We zijn een universitair medisch centrum
Als universitair medisch centrum hebben we drie kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs & opleiding. Deze activiteiten zijn op vele manieren met elkaar verweven.
lees meerWe zijn een universitair medisch centrum
Als universitair medisch centrum hebben we drie kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs & opleiding. Deze kerntaken zijn op vele manieren met elkaar verweven. Ons onderzoek, van fundamenteel tot toegepast, is uiteindelijk gericht op toepassing in de patiëntenzorg. En de patiëntenzorg is een voedingsbodem voor innovatieve onderzoeksideeën en innovaties in organisatie van patiëntenzorg en onderwijs. Onze hoogleraren, medisch specialisten, artsen en verpleegkundigen combineren zorg met onderzoek en geven in veel gevallen ook onderwijs. En studenten Geneeskunde komen al vanaf de eerste studiedag in aanraking met patiënten en de zorg. Alleen door de focus op en samenwerking tussen onze drie kerntaken, kunnen we onze missie realiseren: to have a significant impact on health and healthcare.
Patiëntenzorg
Het Radboudumc biedt topreferente en topklinische zorg. Dat betekent dat de nadruk ligt op patiënten die een zeer complexe behandeling moeten ondergaan of die een zeldzame aandoening hebben. Het Radboudumc heeft daarmee een landelijke (expert)functie voor collegazorginstellingen. We herbergen bijvoorbeeld expertisecentra, onder andere voor zeldzame aandoeningen. Hier werken deskundigen die veel weten over een bepaald ziektebeeld; over de juiste diagnose, de beste behandeling, de juiste begeleidingen, (na)zorg en wetenschappelijk onderzoek. Ook beschikken we over erkenningen (vergunningen) voor bijna alle bijzondere functies, zoals deze zijn vastgelegd in de Wet op bijzondere medische verrichtingen. Dit zijn meestal behandelingen waarvoor geavanceerde apparatuur, speciale voorzieningen of specifieke deskundigheid nodig is.
Wetenschappelijk onderzoek
Met ons wetenschappelijk onderzoek, dat van hoge internationaal erkende kwaliteit is, verwerven we nieuwe inzichten die de weg wijzen naar duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg. Het helpt ons doorbraken te bereiken in het begrijpen, diagnosticeren en behandelen van ziektes en in de preventie ervan. We richten ons daarbij niet alleen op de zeldzame aandoeningen, maar ook op de grotere volksziektes zoals kanker, hart- en vaataandoeningen en dementie. Ook draagt onderzoek bij aan de opleiding van onze zorgprofessionals. Met al ons wetenschappelijk onderzoek beogen we in te spelen op behoeftes uit de maatschappij. We willen er impact mee hebben op mens en maatschappij, op gezondheid en gezondheidszorg. Zo verbeteren we met ons wetenschappelijk onderzoek niet alleen de patiëntenzorg in het Radboudumc, maar ook de zorg en gezondheid daarbuiten. Want het is onze maatschappelijke taak om kennis te delen, te verspreiden en tot waarde te brengen in de praktijk. Waar mogelijk brengen we het wetenschappelijk onderzoek naar de markt, bijvoorbeeld via spin-off bedrijven, patenten en publiek-private samenwerkingen.
Onderwijs en opleiding
Het Radboudumc leidt de artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals van morgen op. Daarvoor hebben we een uitgebreid aanbod van opleidingen, scholingen en trainingen. We verzorgen onder andere bijna alle erkende medische opleidingen:
- universitair onderwijs in de Geneeskunde, Tandheelkunde, Biomedische Wetenschappen, Molecular Mechanisms of Disease, Cognitive Neuroscience en Kwaliteit en Veiligheid in de patiëntenzorg
- (medische) vervolgopleidingen tot specialist
- postacademisch en post-hbo-onderwijs
- verpleegkundige en paramedische opleidingen
Al onze onderwijs- en opleidingsactiviteiten zijn samengebracht in de Radboudumc Health Academy.
Kerncijfers 2023
Bekijk meer gegevens en cijfers over onze organisatie in het Jaarverslag 2023
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Fit for the Future
Het Radboudumc is bezig met een verandering van organisatie, besturing en manieren van (samen)werken.
lees meerFit for the Future
Het Radboudumc is bezig met een verandering van organisatie, besturing en manieren van (samen)werken. Dat doen we om ook in de toekomst onze patiënten nóg beter te kunnen helpen, om nog beter onderzoek te kunnen doen, nog beter in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen, en om collega’s op te leiden voor de gezondheid en de zorg van morgen. Aan die veranderingen werken we in weloverwogen stappen, binnen het programma Fit for the Future.
