16 december 2019


In november is avgartsportaal.nl online gegaan: een zoekmachine en kennisbank met allerlei informatie over de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. De informatie is beschikbaar gesteld door de artsen verstandelijk gehandicapten van het Radboudumc.

Op avgartsportaal.nl vind je als arts voor mensen met een verstandelijke beperking allerlei informatie over én tools voor de zorg aan deze mensen. Ook huisartsen die veel patiënten met een verstandelijke beperking zien, kunnen hier makkelijk hun weg vinden in de beschikbare medische informatie voor deze mensen.

2%

Ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking heeft een verstandelijke beperking. In de huisartsenpraktijken in de regio Rijk van Nijmegen ligt dit nog iets hoger: ongeveer 3-3,5% van de patiënten is verstandelijk beperkt. ‘Een huisartspraktijk heeft ongeveer 2.000 patiënten, dan zijn er gemiddeld zo’n 40 mensen die een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking hebben’, vertelt Pim Keurlings, huisarts/docent bij het Radboudumc en initiator van het portaal. ‘Via het portaal hebben huisartsen snel de beschikking over allerlei informatie over deze patiënten. Bijvoorbeeld over specifieke syndromen, over medicatie, over actuele richtlijnen, enzovoorts.’

Brandbrief

Eind september was in het nieuws dat duizenden mensen met een beperking geen huisarts hebben of hun huisartszorg dreigen kwijt te raken. Overkoepelende organisaties stuurden een brandbrief aan minister De Jonge. Daarnaast voelen huisartsen zich niet altijd genoeg toegerust om zorg te bieden aan verstandelijk beperkte patiënten. Pim: ‘Voor hen biedt het AVG-arts portaal dus uitkomst om alsnog op een snelle manier de juiste informatie te vinden.’

Informatie beschikbaar gesteld

De informatie is beschikbaar gesteld door de artsen verstandelijk gehandicapten van het Radboudumc (gecoördineerd door AVG-arts Mathilde Mastebroek). Het AVG-portaal is onderdeel van artsportaal.nl waar ook al informatie te vinden is over huisartsenzorg, ouderenzorg en voor praktijkondersteuners. Twee derde van de huisartsen maakt al gebruik van het huisartsenportaal op artsportaal.nl. Het portaal is in november gelanceerd op het Nederlandse huisartsencongres in Maastricht.

Meer nieuws


Passende zorg op de Intensive Care

1 maart 2024

Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.

lees meer

Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiënten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet