29 juni 2017

Het Radboudumc is gestart met het spreekuur Vroege Zwangerschap. Het spreekuur is bedoeld voor zwangere vrouwen met problemen in de eerste drie maanden van de zwangerschap. De spreekuren zijn elke dinsdag- en donderdagmiddag. Er is dan een vast team van verloskundigen en gynaecologen aanwezig met gespecialiseerde kennis van verloskunde, voortplantingsgeneeskunde en gynaecologie.

Zwangere vrouwen kunnen in de eerste drie maanden van de zwangerschap problemen ervaren als bloedverlies, een verdenking van een miskraam, buikpijn of overmatig braken. De ervaring leert dat zij baat hebben bij zorg vanuit verschillende disciplines. Doordat professionals van verloskunde, voortplantingsgeneeskunde en gynaecologie tijdens het spreekuur met elkaar samenwerken, zijn zij in staat op dat moment geïntegreerde zorg te leveren, zonder de patiënt steeds te hoeven doorverwijzen. Vrouwen die regelmatig terugkomen voor controle, treffen bovendien vaste gezichten aan in het team van specialisten. 

Verwijzen

Bij uw doorverwijzing in Zorgdomein kunt u als notitie aangeven dat u uw patiënt aanmeldt voor het spreekuur Vroege Zwangerschap. Uw patiënt kan vervolgens zonder wachttijd terecht op de eerstvolgende dinsdag- of donderdagmiddag. Moet een patiënt met spoed gezien worden, bijvoorbeeld bij ernstig bloedverlies, ernstige pijn of vermoeden op een EUG? Verwijs dan door naar de polikliniek Gynaecologie & Verloskunde. Deze vrouwen worden dezelfde dag nog gezien door de dienstdoende verloskundige of gynaecoloog (in opleiding).

Toekomstige uitbreiding

In de nabije toekomst worden de spreekuren uitgebreid naar andere middagen. Ook is het de bedoeling dat vrouwen met herhaalde miskramen in de toekomst voor diagnostiek en counseling terecht kunnen op deze spreekuren.

Meer informatie

Uiteraard blijven wij u informeren over ontwikkelingen rondom de spreekuren. Mocht u in de tussentijd vragen hebben of meer informatie willen, dan kunt u contact opnemen met verloskundige Marianne Peeters: Marianne.Peeters@Radboudumc.nl.

Meer nieuws


Studie naar pijn op de borst

4 april 2019

Op 1 maart startte de ARTICA-studie naar patiënten met pijn op de borst die vooraf een laag risico hebben op een acuut coronair syndroom. Mogelijk raakt u bij deze studie betrokken.

lees meer

Seksueel geweld bij mannen

4 april 2019

Wist u dat één op de vijf mannen ooit grensoverschrijdend gedrag meegemaakt heeft? Goede zorg, zo snel mogelijk na het voorval, is van groot belang. Het Centrum Seksueel Geweld biedt deze zorg. Bekijk hier de verwijsmogelijkheden.

lees meer

Hiv voorkomen met PrEP

4 april 2019

Verpleegkundig specialist Karin Grintjes van ons hiv-behandelcentrum vertelt over PrEP en wijst op de hiv-indicatoren.

lees meer

Nuttige nieuwe test voor Parkinson

27 maart 2019

In vroege stadia kan het lastig zijn om Parkinson te onderscheiden van andere aandoeningen die er identiek lijken uit te zien. Onderzoekers van het Radboudumc en Britse collega's beschrijven een nieuwe test die snel en betrouwbaar kan aangeven of iemand Parkinson heeft.

lees meer

Tuberculosemedicijn veilig in hogere dosering Te lage dosering rifampicine kan juist bijdragen aan multiresistente tuberculose

25 maart 2019

Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in het wetenschapsblad PlosOne dat ze een groep patiënten met ernstige tuberculose aanzienlijk hogere doseringen hebben voorgeschreven. De doseringen bleken veilig en goed te verdragen.

lees meer