Nieuws Amanda Kiliaan benoemd tot hoogleraar Anatomie
6 mei 2020

Amanda Kiliaan is met ingang van 1 april 2020 benoemd tot hoogleraar Anatomie aan de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Mw. Kiliaan is Principal Investigator bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior en het Radboudumc.
 
Het onderzoek van Amanda Kiliaan richt zich op risicofactoren voor hart- en vaatziekten en cerebrovasculaire aandoeningen (CVA) bij dementie (met name de ziekte van Alzheimer) en de impact van voeding op hersenstructuur en functie bij deze aandoeningen. Ze werkt met  muismodellen voor obesitas, beroerte (stroke) en Alzheimer met behulp van translationele neuroimaging technieken.
 

Over Amanda Kiliaan

Amanda Kiliaan studeerde Biologie aan de Radboud Universiteit. In 1996 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar darmzenuwstelsel en darmpermeabiliteit.
Ze werkte als postdoc onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam, en bij McMaster University Hamilton, Canada. Van 1997 tot 2003 was ze senior-onderzoeker en teamleider Neurosciences bij Numico Research Wageningen.


Translational Neuroanatomy

In 2003 werd ze universitair docent en in 2013 universitair hoofddocent Neuroanatomie aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc. Ze is coördinator onderzoek Anatomie en leidt de onderzoeksgroep Translational Neuroanatomy, waarin het effect van voeding op de hersenen onderzocht wordt.
Kiliaan werkt samen met klinische onderzoeksgroepen (Geriatrie, Neurologie, Radiologie en Interne Geneeskunde), TNO, Tecniplast, voedingsindustrieën en Rijnstate ziekenhuis, Vascular Neurology (Columbia University NY) en Department of Neurology (State University of NY).
 

Relatie obesitas-hersenstructuur

In komende vijf jaar zullen met dezelfde translationele beeldvormende technieken, hersenprocessen zoals hersendoorbloeding, en -verbindingen tussen hersenstructuren voor geheugen- en leerprocessen longitudinaal onderzocht worden. Prof. Kiliaan zal dit onderzoek verder uitbouwen van muis naar mens. Verder gaat ze in het Rijnstate-Radboud Initiative project onderzoek doen naar de relatie tussen obesitas en hersenstructuur en -functie bij mensen met een ziekelijk overgewicht en die bariatrische chirurgie ondergaan.
Amanda Kiliaan: ‘In onze samenleving groeit de groep mensen die al op jonge leeftijd lijden aan overgewicht en obesitas exponentieel. Effectieve therapieën voor deze ziekten ontbreken, hoewel de laatste tijd het belang van een goede levensstijl en voeding voor preventie of genezing wordt erkend. Ons onderzoek hoopt hier meer helderheid in te brengen’.

Lees hier en hier meer over Amanda Kiliaan.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Laatste vlucht Lifeliner 5 met coronapatiënten Aantal intensive-care-coronapatiënten sterk gedaald

22 mei 2020

Lifeliner 5 heeft vanuit standplaats Volkel 66 coronapatiënten en 2 non-COVID-intensive-care-patiënten vervoerd. De patiënten kwamen veelal uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en werden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht, en vice versa.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 2 Een vaccin gebaseerd op een verzwakte menselijke malariaparasiet

20 mei 2020

In een vernieuwende studie hebben Radboudumc en LUMC gezamenlijk een kandidaat-vaccin getest op basis van een genetisch verzwakte malariaparasiet. De resultaten van deze klinische trial laten zien dat het vaccin veilig is en een afweerreactie opwekt tegen een malaria-infectie.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 1 Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen.

20 mei 2020

Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen zorgt bij mensen voor een afname van 95% in infectie van de lever. Een internationale samenwerking publiceert de resultaten in Science Translational Medicine.

lees meer

Thuiswerkers bewegen veel minder door coronamaatregelen Minder woon-werkverkeer wordt niet gecompenseerd

19 mei 2020

Mensen die door de coronamaatregelen minder bewegen omdat ze thuiswerken en minder activiteiten buiten de deur hebben, compenseren deze afname in beweging niet of nauwelijks, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers aan de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop.

lees meer

Onderzoek: Ruiken of je darmkanker hebt? Een elektrische neus analyseert je adem

19 mei 2020

Het elektronisch registreren en analyseren van bestanddelen van adem lijkt aan een opmars bezig. Maag-, darm-, en lever-arts Peter Siersema onderzoekt met collega’s of de e-Nose te gebruiken is voor diverse toepassingen.

lees meer

Ontstekingsremmer Anakinra lijkt ademhalingsfunctie te verbeteren in specifieke groep covid-19 patiënten

19 mei 2020

Een Grieks-Nijmeegs onderzoek naar het effect van anakinra bij 8 ernstig zieke covid-19 patiënten laat een verbetering van de ademhalingsfunctie zien. Ondanks de bemoedigende gegevens is het aantal patiënten in dit onderzoek nog te klein om harde conclusies te trekken.

lees meer