29 juni 2017

Het Radboudumc is gestart met het spreekuur Vroege Zwangerschap. Het spreekuur is bedoeld voor zwangere vrouwen met problemen in de eerste drie maanden van de zwangerschap. De spreekuren zijn elke dinsdag- en donderdagmiddag. Er is dan een vast team van verloskundigen en gynaecologen aanwezig met gespecialiseerde kennis van verloskunde, voortplantingsgeneeskunde en gynaecologie.

Zwangere vrouwen kunnen in de eerste drie maanden van de zwangerschap problemen ervaren als bloedverlies, een verdenking van een miskraam, buikpijn of overmatig braken. De ervaring leert dat zij baat hebben bij zorg vanuit verschillende disciplines. Doordat professionals van verloskunde, voortplantingsgeneeskunde en gynaecologie tijdens het spreekuur met elkaar samenwerken, zijn zij in staat op dat moment geïntegreerde zorg te leveren, zonder de patiënt steeds te hoeven doorverwijzen. Vrouwen die regelmatig terugkomen voor controle, treffen bovendien vaste gezichten aan in het team van specialisten. 

Verwijzen

Bij uw doorverwijzing in Zorgdomein kunt u als notitie aangeven dat u uw patiënt aanmeldt voor het spreekuur Vroege Zwangerschap. Uw patiënt kan vervolgens zonder wachttijd terecht op de eerstvolgende dinsdag- of donderdagmiddag. Moet een patiënt met spoed gezien worden, bijvoorbeeld bij ernstig bloedverlies, ernstige pijn of vermoeden op een EUG? Verwijs dan door naar de polikliniek Gynaecologie & Verloskunde. Deze vrouwen worden dezelfde dag nog gezien door de dienstdoende verloskundige of gynaecoloog (in opleiding).

Toekomstige uitbreiding

In de nabije toekomst worden de spreekuren uitgebreid naar andere middagen. Ook is het de bedoeling dat vrouwen met herhaalde miskramen in de toekomst voor diagnostiek en counseling terecht kunnen op deze spreekuren.

Meer informatie

Uiteraard blijven wij u informeren over ontwikkelingen rondom de spreekuren. Mocht u in de tussentijd vragen hebben of meer informatie willen, dan kunt u contact opnemen met verloskundige Marianne Peeters: Marianne.Peeters@Radboudumc.nl.

Meer nieuws


Passende zorg op de Intensive Care

1 maart 2024

Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.

lees meer

Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiënten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet