Patiëntenzorg Aandoeningen Beklemming van de nervus ulnaris

Wat is beklemming van de nervus ulnaris?

Door zwellingen of bijvoorbeeld een botbreuk kan er druk ontstaan op de tunnel van Guyon. Hierdoor kan de nervus ulnaris (een belangrijke zenuw in de hand) klem komen te zitten. Dit geeft gevoelsstoornissen in uw pink en ringvinger. lees meer

Wat is beklemming van de nervus ulnaris?

De nervus ulnaris is één van de drie belangrijke armzenuwen die vanaf uw elleboog, tussen uw handwortelbeentjes naar de pinkzijde van uw hand loopt. Over deze handwortelbeentjes loopt een peesblad. Dit gedeelte heet de tunnel van Guyon. In dit deel splitst de zenuw zich in tweeën:
  1. Een gevoelzenuw van de pink en de ringvinger.
  2. Een zenuw die de kleine spieren in de hand aanstuurt. Deze zenuw loopt naar de duim.
Door zwellingen of bijvoorbeeld een botbreuk kan er druk ontstaan op de tunnel van Guyon en kan de nervus ulnaris klem komen te zitten. U krijgt dan gevoelsstoornissen in uw pink en ringvinger. Ook is het lastiger voor u om voorwerpen vast te houden. Na verloop van tijd verschrompelen de kleine handspieren die tussen uw middenhandsbeentjes zitten en wordt uw hele hand smaller.

Behandeling

De behandeling bestaat eerst uit rust, pijnstilling en eventueel een spalk. Als dit niet werkt, kunt u kiezen voor een operatie.

Diagnose

Op basis van de klachten en lichamelijk onderzoek stelt de arts een diagnose. Om de diagnose te bevestigen en andere oorzaken uit te sluiten, doen we een spieronderzoek (EMG), een echo en een MRI-scan. 

Contact

Polikliniek
(024) 361 95 94

Verpleegafdeling
(024) 361 40 14
contactformulier

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken. lees meer

Team Plastische Chirurgie

Ons team bestaat uit specialisten van verschillende disciplines.

  • Medewerkers
  • Intranet