Nieuws Annette Schenck benoemd tot hoogleraar op de afdeling Genetica
16 september 2020

Annette studeerde biotechnologie aan de Technische Universiteit van Berlijn, Duitsland. In 2003 behaalde ze haar PhD en een onderscheiding voor het beste proefschrift van het jaar van de Universiteit Louis Pasteur, Straatsburg, Frankrijk, voor haar werk op de moleculaire basis van het Fragile X Syndrome. Haar postdoctoraal onderzoek, aan het Max Planck Instituut voor Celbiologie en Genetica in Dresden, Duitsland, ontrafelde de functie van een nieuw celorganel.

Komst naar Nijmegen

In 2007 kreeg zij een Hypatia research fellowship van het Radboudumc om haar onafhankelijke onderzoekslijn op te zetten naar de moleculaire, cellulaire en embryologische basis van verstandelijke beperking. In 2008 ontving ze een NWO-ZonMW VIDI-subsidie, en een jaar later was zij universitair hoofddocent. Inmiddels is haar onderzoek ingebed in verscheidene Europese en internationale consortia. Begin 2020 ontving ze een NWO-ZonMW VICI-beurs, de meest prestigieuze persoonlijke carrièreprijs in Nederland.

Visie voor het onderzoek

In haar functie als hoogleraar zal Schenck fundamenteel en translationeel onderzoek samenbrengen op het gebied van ontwikkelingsstoornissen van het brein, waaronder verstandelijke beperkingen, autisme en ADHD. Haar werk is leidend in het gebruik van de fruitvlieg Drosophila als een zeer krachtig en kosteneffectief model om beter te begrijpen hoe vroeg optredende cognitieve hersenaandoeningen ontstaan – ​​en hoe ze te behandelen.

Annette: “De afgelopen decennia hebben we geweldige vooruitgang geboekt bij het begrijpen van de genetica van deze aandoeningen. Nu moeten we deze kennis naar een volgend niveau brengen, zodat de mensen die aan deze aandoeningen lijden, kunnen profiteren. In fruitvliegen kunnen we tegelijkertijd een groot aantal ziekten, hun samenspel, medicijnen en andere therapeutische benaderingen onderzoeken, allemaal in de context van intacte hersenen die in staat zijn om te leren, onthouden en ander relevant gedrag te vertonen. Mijn ambitie als hoogleraar is om dit klassieke genetische model toepasbaar te maken als een krachtig instrument dat helpt om de toekomstige gezondheidszorg voor cognitieve ontwikkelingsstoornissen aandoeningen vorm te geven, op individueel en waar mogelijk breder toepasbaar niveau.”

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Natural Killer versus de Silent Lady Killer Janneke Hoogstad-van Evert promoveert op nieuwe behandeling voor eierstokkanker

25 september 2020

In Nederland overlijden jaarlijks 1100 vrouwen aan de gevolgen van eierstokkanker. Zeker als de ziekte terugkeert, is genezing nauwelijks meer mogelijk. Het Radboudumc doet onderzoek naar een mogelijk nieuwe immunotherapie-behandeling door middel van Natural Killer cellen.

lees meer

30 miljoen euro subsidie voor onderzoek immuuntherapie bij lymfeklierkanker Radboudumc participeert in studie

24 september 2020

Zorginstituut Nederland en ZonMw hebben 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van een veelbelovende immuuntherapie bij lymfeklierkanker. Initiator van dit onderzoek is het UMC Groningen. Het Radboudumc participeert in deze studie.

lees meer

Inzicht in kwaliteit fysiobehandeling grote stap dichterbij

24 september 2020

Hoe meet je de kwaliteit van een fysiotherapiebehandeling? Voor het eerst is een brede coalitie van fysiotherapeuten, patiënten en zorgverzekeraars onder leiding van IQ healthcare, onderzoeksafdeling van het Radboudumc, erin geslaagd om afspraken te maken over het meten van de kwaliteit.

lees meer

Magnesium lijkt vaatverkalking bij nierfalen te remmen Eindelijk effectief middel tegen verkalking van vaten?

18 september 2020

Magnesium voorkomt vaatverkalking in cellen, muizen en zeer waarschijnlijk ook in mensen. Onderzoek bij patiënten met chronisch nierfalen zal die vraag definitief gaan beantwoorden. Fysioloog Anique ter Braake promoveert 18 september op het magnesiumonderzoek,

lees meer