Nieuws Impulsiviteit en infectieziekten bij vrouwelijke gevangenen in Indonesie

28 maart 2019

Onbeschermd seksueel contact en intraveneus druggebruik zijn belangrijke besmettingsroutes voor infectieziekten zoals hiv, hepatitis B en C en syfilis. Om de kans op infecties te verkleinen speelt - naast kennisoverdracht - verbeteren van impulscontrole een belangrijke rol. Dat constateren onderzoekers van het Radboudumc en hun Indonesische collega’s op basis van onderzoek bij vrouwelijke gevangenen.

Hiv, hepatitis B en C en syfilis zijn ernstige infectieziekten die wereldwijd veel voorkomen en bijdragen aan sterfte of aanzienlijke gezondheidsrisico’s. Deze infectieziekten worden onder andere overgebracht via bloedcontact of onveilig seksueel contact. Vooral mensen die drugs injecteren (intraveneus drugsgebruik) of onbeschermde seksuele contacten hebben, lopen dus een verhoogd risico op deze infecties. In Azië, waaronder Indonesië, is dit een groeiend probleem. Met preventieprogramma’s wordt geprobeerd de kennis over de risico’s te vergroten, maar dit heeft maar een beperkt effect. Dit komt mogelijk doordat niet alleen kennis, maar ook impulsief of beloningsgericht gedrag de verspreiding van deze infecties beïnvloedt.
 
Impulsiviteit stimuleert risicogedrag
In het wetenschapsblad Plos One beschrijven wetenschappers uit Nijmegen en Indonesië, onder leiding van Arnt Schellekens, de relatie tussen impulsiviteit, risicogedrag en infectieziekten (hiv, hepatitis en syfilis) in een vrouwengevangenis in Jakarta. Rachel Arends, eerste auteur van het onderzoek: “We zien inderdaad dat impulsiviteit bij vrouwelijke gevangenen het risico op deze infecties verhoogt, doordat die impulsiviteit samenhangt met een toename in drugsgebruik en seksueel risicovol gedrag. Daarbij speelt impulsiviteit door gevoeligheid voor beloning een grote rol.”
 
Preventie door impulscontrole
Het onderzoek maakt duidelijk dat de inspanningen om de overdracht van deze infectieziekten terug te dringen niet alleen moeten worden gericht op kennisoverdracht. Arnt Schellekens: “Om de verspreiding van hiv, hepatitis en syfilis tegen te gaan, moet meer aandacht worden besteed aan de onderliggende oorzaken van het risicogedrag. Zeker bij mensen met wisselende seksuele contacten en intraveneus drugsgebruik moeten we meer aandacht besteden aan hun emotie- en impulsregulatie. Niet alleen kennisoverdracht is belangrijk, maar ook ondersteuning om beter met emoties en impulsen om te leren gaan.”
­­­­­
Publicatie in PLOSONE: Associations between impulsivity, risk behavior and HIV, HBV, HCV and syphilis seroprevalence among female prisoners in Indonesia: A cross-sectional study - Rachel M. Arends, Erni J. Nelwan, Ratna Soediro, Reinout van Crevel, Bachti Alisjahbana, Herdiman T. Pohan, A. Katinka L. von Borries, Aart H. Schene, André J. A. M. van der Ven, Arnt F. A. Schellekens
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Vervolgonder­zoek naar rol darmflora in ontstaan hart- en vaatziekten Drie miljoen subsidie van de Hartstichting

18 april 2019

​Een consortium onderzoekers onder leiding van Folkert Kuipers (UMCG) en Mihai Netea (Radboudumc) heeft een Impulse Grant van drie miljoen euro van de Hartstichting ontvangen.

lees meer

Zorgverzekeraar schuift weinig met ziekenhuisbudgetten Nederlandse zorgsysteem brengt minder marktdynamiek dan verwacht

16 april 2019

Zorgverzekeraars belonen of korten ziekenhuizen zelden op basis van de geleverde prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Niek Stadhouders van het Radboudumc, waarmee hij op 15 april promoveerde.

lees meer

Lymepatiënten geven Radboudumc een 8,3

12 april 2019

De jaarlijkse Week van de Teek staat voor de deur. Hierin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten en de ziekte van Lyme.

lees meer

Rubiconbeurs voor spieronderzoek bij ALS

8 april 2019

Onderzoeker Linda Heskamp van het Radboudumc krijgt een Rubiconbeurs van NWO. Zij kan hiermee twee jaar lang onderzoek doen aan de Newcastle University in het Verenigd Koninkrijk. De Rubiconbeurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen.

lees meer