De geschiedenis van Plastische Chirurgie

In 1968 wordt Hans Borghouts de eerste plastisch chirurg en hoofd van de afdeling Plastische Chirurgie. Ook de opleiding tot plastisch chirurg gaat dan van start. lees meer

De geschiedenis van Plastische Chirurgie

In 1968 wordt Hans Borghouts de eerste plastisch chirurg en hoofd van de afdeling Plastische Chirurgie en start de opleiding tot plastische chirurg. Het multidisciplinaire Schisisteam gaat van start, een team waarin verschillende specialismen vertegenwoordigd zijn. In 1991 wordt de multidisciplinaire werkgroep HECOVAN (Hemangiomen en Congenitale Vasculaire Afwijkingen Nijmegen) opgericht. Dit is een samenwerkingsverband van Kinderchirurgie, Plastische Chirurgie, Dermatologie en Radiologie. Hans Borghouts gaat in 1996 met pensioen en Paul Spauwen volgt hem op als afdelingshoofd en wordt daarnaast de eerste hoogleraar Plastische Chirurgie in Nijmegen.
 
Een aantal samenwerkingsverbanden worden vanuit Plastische Chirurgie opgericht, zoals de werkgroep Cohnijn (Congenitale Handafwijkingen Nijmegen, 2001) met de afdelingen Plastische Chirurgie en Orthopedie en in 2008 het Wondexpertisecentrum (WEC), samen met de afdelingen Dermatologie en Interne Geneeskunde.
 
In 2009 gaat Paul Spauwen met emeritaat. In 2012 volgt de benoeming van Dietmar Ulrich, hoogleraar en hoofd van de afdeling Plastische Chirurgie. In 2016 wordt het Perifeer Zenuw Centrum (PZC) opgericht, samen met de afdelingen Neurologie, Neurochirurgie, Pijncentrum en Ergo- en handtherapie van het Radboudumc. Ook wordt dan het Nijmeegs Universitair Centrum voor Esthetische Chirurgie (NUCEC) opgericht, in samenwerking met de Velthuis Kliniek.

In 2018 wordt een handtransplantatieprogramma opgestart door Dietmar Ulrich in samenwerking met Steven Hovius. Onder hun leiding wordt in juli 2019 de eerste dubbele handtransplantatie van Nederland uitgevoerd. 

Bekijk hier de uitgebreide geschiedenis van Plastische Chirurgie (pdf)

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet