Nieuws Het belang van gender en geslacht bij het bestrijden van COVID19
2 juni 2020

Sabine Oertelt-Prigione, hoogleraar gender in de gezondheidszorg in het Radboudumc, laat in een rapport voor de Europese Commissie zien dat geslacht en gender een belangrijke rol spelen bij de uitbraak en bestrijding van het coronavirus, en ook bij de langetermijngevolgen op sociaaleconomisch gebied. Het beleid gericht op het herstel na de pandemie moet rekening houden met verschillen in immuunreacties, dosering en bijwerkingen van vaccins en risicofactoren die gekoppeld zijn aan geslacht.

In het rapport geeft zij een aantal aanbevelingen aan de Europese Commissie. De COVID-19-pandemie laat zien dat het noodzakelijk is om in de analyses rekening te houden met gender. Er lijken meer mannen dan vrouwen te sterven aan de ziekte, maar veel vrouwen zijn werkzaam als zorgverlener en vrouwen zijn als mantelzorger vaker verantwoordelijk voor de zorg voor mensen die ziek zijn. Sekseverschillen in de immunologie en de wijze waarop mensen reageren op behandelingen kunnen het traject van de ziekte aantonen. Daarom is

Het is nuttig geslacht als biologische variabele te integreren in het onderzoek naar de patronen van COVID-19, de ontwikkeling van de ziekte en de behandeling. De COVID-19-pathologie toont sekseverschillen in de gevoeligheid van de gastheer en het klinisch verloop. Het opnemen van gender en geslacht in alle rapportages kan nieuwe inzichten bieden voor de ontwikkeling van gerichte behandelingen. In de klinische studies is het van belang geslacht niet alleen te registreren, maar ook de respons, bijwerkingen, doseringsaanpassingen en langetermijneffecten te rapporteren.

Langetermijn gevolgen en preventie

Het ziet er naar uit dat COVID-19 lange tijd onder de bevolking zal zijn, zonder dat er nog een verwachting valt te geven over de omvang en duur ervan. Bij het ontwikkelen, aankondigen en invoeren van preventieve maatregelen, zoals het wassen van de handen en het verplicht dragen van maskers, kan rekening gehouden worden met het gegeven dat mannen en vrouwen verschillend op prikkels reageren. Bij de ontwikkeling van digitale preventieve oplossingen moet de nadruk liggen op gendervoorkeuren en -barrières.

De genderdimensies van de uitbraak in termen van werkloosheid, zorgtaken en de daarmee gepaard gaande sociale ongelijkheid moeten in aanmerking worden genomen voor het bestrijden van de ziekte op de lange termijn en de gevolgen voor de economie. Er moet worden gezorgd voor een adequate toegang tot sociale, economische en gezondheidsdiensten voor iedereen. En om verschillende groepen in de maatschappij optimaal te ondersteunen is het onderscheiden van deze groepen een eerste stap.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

+31621105433
neem contact op

Meer nieuws


Kwetsbare Nijmegenaren door corona minder vaak fysiek bij de huisarts

22 januari 2021

De COVID-19-pandemie heeft in 2020 in Nijmegen en omstreken geleid tot een flinke afname van huisartsconsulten voor patiënten met chronische fysieke gezondheidsproblemen. Ook daalde het aantal fysieke consults voor patiënten met mentale klachten, hoewel de vraag daarnaar gelijk bleef.

lees meer

Nieuwste 3D technologie toegepast bij vaardigheidstraining Radboudumc Health Academy

22 januari 2021

Verpleegkundigen oefenen na de training thuis of op de afdeling met 3D anatomische modellen, zodat ze zich sneller vertrouwd voelen om de zorg in de praktijk toe te passen.

lees meer

Rob Aarnoutse benoemd tot hoogleraar aan het Radboudumc

22 januari 2021

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Rob Aarnoutse is benoemd tot hoogleraar 'Translationele farmacologie van antimicrobiële middelen, in het bijzonder geneesmiddelen bij tuberculose'.

lees meer

Bestralings-boost verlaagt kans op terugkeer prostaatkanker

21 januari 2021

Een extra dosis straling precies op de tumor verbetert de vooruitzichten van mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker, zonder extra bijwerkingen. De kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt, is voor hen minder groot dan voor mannen die de ‘boost’ niet krijgen.

lees meer