Met Fit for the Future zijn we op weg naar de organisatie die we willen zijn: we gaan nog meer (samen)werken vanuit de vraag van patiënten, van studenten, onderzoekers, collega’s en de maatschappij. Door ons samen écht te verdiepen in die vraag zijn we van meer waarde en grote betekenis én doen we het juiste. Dat vraagt om nog beter samenwerken over afdelingen heen, intern en extern. Want samen weten en kunnen we meer.
Zorg, onderwijs en onderzoek komen samen in zorgpaden
De zorgpaden die we ontwikkelen zijn een mooi voorbeeld van de manier waarop we over afdelingen heen gaan samenwerken. Een zorgpad is een soort stappenplan dat de patiënt doorloopt. Zo weet de patiënt precies wat er gaat gebeuren en krijgt de beste zorg van een team aan collega’s van het Radboudumc en daarbuiten. Dit team staat om de patiënt heen en loopt mee in alle stappen die de patiënt zet. Door onze kerntaken zorg, onderwijs en onderzoek goed met elkaar te verbinden, hebben we alles in huis om de patiënt het beste te helpen.
Zo ziet het Radboudumc er in grote lijnen straks uit
Concreet bestaat het Radboudumc in grote lijnen straks uit 11 centra voor patiëntenzorg, 41 afdelingen (waarvan 3 science departments), 3 instituten (voor elke kerntaak één) en de 7 stafdiensten.
Versterkte positie voor verpleegkundigen
Aan het hoofd van elk centrum voor patiëntenzorg staan een medisch, bedrijfskundig én verpleegkundig directeur. Door verpleegkundige vertegenwoordiging op directieniveau krijgt deze beroepsgroep meer regie en zeggenschap over het eigen werk en wordt verpleegkundige kennis steeds meer formeel ingebed in de organisatie. Zo maken we onze zorg nog persoonsgerichter. Lees meer over de verpleegkundig directeuren.
Alles in huis voor de patiënt van nu én de toekomst
Met Fit for the Future zorgen we er dus voor dat we als Radboudumc alles in huis hebben om de patiënt van nu en de toekomst het beste te helpen. Dat hebben we goed gedaan als de patiënt ervaart dat we waarde toevoegen en onze medewerkers zien dat we het verschil hebben gemaakt en met plezier aan het werk zijn.
Bekijk de video's
Wat gaan we doen? Waarom? En hoe komt het Radboudumc er in grote lijnen uit te zien? In deze video zie je hoe we Fit for the Future willen worden.
Structuur van de organisatie
Bestuur en toezicht
Organogram en organisatieonderdelen
Een overzicht van de organisatieonderdelen en hoe zij zich tot elkaar verhouden, op weg naar een nieuwe organisatie.
lees meerOrganogram en organisatieonderdelen
-
Het Radboudumc is ondergebracht in de Stichting Radboud universitair medisch centrum. De Raad van Bestuur van het Radboudumc is het statutaire bestuur van deze stichting. De Raad van Toezicht is het, bij wet voorgeschreven, toezichthoudend orgaan van het Radboudumc en dus van de stichting.
Op weg naar een nieuwe organisatie
Het Radboudumc is bezig met een verandering van organisatie, besturing en manieren van (samen)werken. Aan die veranderingen werken we binnen het programma Fit for the Future. Heel concreet bestaat het Radboudumc in grote lijnen straks uit 11 centra voor patiëntenzorg, 41 afdelingen (waaronder 3 science departments), 3 instituten (voor elke kerntaak één) en de stafdiensten.
-
De huidige organisatie heeft nog circa vijftig afdelingen die zich richten op de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. De Raad van Bestuur stuurt alle afdelingen rechtstreeks aan en stelt de organisatorische, beleidsmatige en bedrijfseconomische kaders vast. De afdelingshoofden van de afdelingen hebben voor operationele taken een bedrijfsleider aan hun zijde. Het afdelingshoofd is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de afdeling wat betreft de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek en legt daarover verantwoording af aan de Raad van Bestuur.
Er zijn 11 centra voor patiëntenzorg opgericht en in ontwikkeling. Vanuit die centra wordt onze zorg georganiseerd. Ieder centrum heeft een collegiale directie – bestaande uit een medisch, bedrijfskundig en verpleegkundig directeur. In de nieuwe organisatie zijn er ook 38 medische afdelingen voor de medische vakontwikkeling. Vanuit deze afdelingen dragen onze academische, medische professionals bij aan zorg, onderwijs en onderzoek. Binnen 3 science departments vindt de wetenschappelijk vakontwikkeling plaats en delen wetenschappers kennis over hun onderzoek.
