Wat is beknelling van de elleboogzenuw?

Bij het sulcus nervi ulnaris syndroom is de elleboogzenuw (nervus ulnaris) geirriteerd. Dit is één van de drie armzenuwen. Deze zenuw loopt langs het telefoonbotje en kan op die plek makkelijk beschadigen. Soms komt de aandoening aan beide armen voor.

Door beknelling of irritatie van de zenuw heeft u een pijnlijk, tintelend gevoel in uw pink of een deel van uw ringvinger. De pijn is vergelijkbaar met het gevoel wanneer u uw elleboog stoot en het telefoonbotje raakt. U kunt last hebben van krachtsverlies in uw hand en/of minder gevoel in uw pink en ringvinger. De pijnklachten en tintelingen nemen vaak af, maar door het krachtsverlies van de kleine handspieren verandert de stand van uw vingers. 

Oorzaken

Meestal is de oorzaak van deze aandoening niet duidelijk. Het kan ontstaan door bijvoorbeeld:
  • Regelmatige en krachtige buig- en strekbewegingen van uw elleboog, bijvoorbeeld bij het bedienen van apparaten.
  • Grote beweeglijkheid van de zenuw, waardoor de zenuw bij het buigen van de arm steeds over het telefoonbotje glijdt.
  • Verdrukking van de zenuw door een te nauwe bindweefselband. Deze band loopt over de zenuw.
  • Uitwendig letsel, voortdurende druk of bijvoorbeeld een botbreuk.

Diagnose

De arts onderzoekt of u gevoelstoornissen en/of krachtsverlies heeft. Vaak kan de arts pijnlijke tintelingen opwekken door op de zenuw te kloppen. Als de arts een botafwijking vermoedt, maken we eerst een röntgenfoto. We doen een spieronderzoek (EMG) om de diagnose te bevestigen.
Patiëntenzorg Aandoeningen Beknelling van de elleboogzenuw

Wat is beknelling van de elleboogzenuw?

Bij het sulcus nervi ulnaris syndroom is de elleboogzenuw (nervus ulnaris) geïrriteerd. De zenuw loopt langs het telefoonbotje en kan daar makkelijk beschadigen. Dit geeft een pijnlijk, tintelend gevoel aan uw pink of een deel van uw ringvinger. lees meer

Contact

Polikliniek
(024) 361 95 94

Verpleegafdeling
(024) 361 40 14
contactformulier

Behandeling wat kunnen we doen?

Soms is een behandeling niet nodig en kunnen de klachten door rust verdwijnen. Bij blijvende pijn en tintelingen kan een operatie helpen. Als u geen pijn en tintelingen meer heeft, maar nog wel gevoelstoornissen en krachtsvermindering, heeft een operatie vaak geen zin meer. lees meer

Behandeling wat kunnen we doen?

Soms is een behandeling niet nodig en kunnen klachten door rust verdwijnen. Bij blijvende pijn en tintelingen kan een operatie helpen. Er zijn dan twee methoden:
  1. Een ulnaristranspositie: de plastisch chirurg legt de zenuw ter hoogte van de elleboog vrij en verplaatst deze naar de binnenzijde. Door het weke weefsel krijgt de zenuw meer ruimte.
  2. Een ulnaris neurolyse: de plastisch chirurg snijdt de bindweefselband door. Deze methode geeft de beste resultaten en de minste kans op complicaties .
Als u geen pijn of tintelingen meer heeft, maar nog wel gevoelsstoornissen en krachtvermindering, heeft een operatie vaak geen zin meer.

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer

Team Plastische Chirurgie

Ons team bestaat uit specialisten van verschillende disciplines.

  • Medewerkers
  • Intranet