29 juni 2017

Het Radboudumc is gestart met het spreekuur Vroege Zwangerschap. Het spreekuur is bedoeld voor zwangere vrouwen met problemen in de eerste drie maanden van de zwangerschap. De spreekuren zijn elke dinsdag- en donderdagmiddag. Er is dan een vast team van verloskundigen en gynaecologen aanwezig met gespecialiseerde kennis van verloskunde, voortplantingsgeneeskunde en gynaecologie.

Zwangere vrouwen kunnen in de eerste drie maanden van de zwangerschap problemen ervaren als bloedverlies, een verdenking van een miskraam, buikpijn of overmatig braken. De ervaring leert dat zij baat hebben bij zorg vanuit verschillende disciplines. Doordat professionals van verloskunde, voortplantingsgeneeskunde en gynaecologie tijdens het spreekuur met elkaar samenwerken, zijn zij in staat op dat moment geïntegreerde zorg te leveren, zonder de patiënt steeds te hoeven doorverwijzen. Vrouwen die regelmatig terugkomen voor controle, treffen bovendien vaste gezichten aan in het team van specialisten. 

Verwijzen

Bij uw doorverwijzing in Zorgdomein kunt u als notitie aangeven dat u uw patiënt aanmeldt voor het spreekuur Vroege Zwangerschap. Uw patiënt kan vervolgens zonder wachttijd terecht op de eerstvolgende dinsdag- of donderdagmiddag. Moet een patiënt met spoed gezien worden, bijvoorbeeld bij ernstig bloedverlies, ernstige pijn of vermoeden op een EUG? Verwijs dan door naar de polikliniek Gynaecologie & Verloskunde. Deze vrouwen worden dezelfde dag nog gezien door de dienstdoende verloskundige of gynaecoloog (in opleiding).

Toekomstige uitbreiding

In de nabije toekomst worden de spreekuren uitgebreid naar andere middagen. Ook is het de bedoeling dat vrouwen met herhaalde miskramen in de toekomst voor diagnostiek en counseling terecht kunnen op deze spreekuren.

Meer informatie

Uiteraard blijven wij u informeren over ontwikkelingen rondom de spreekuren. Mocht u in de tussentijd vragen hebben of meer informatie willen, dan kunt u contact opnemen met verloskundige Marianne Peeters: Marianne.Peeters@Radboudumc.nl.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Bereikbaarheid Radboudumc tijdens Vierdaagse-week

8 juli 2019

Het Radboudumc is tijdens de Vierdaagse (16-19 juli) bereikbaar, maar houdt u rekening met een langere reistijd. We raden u aan uw route vooraf goed uit te stippelen. Op verschillende plaatsen in de stad wordt u omgeleid.

lees meer

Gezamenlijke besluitvorming bij patiënten met kanker

4 juli 2019

In april is onze polikliniek Medische Oncologie gestart met een nieuwe werkwijze in gezamenlijk besluitvorming. Hier gaat u, als huisarts, mogelijk ook iets van merken. Omdat het hierbij vooral gaat over de context van de patiënt, is nauwe afstemming met en betrokkenheid van u onmisbaar.

lees meer

Depressie Connect: een nieuwe online community rondom depressie

21 juni 2019

Hoe kunnen kennis en ervaring van mensen die een depressie hebben gehad het beste ingezet worden voor anderen? ‘Depressie Connect’, een nieuwe online community, helpt hierbij. Je kunt je vanaf vandaag aanmelden.

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Studie naar pijn op de borst

4 april 2019

Op 1 maart startte de ARTICA-studie naar patiënten met pijn op de borst die vooraf een laag risico hebben op een acuut coronair syndroom. Mogelijk raakt u bij deze studie betrokken.

lees meer

Seksueel geweld bij mannen

4 april 2019

Wist u dat één op de vijf mannen ooit grensoverschrijdend gedrag meegemaakt heeft? Goede zorg, zo snel mogelijk na het voorval, is van groot belang. Het Centrum Seksueel Geweld biedt deze zorg. Bekijk hier de verwijsmogelijkheden.

lees meer