Dit zijn de 11 centra voor patiëntenzorg:
- Amalia kinderziekenhuis
- Centrum voor Buik en Bekken
- Centrum voor Acute en Intensieve Zorg
- Centrum voor Hersenen en Zintuigen
- Centrum voor Hart en Vaten
- Centrum voor Diagnostiek en Advies
- Centrum voor Infectie, Ontsteking en Afweer
- Centrum voor Mond en Gelaat
- Centrum voor Oncologie
- Centrum voor Geïntegreerde Zorg
- Centrum voor Trauma, Reconstructie en Beweging
-
Voor elke kerntaak van ons UMC is er een instituut: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs & opleiden. Deze drie instituten ontwikkelen algemene kaders om goede, vernieuwende zorg, onderwijs en onderzoek te bieden. Ook beheren ze voorzieningen en bieden ze specifieke ondersteuning op zorg, onderwijs en onderzoek.
Research Institute for Medical Innovation
Het Radboudumc heeft sinds 1 januari 2023 één instituut voor al ons wetenschappelijk onderzoek: het Research Institute for Medical Innovation. Dit instituut staat onder leiding van een collegiale directie, bestaande uit een directeur onderzoek en directeur bedrijfsvoering. Het onderzoeksinstituut is verantwoordelijk voor: hoofdlijnen van onderzoeksbeleid (en advisering hierover aan de decaan/vicevoorzitter van de Raad van Bestuur), nadere invulling van onderzoeksbeleid binnen de door de decaan/ vicevoorzitter vastgestelde kaders en voor de coördinatie, organisatie, ondersteuning, evaluatie en kwaliteitszorg van wetenschappelijk onderzoek
Radboudumc Health Academy
Al onze onderwijs- en opleidingsactiviteiten zijn samengebracht in de Radboudumc Health Academy (het instituut voor onderwijs en opleiden), waaronder de academische opleidingen, medische vervolgopleidingen, vervolgopleidingen voor verpleegkundigen en paramedici en bij- en nascholing voor alle professionals.De Radboudumc Health Academy staat onder leiding van een collegiale directie, bestaande uit een directeur onderwijs & opleiden en een directeur bedrijfsvoering.
Radboudumc Instituut voor Patiëntenzorg
Nieuw in onze organisatie is het Radboudumc Instituut voor Patiëntenzorg, sinds 1 juni 2023. Dit instituut staat onder leiding van een collegiale directie, bestaande uit een medisch directeur, directeur bedrijfsvoering en directeur verpleegkundige zaken. Het Instituut voor Patiëntenzorg werkt met vertegenwoordiging vanuit de hele organisatie aan de algemene strategie en processen voor onze patiëntenzorg.
-
De stafdiensten adviseren en ondersteunen de Raad van Bestuur en de organisatie als geheel:
- Financiën
- Human Resources
- Informatie Management
- Servicebedrijf
- Strategie (inclusief Communicatie)
- Bouwzaken
- Bestuurlijke en Juridische Zaken
- Audit & Risk
- Valorisatie
-
Het Radboudumc heeft 5 advies- en medezeggenschapsorganen:
- Ondernemingsraad (OR). De OR vormt samen met de Onderdeelcommissies (OC’s) de gekozen vertegenwoordiging van alle medewerkers van het Radboudumc. De OR adviseert over onderwerpen die voor Radboudumc-medewerkers van belang zijn, zoals arbeidsomstandigheden en scholing. Door vroegtijdig in trajecten betrokken te worden als OR en afspraken te maken met de gesprekspartner vanuit de Raad van Bestuur, komt medezeggenschap tot zijn recht. Daarbij zoekt de OR voortdurend de balans tussen het belang van de medewerkers en het belang van de organisatie.
- Patiëntenadviesraad (PAR). De PAR adviseert de Raad van Bestuur van het Radboudumc over de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg en gaat daarbij altijd uit van het perspectief van de patiënt. Lees meer over de PAR.
- Stafconvent. Het Stafconvent brengt gevraagd en ongevraagd adviezen uit aan de Raad van Bestuur over onderwerpen die onze patiëntenzorg raken. In het Stafconvent zijn medisch specialisten en daaraan gelijkgestelde beroepsbeoefenaren vertegenwoordigd, zoals apothekers, spoedeisende hulp artsen, klinisch chemici en gezondheidszorgpsychologen. De focus van het Stafconvent ligt op het bewaken en verbeteren van de kwaliteit van zorg en het scheppen van de juiste voorwaarden waardoor deze zorgprofessionals kwalitatief goede zorg kunnen leveren en de overige kerntaken (onderwijs en onderzoek) kunnen uitvoeren.
