16 december 2019


In november is avgartsportaal.nl online gegaan: een zoekmachine en kennisbank met allerlei informatie over de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. De informatie is beschikbaar gesteld door de artsen verstandelijk gehandicapten van het Radboudumc.

Op avgartsportaal.nl vind je als arts voor mensen met een verstandelijke beperking allerlei informatie over én tools voor de zorg aan deze mensen. Ook huisartsen die veel patiënten met een verstandelijke beperking zien, kunnen hier makkelijk hun weg vinden in de beschikbare medische informatie voor deze mensen.

2%

Ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking heeft een verstandelijke beperking. In de huisartsenpraktijken in de regio Rijk van Nijmegen ligt dit nog iets hoger: ongeveer 3-3,5% van de patiënten is verstandelijk beperkt. ‘Een huisartspraktijk heeft ongeveer 2.000 patiënten, dan zijn er gemiddeld zo’n 40 mensen die een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking hebben’, vertelt Pim Keurlings, huisarts/docent bij het Radboudumc en initiator van het portaal. ‘Via het portaal hebben huisartsen snel de beschikking over allerlei informatie over deze patiënten. Bijvoorbeeld over specifieke syndromen, over medicatie, over actuele richtlijnen, enzovoorts.’

Brandbrief

Eind september was in het nieuws dat duizenden mensen met een beperking geen huisarts hebben of hun huisartszorg dreigen kwijt te raken. Overkoepelende organisaties stuurden een brandbrief aan minister De Jonge. Daarnaast voelen huisartsen zich niet altijd genoeg toegerust om zorg te bieden aan verstandelijk beperkte patiënten. Pim: ‘Voor hen biedt het AVG-arts portaal dus uitkomst om alsnog op een snelle manier de juiste informatie te vinden.’

Informatie beschikbaar gesteld

De informatie is beschikbaar gesteld door de artsen verstandelijk gehandicapten van het Radboudumc (gecoördineerd door AVG-arts Mathilde Mastebroek). Het AVG-portaal is onderdeel van artsportaal.nl waar ook al informatie te vinden is over huisartsenzorg, ouderenzorg en voor praktijkondersteuners. Twee derde van de huisartsen maakt al gebruik van het huisartsenportaal op artsportaal.nl. Het portaal is in november gelanceerd op het Nederlandse huisartsencongres in Maastricht.

Meer nieuws


Nieuw zorgaanbod en e-health bij Psychiatrie

12 mei 2022

De polikliniek Ontwikkelingsstoornissen van de afdeling Psychiatrie is uitgebreid met zorg voor patiënten met ADHD en een verslaving. Daarnaast biedt de afdeling sinds april e-health voor patiënten met ontwikkelingsstoornissen, waardoor wachtlijsten korter zijn geworden.

lees meer

Uitbreiding teleconsultatie met Geriatrie

12 mei 2022

Het Radboudumc heeft het aanbod van de teleconsultatie verder uitgebreid. Stel nu ook online uw vragen aan onze specialisten van Geriatrie.

lees meer

Vrouwen met ‘rustige’ vulvaire LS voor controles terug naar de huisarts

10 mei 2022

Vrouwen met een stabiel en rustig huidbeeld worden vanuit de Vulvapoli terugverwezen naar de huisarts voor verdere controles. De geadviseerde frequentie hiervan is levenslang 1x per jaar.

lees meer

Aanpassing in verwijzing huidkanker

10 mei 2022

Sinds kort is het voor huisartsen niet meer mogelijk om patiënten met (verdenking) op bepaalde vormen van laag-complexe huidkanker te verwijzen naar het Radboudumc. Deze patiënten worden voortaan elders in de regio gezien en behandeld.

lees meer

Verhuizing zorg Dekkerswald naar Nijmegen

10 mei 2022

Het Radboudumc gaat de locatie Dekkerswald verlaten. Tussen 27 mei en 4 juli vindt de verhuizing naar onze Nijmeegse campus plaats. Zorgdomein wordt hierop aangepast, zodat nieuw verwezen patiënten naar de juiste locatie van het Radboudumc gaan.

lees meer

Netwerk transmurale wondzorg regio Nijmegen van start met implementatie kwaliteitsstandaard

15 april 2022

Onder regie van CWZ, Radboudumc, ZZG Zorggroep, Allerzorg en NEO Huisartsenzorg is in de regio Nijmegen een start gemaakt met de implementatie van de Kwaliteitsstandaard Organisatie van Wondzorg in Nederland.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet