Nieuws Rob Aarnoutse benoemd tot hoogleraar aan het Radboudumc
22 januari 2021

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Rob Aarnoutse is met ingang van 16 november 2020 benoemd tot hoogleraar ‘Translationele farmacologie van antimicrobiële middelen, in het bijzonder geneesmiddelen bij tuberculose’ aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.

Rob Aarnoutse zal zich als hoogleraar richten op de verbetering van de medicamenteuze behandeling van tuberculose (TB), wereldwijd de infectieziekte waaraan de meeste mensen overlijden. Jaarlijks sterven maar liefst 1,5 miljoen mensen aan deze aandoening. Het onderzoeksveld van Rob Aarnoutse strekt zich uit van het lab tot aan de patiënt. Hij is betrokken bij preklinisch (moleculair) farmacologisch onderzoek en verricht klinisch farmacologisch werk: farmacokinetische projecten, substudies in klinische trials en onderzoek naar dosisoptimalisatie voor patiënten in de praktijk. Voor deze translationele en toepassingsgerichte onderzoekslijn ontwikkelde hij een duurzaam netwerk met partners binnen het Radboudumc, elders in Nederland en Europa, en in Indonesië, Tanzania en Zuid-Afrika. Hij begeleidde als co-promotor twaalf promovendi en is (co)auteur van 170 internationale wetenschappelijke publicaties.

Opleiding tot ziekenhuisapotheker

Rob Aarnoutse studeerde Farmacie in Utrecht en werd opgeleid tot ziekenhuisapotheker in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Sinds 1999 is hij verbonden aan het Radboudumc en in 2003 promoveerde hij op het proefschrift ‘Application of pharmacokinetics to improve antiretroviral treatment’. Naast zijn onderzoekswerkzaamheden heeft hij als ziekenhuisapotheker taken binnen de patiëntenzorg. Ook is hij intensief betrokken bij de opleiding tot ziekenhuisapotheker en opleider klinische farmacologie in het Radboudumc. Internationaal maakt hij deel uit van de stuurgroep van het PanACEA TB-onderzoeksconsortium, heeft hij een jaarlijkse workshop in het TB-farmacologieveld ontwikkeld, en het initiatief genomen voor verschillende internationale kwaliteitscontroleprogramma’s voor de meting van geneesmiddelen in bloed.   

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Een zeldzame ziekte hebben is niet zeldzaam

25 februari 2021

Zondag 28 februari is Rare Disease Day of Zeldzameziektendag

lees meer

Artificiële Intelligentie voor betere preventie van dementie AI-Mind project ontwikkelt platform voor snelle, vroege diagnostiek

23 februari 2021

Het internationale AI-Mind project, waaraan ook het Radboudumc deelneemt, gaat slimme digitale instrumenten ontwikkelen om hersenverbindingen te screenen en het risico op dementie in te schatten bij mensen met milde cognitieve problemen.

lees meer

Het kan, direct contact met iemand die droomt Publicatie in Current Biology

18 februari 2021

Kan iemand in een droom vragen oppikken en ze beantwoorden? Een onderzoeksgroep met wetenschappers van het Radboudumc/Donders Instituut laat zien dat het kan.

lees meer

Radboudumc geeft Leidse Waaghoofdbrug tweede leven in binnentuin Nieuwe tuinen stimuleren welbevinden patiënten en medewerkers

18 februari 2021

Herinrichtingsplannen geven ruimte voor meer parklandschap en hergebruik voetgangersbrug uit Leiden in binnentuinen Radboudumc. Hiermee werken we aan een 'healing environment' voor patiënten en medewerkers.

lees meer

We bewegen nóg minder door corona

16 februari 2021

"Als je beweging in pilvorm had, zou dat het meest voorgeschreven medicijn ter wereld zijn"

lees meer