- Adviesraad Verpleegkundigen & Paramedici (VAR). De VAR adviseert de Raad van Bestuur over strategische ontwikkelingen in het Radboudumc in relatie tot professioneel handelen van verpleegkundigen en paramedici. Daarmee wil de VAR zorgen dat verpleegkundigen en paramedici in het Radboudumc hoogwaardig professioneel handelen.
- UMC-Raad. De UMC-Raad heeft als doelstelling het bewaken en bevorderen van beleid en kwaliteit op het gebied van onze kerntaken: onderzoek, onderwijs en opleiding al dan niet gerelateerd aan de patiëntenzorg. De UMC-Raad wisselt van gedachten met bijvoorbeeld de Raad van Bestuur, de achterban die direct inhoudelijk betrokken is bij onderzoek, onderwijs en opleiden en patiëntenzorg, de beleidsmedewerkers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit, de Universitaire Gezamenlijke Vergadering en de rector magnificus.
Platform CRAZ
Nederland heeft acht academische ziekenhuizen (umc's). In het Platform CRAZ zijn de cliëntenraden van alle acht de umc’s vertegenwoordigd. Ook vanuit de Patiëntenadviesraad van het Radboudumc.
Het Platform biedt zowel mogelijkheid tot kennisuitwisseling als een manier om gezamenlijk landelijke dossiers aan te pakken. Met betrekking tot die landelijke dossiers adviseert het Platform CRAZ de NFU, en overlegt regelmatig met één van de bestuursleden van de NFU. Het Platform CRAZ wil door middel van zijn advisering bijdragen aan een consistent beleid in de umc’s voor zover het patiëntenzorg gerelateerde zaken betreft. Ook bewaakt het Platform het betrekken van patiënten in relevante aspecten van onderzoek, onderwijs, opleiding en patiëntenzorg.
Lees meer over het Platform CRAZ op de website van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).
Samenwerken in netwerken
We zijn overtuigd van de kracht van duurzame samenwerking en netwerkvorming. Samen met onze partners in zorg, onderwijs, onderzoek, openbaar bestuur, bedrijven en regio investeren we in zorg en gezondheid.
lees meerPublicaties en verantwoording
Jaarverslagen
Bekijk onze online terugblik op 2023 of download een jaarverslag (2017 - 2023).
lees meerJaarverslagen
Bekijk de terugblik op 2023 op onze website of download direct het Jaarverslag 2023 (inclusief jaarrekening).
Oudere jaarverslagen
Hier vindt u de oudere jaarverslagen van het Radboudumc (in pdf):
Radbode personeelsmagazine
Radbode biedt achtergronden, meningen en ontwikkelingen, persoonlijke verhalen en gaat discussies niet uit de weg. Voor en over onze medewerkers, uit alle hoeken in huis.
lees meerRadbode personeelsmagazine
Radbode is het personeelsblad van het Radboudumc. Het magazine verschijnt 6 keer per jaar en telt 24 pagina’s. Radbode biedt achtergronden en ontwikkelingen bij het Radboudumc, brengt relevante informatie en meningen, gaat discussies niet uit de weg en biedt persoonlijke verhalen. Over zowel patiëntenzorg, onderwijs & opleiding, onderzoek en ondersteunende diensten. Radbode heeft een oplage van circa 13.000 exemplaren. Medewerkers en gepensioneerden ontvangen het blad op het huisadres.
Recente nummers
Meer over onze organisatie
Geschiedenis van het Radboudumc
Onze geschiedenis gaat terug tot 1905. Dan ontstaat de Radboud Stichting, die zich sterk maakt voor de oprichting van een Nederlandse katholieke universiteit. In 1923 opent de Katholieke Universiteit Nijmegen, in 1951 start de medische faculteit en 5 jaar later opent het Sint Radboud Ziekenhuis. lees meerHoogleraren
Hoogleraren nemen academische sleutelposities in binnen het Radboudumc. Zij geven invulling aan het academisch leiderschap dat inhoudelijk richting geeft aan onze drie kerntaken: onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg.
lees meerOnze strategie
Het Radboudumc wil voorop lopen in het vormgeven van de gezondheidszorg van de toekomst. Dat doen we persoonsgericht en innovatief. En in nauwe samenwerking met ons netwerk. Elke patiënt krijgt zo altijd de beste zorg, nu en in de toekomst. Want daar doen we het voor.
lees meer