Nieuws Mechanisme achter resistentie van malariaparasieten tegen artemisinine verklaard
8 januari 2020

Resistentie van malariaparasieten tegen het veelgebruikte malariamedicijn artemisinine is een groeiend probleem. Hoe deze parasieten resistent worden, is nu opgehelderd door onderzoekers van het Radboudumc en het Bernhard Nocht Institute for Tropical Medicine (BNITM) in Hamburg.

Medicijn artemisinine stuit op resistentie

Plasmodium falciparum, de parasiet die malaria veroorzaakt, infecteert elk jaar meer dan 200 miljoen nieuwe mensen en dit leidt jaarlijks tot meer dan 400.000 doden. Het medicijn artemisinine wordt doorgaans gebruikt in combinatie met andere medicijnen als behandeling tegen de ziekte. Door opkomende resistentie van de malariaparasiet tegen het medicijn artemisinine komt de effectiviteit ervan steeds meer in het geding.

Het was al bekend dat mutaties in het eiwit Kelch13 in de parasiet samenvallen met artemisinine-resistentie, maar het was nog onduidelijk welke rol dit gemuteerde eiwit hierin precies speelt. Samen met collega’s van het Hamburgse BNITM is het moleculair bioloog Richard Bartfai wel gelukt om het mechanisme achter de artemisinine-resistentie in malariaparasieten op te helderen.

Verminderde hemoglobine-opname zorgt voor minder dodelijke artemisinine

Malariaparasieten besteden een deel van hun levenscyclus in rode bloedcellen, waar ze zich voeden met hemoglobine uit deze cellen. De onderzoekers ontdekten dat parasieten met een mutatie in het gen dat codeert voor het eiwit Kelch13 de hemoglobine minder goed kunnen opnemen. Hierdoor produceert de parasiet dus ook minder afbraakproducten van hemoglobine – en deze afbraakproducten zijn nu net nodig om het medicijn artemisinine te activeren. Doordat het medicijn niet meer geactiveerd wordt in parasieten met de Kelch13-mutatie, is het medicijn niet meer in staat de parasiet te doden en ontstaat er resistentie.

‘Deze ontdekking is een doorbraak in ons begrip van artemisinine-resistentie maar betekent niet meteen dat er een oplossing gevonden is voor het probleem’, zegt Richard Bartfai. ‘Echter, nu we het mechanisme snappen, kunnen we strategie├źn gaan bedenken om met behulp van andere medicijnen de resistentie in parasieten tegen te werken.’

De resultaten werden op 3 januari gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Meld je nu aan! Nieuwe editie Radboud Talks Pak je kans om jouw onderzoek met de wereld te delen

24 januari 2020

Ben je onderzoeker en wil jij je onderzoek uitleggen aan het grote publiek? Meld je dan nu aan voor de nieuwste editie van de pitchwedstrijd Radboud Talks. Vertel jouw verhaal in drie minuten voor een live publiek en jury.

lees meer

Meniscusprothese van ATRO Medical ontvangt FDA Breakthrough Designation

22 januari 2020

ATRO Medical BV, een spin-off van het Radboudumc en DSM, heeft voor de Trammpolin meniscusprothese een Breakthrough Device Designation ontvangen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De toekenning kan de toegang tot de Amerikaanse markt versnellen.

lees meer

57% van zorgpersoneel Radboudumc tegen griep gevaccineerd Opnieuw stijging vaccinatiegraad seizoensgriep

22 januari 2020

In 2019 is 57% van het zorgpersoneel van het Radboudumc gevaccineerd tegen de seizoensgriep. Het percentage is gestegen ten opzichte van 2018, toen 53,4 procent zich liet inenten tegen de griep.

lees meer

Bas Bloem vandaag te gast bij 5 Uur Live

21 januari 2020

De neuroloog is samen met Ernst Daniël Smid te gast om te praten over Parkinson

lees meer