Nieuws Subsidie voor onderzoek intensieve neurorevalidatie
7 februari 2020

De Hersenstichting heeft een subsidie van een half miljoen euro toe aan het expertisenetwerk Ernstig NAH na coma/EEN na coma, dat verbonden is aan de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. In het onderzoeksvoorstel ‘Meten in de keten’ wordt gekeken naar de uitkomsten van gespecialiseerde neurorevalidatie voor mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis na acuut hersenletsel.

Er worden twee promotieonderzoeken gefinancierd: een al lopend revalidatiegeneeskundig onderzoek naar de uitkomsten van Vroege Intensieve Neurorevalidatie (VIN) vanuit Libra Revalidatie en Audiologie en een nieuw promotieonderzoek door een specialist ouderengeneeskunde naar de uitkomsten van Langdurige Intensieve Neurorevalidatie in verpleeghuizen. Dit nieuwe zorgprogramma is door EENnacoma ontwikkeld binnen vier verpleeghuizen voor mensen die in het VIN-programma niet bij bewustzijn kwamen met perspectief op herstel. Belangrijke thema’s in het project zijn de uitkomsten van bewustzijn en functioneel herstel, complicaties en co-morbiditeit, besluitvorming, ethische dilemma’s, kwaliteit van leven en sterven en impact op naasten en zorgverleners. Het project is ook een mooi voorbeeld van samenwerking; in dit geval met de revalidatieafdeling van het Erasmus MC.

ELG-onderzoekers Jan Lavrijsen en Willemijn van Erp: ‘Samen met de subsidie van 300.000 euro voor ketenontwikkeling die afgelopen zomer verworven werd, kan het expertisenetwerk belangrijke stappen zetten in de kennisontwikkeling en verbetering van zorg voor mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis.’
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Gerelateerde items


Thirona en Quirem lanceren met Radboudumc project Radiologie van de Toekomst EFRO stimuleert bedrijvigheid in medische technologie Oost-Nederland

17 februari 2020

Thirona, Quirem en het Radboudumc gaan met EFRO-subsidie samenwerken in het project Radiologie van de Toekomst om zo slimme beeldanalyses beschikbaar te maken voor iedereen.

Lees meer

Zo werkt het Radboudumc samen met eerste en tweede lijn ‘Patiënten moeten geen muren ervaren, maar zorg krijgen die vloeiend in elkaar overloopt’

17 februari 2020

De juiste zorg, op de juiste plek. Dichtbij als het kan, verder weg als het moet. Dat gun je elke patiënt. In dit achtergrondverhaal lees je drie voorbeelden hoe het Radboudumc dit realiseert.

Lees meer

Grote Europese subsidie voor beperking hersenschade bij te vroeg geboren babys Radboudumc onderzoekt hoe stamcel het immuunsysteem beïnvloedt

17 februari 2020

Bij een groot Europees onderzoek naar de behandeling van hersenschade bij te vroeg geboren baby’s kijkt het Radboudumc vooral naar het effect van de stamcellen op het immuunsysteem.

Lees meer

People-like-me behandeling bij etalagebenen Persoonsgerichte benadering voor patiënten

14 februari 2020

Het Radboudumc heeft, samen met de Universiteit van Colorado, ClaudicatioNet en Harteraad, een methode ontwikkeld om mensen met etalagebenen (een vaatziekte waarbij de slagaderen in het been zijn vernauwd) op een betere manier te behandelen.

Lees meer

Oproep: onderzoeksvoorstellen voor Lowlands Science

13 februari 2020

Onderzoekers opgelet: Lowlands Science is weer op zoek naar onderzoeksvoorstellen voor 2020! Lees hier alles over de uitstaande call en reageer snel.

Lees meer