28 maart 2019

Onbeschermd seksueel contact en intraveneus druggebruik zijn belangrijke besmettingsroutes voor infectieziekten zoals hiv, hepatitis B en C en syfilis. Om de kans op infecties te verkleinen speelt - naast kennisoverdracht - verbeteren van impulscontrole een belangrijke rol. Dat constateren onderzoekers van het Radboudumc en hun Indonesische collega’s op basis van onderzoek bij vrouwelijke gevangenen.

Hiv, hepatitis B en C en syfilis zijn ernstige infectieziekten die wereldwijd veel voorkomen en bijdragen aan sterfte of aanzienlijke gezondheidsrisico’s. Deze infectieziekten worden onder andere overgebracht via bloedcontact of onveilig seksueel contact. Vooral mensen die drugs injecteren (intraveneus drugsgebruik) of onbeschermde seksuele contacten hebben, lopen dus een verhoogd risico op deze infecties. In Azië, waaronder Indonesië, is dit een groeiend probleem. Met preventieprogramma’s wordt geprobeerd de kennis over de risico’s te vergroten, maar dit heeft maar een beperkt effect. Dit komt mogelijk doordat niet alleen kennis, maar ook impulsief of beloningsgericht gedrag de verspreiding van deze infecties beïnvloedt.
 
Impulsiviteit stimuleert risicogedrag
In het wetenschapsblad Plos One beschrijven wetenschappers uit Nijmegen en Indonesië, onder leiding van Arnt Schellekens, de relatie tussen impulsiviteit, risicogedrag en infectieziekten (hiv, hepatitis en syfilis) in een vrouwengevangenis in Jakarta. Rachel Arends, eerste auteur van het onderzoek: “We zien inderdaad dat impulsiviteit bij vrouwelijke gevangenen het risico op deze infecties verhoogt, doordat die impulsiviteit samenhangt met een toename in drugsgebruik en seksueel risicovol gedrag. Daarbij speelt impulsiviteit door gevoeligheid voor beloning een grote rol.”
 
Preventie door impulscontrole
Het onderzoek maakt duidelijk dat de inspanningen om de overdracht van deze infectieziekten terug te dringen niet alleen moeten worden gericht op kennisoverdracht. Arnt Schellekens: “Om de verspreiding van hiv, hepatitis en syfilis tegen te gaan, moet meer aandacht worden besteed aan de onderliggende oorzaken van het risicogedrag. Zeker bij mensen met wisselende seksuele contacten en intraveneus drugsgebruik moeten we meer aandacht besteden aan hun emotie- en impulsregulatie. Niet alleen kennisoverdracht is belangrijk, maar ook ondersteuning om beter met emoties en impulsen om te leren gaan.”
­­­­­
Publicatie in PLOSONE: Associations between impulsivity, risk behavior and HIV, HBV, HCV and syphilis seroprevalence among female prisoners in Indonesia: A cross-sectional study - Rachel M. Arends, Erni J. Nelwan, Ratna Soediro, Reinout van Crevel, Bachti Alisjahbana, Herdiman T. Pohan, A. Katinka L. von Borries, Aart H. Schene, André J. A. M. van der Ven, Arnt F. A. Schellekens
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Anderhalf miljoen voor onderzoek naar dodelijke hersenziekte SCA1

25 juni 2019

Onderzoekers van het Radboudumc en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan samen op zoek naar een nieuwe behandeling voor de dodelijke hersenziekte spinocerebellaire ataxie type 1 (SCA1). Ze krijgen hiervoor 1,5 miljoen euro van ZonMw.

lees meer

Depressie Connect: een nieuwe online community rondom depressie

21 juni 2019

Hoe kunnen kennis en ervaring van mensen die een depressie hebben gehad het beste ingezet worden voor anderen? ‘Depressie Connect’, een nieuwe online community, helpt hierbij. Je kunt je vanaf vandaag aanmelden.

lees meer

Rechtzetten neustussenschot verbetert kwaliteit van leven Meest uitgevoerde KNO-behandeling bij volwassenen is effectief

19 juni 2019

Het uitvoeren van een correctie van het neustussenschot is zinvol. Patiënten met een scheef neustussenschot ademen na de operatie beter en hun kwaliteit van leven neemt toe.

lees meer

Radboudumc test noodstroomvoorziening

17 juni 2019

Op 19 juni om 16.00 uur test het Radboudumc de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte storing. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Ziekmakende schimmel maakt ook kunstleer waterdicht Bio Art & Design Award voor ontwikkeling schimmelcoating

14 juni 2019

Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken?

lees meer