katinka L. von Borries, Aart H. Schene, André J. A. M. van der Ven, Arnt F. A. Schellekens
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Zeven hoogleraren benoemd als lid van Academia Europaea

22 augustus 2019

De Nijmeegse hoogleraren Hans van Bokhoven, Beatrice van der Heijden, Olivier Hekster, Nicoline Hoogerbrugge, Hans de Kroon, Asli Ozyurek en Michiel Vermeulen zijn onlangs benoemd in de Academia Europaea

lees meer

Social-mediaberichten over medicijngebruik tijdens zwangerschap vaak onjuist

21 augustus 2019

Op Nederlandstalige social media wordt regelmatig gepost over de veiligheid van medicijnen voor zwangere vrouwen. Uit een nieuwe analyse blijkt echter dat de informatie over het risico van medicijngebruik in die berichten vaak niet overeenkomt met de richtlijnen.

lees meer

Lowlands-bezoekers leren levens redden Welke training is het beste: ‘traditionele’ instructeurstraining of virtual reality-bril en app?

17 augustus 2019

In onderzoek van het Radboudumc leren bezoekers van het festival reanimeren, en wordt onderzocht wat hiervoor de beste methode is: een traditionele methode met een instructeur of een virtual reanimatie-app.

lees meer

Lowlands-bezoekers doen mee aan onderzoek: hoe tevreden ben jij over je piem of poes? ‘Alles is anders bij iedereen, dus ook daar’

16 augustus 2019

Hoe ziet je geslachtsorgaan eruit en hoe tevreden ben je ermee? Lowlands-bezoekers doen dit weekend mee aan onderzoek van het Radboudumc waarin ze dit anoniem laten weten. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ beter te helpen.

lees meer

Verhoogd gehalte van signaalstof troponine na inspanning voorspelt risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte

13 augustus 2019

Een verhoogde concentratie van het eiwit troponine in het bloed na langdurig wandelen is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Dit blijkt uit onderzoek onder 725 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dat maandag is gepubliceerd in Circulation.

lees meer

DELA, Radboudumc en Games for Health starten project om eenzaamheid bij ouderen te verminderen met spellen

2 augustus 2019

Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich weleens eenzaam. Een samenwerking tussen DELA, Radboudumc en Games for Health gaat onderzoeken of spellen tussen ouderen en kinderen dit sociale probleem kunnen verminderen.

lees meer