Nieuws Subsidies voor wetenschapscommunicatie in het Radboudumc
22 april 2021

Wetenschappers van het Radboudumc ontvangen twee KNAW-subsidies beide ter waarde van ieder 10.000 euro voor wetenschapscommunicatie. Het pilotfonds ‘Wetenschapscommunicatie door wetenschappers: Gewaardeerd!’ heeft de aanvragen van Academische Werkplaats Sterker op eigen benen en ParkinsonTV gehonoreerd. Het wordt toegekend aan onderzoeksgroepen die voortdurend niet-wetenschappers betrekken en informeren bij hun onderzoeksprocessen, de resultaten van onderzoek en het werk van wetenschappers.

Sterker op eigen benen

Het doel van de Academische Werkplaats Sterker op eigen benen is om wetenschap laagdrempelig toegankelijk maken voor mensen met licht verstandelijke beperking door het uitvoeren van burgerwetenschap (citizen science) en wetenschapscommunicatie. De Academische Werkplaats ‘Sterker op eigen benen’ zet het fonds in voor de verdere ondersteuning van zes promotieprojecten met klankbordgroepen en een inclusieve wetenschapscommunicatie redactie - die onder andere bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking – die communiceert over onderzoeken en de praktijk. De Academische Werkplaats voert dit in samenwerking uit met de beroepsvereniging van communicatieprofessionals Logeion en leden van de zorgorganisaties Pluryn en Aveleijn. Hoofdaanvrager is Kris Bevelander.

ParkinsonTV

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben dringend behoefte aan betrouwbare en gemakkelijk toegankelijke informatie. Om die reden is ParkinsonTV ontwikkeld: een live, interactief (kijkers kunnen vragen stellen en reacties geven) en online televisieprogramma voor mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten/mantelzorgers, en zorgverleners binnen de parkinsonzorg. Elke maand verzorgt ParkinsonTV vanuit een eigen studio een live uitzending van 45 minuten. Steeds staat steeds één relevant thema rondom parkinson centraal. Drie gasten gaan met elkaar in gesprek: een ervaringsdeskundige, een gespecialiseerde parkinsonneuroloog en een wetenschapper met speciale expertise rondom het thema. De onderwerpen worden vooraf bepaald door een redactieadviesraad met patiënten en hun naasten, waarmee gewaarborgd wordt dat de afleveringen altijd relevant zijn voor patiënten en het dagelijks leven. Ook springt ParkinsonTV in op de actualiteit, zo heeft de coronacrisis laten zien. Met deze subsidie zullen de wetenschappers de bekendheid vergroten en het concept verbreden. Hoofdaanvrager is Bas Bloem.

Over het fonds

Gewaardeerd!, in het leven geroepen door Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), is bedoeld voor lopende wetenschapscommunicatieprojecten uitgevoerd door een groep wetenschappers. De inzendingen voor het Pilotfonds Wetenschapscommunicatie door Wetenschappers Gewaardeerd! tonen de grote omvang en diversiteit van wetenschapscommunicatie-activiteiten door wetenschappers in Nederland. Het Pilotfonds Wetenschapscommunicatie door wetenschappers: Gewaardeerd! – ingesteld door het ministerie van OCW en uitgevoerd door de KNAW– zet een stap in de richting van het zichtbaar maken en belonen van wetenschappers die zich structureel voor wetenschapscommunicatie inzetten.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer