Over het Radboudumc Duurzaamheid Nieuws en agenda duurzaamheid Van disposable naar re-usable bloeddrukbanden

11 augustus 2021

In het kader van het werken naar een duurzamere bedrijfsvoering binnen het Radboudumc hebben de Green Teams ‘De Groene OK’ en ‘De Groene IC’ zit ingezet voor het verminderen van de afvalstoffen door het overschakelen van disposable naar re-usable bloeddrukbanden.

Op dit moment worden er op alle afdelingen disposable bloeddrukbanden gebruikt sinds 2014 i.v.m. gebruiksgemak, en hygiëne. Dit zorgt ervoor dat er per jaar 40 000 bloeddrukbanden worden gebruikt en weggegooid. Dit gaat om wel 110 bloeddrukbanden per dag! Dit kost niet alleen een hoop geld, maar zorgt natuurlijk ook voor veel afval.

De genoemde Green Teams vonden dat dit anders moest en zijn daarmee met een mooi plan gekomen om waar mogelijk weer over te schakelen op re-usable banden. Dit zal niet alleen zorgen voor een behoorlijke financiële besparing – naar schatting wel 230 000 euro per jaar – maar zal ook zorgen voor milieubesparing. De re-usable banden hoeven slechts elke 1 tot 2 jaar vervangen worden.

Hierbij is natuurlijk goed rekening gehouden met hygiëne. Zo wordt bij patiënten in isolatie of op de traumakamer wel gebruik gemaakt van disposable bloeddrukbanden. Bij de overige patiënten zal een re-useble bloeddrukband persoonsgebonden zijn tijdens de opname en deze wordt vervolgens gedesinfecteerd volgens een speciaal protocol, voordat de bloeddrukband weer bij een volgende patiënt gebruikt mag worden.  Ook tijdens gebruik bij een patiënt, worden de banden regelmatig schoongemaakt met wipes.
In het begin komt de desinfectie nog voor verantwoordelijkheid van de afdeling, maar om onnodige druk te voorkomen, wordt dit uiteindelijk centraal georganiseerd door het servicebedrijf.

Een mooi voorbeeld van hoe een duurzaam idee door gezamenlijke inspanningen en intensieve samenwerking en kruisbestuivingen tussen verschillende afdelingen ook in de kliniek gerealiseerd kan worden. Een mooi initiatief tot het reduceren van afval binnen het Radboudumc.

Meer nieuws


Geef milieu en preventie een plek in nieuwe inrichting gezondheidszorg  Chirurg Kees van Laarhoven Radboudumc voorspelt 6de economische cyclus in boek Human and Planetary Health

9 oktober 2023

Chirurg Kees van Laarhoven presenteerde op vrijdag 6 oktober zijn boek Human and Planetary Health  - The urgency to integrate into One Health. Een gezonde planeet helpt ons mensen weer gezonder te worden! Dat is de strekking van zijn het boek.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet