Herstel

Herstel verloopt bij iedereen anders en bij iedereen in een ander tempo. Daarom is het moeilijk te voorspellen in hoeverre iemand weer herstelt. Bij veel patiënten met een beroerte gaan niet alle klachten over. Dit wordt beïnvloed door een aantal omstandigheden:
  • Ernst van het letsel: hoe groter de beschadiging is, hoe kleiner de kans op volledig herstel.
  • Leeftijd: jongere mensen herstellen vaak sneller en houden doorgaans minder klachten over dan oudere mensen.
  • Als iemand al eerder hersenletsel heeft opgelopen, dan komen de oude, nog bestaande klachten vaak sterker naar voren. Ze stapelen zich als het ware op.
  • De plaats in de hersenen waar een beroerte plaatsvindt: kleine beroertes in belangrijke hersengebieden kunnen soms grote gevolgen hebben, terwijl grote beroertes in andere gebieden soms veel minder gevolgen hebben. Dit is afhankelijk van de functie die zich op deze plaats in de hersenen bevindt.
Vooral bij jongere mensen zien wij dat het herstel langer doorzet. Dit kan tot zelfs jaren na de beroerte duren. Wel zien wij het meeste herstel in de eerste weken tot maanden.

Na een beroerte

Als u opgenomen was nadat u een TIA of beroerte heeft gehad komen er misschien allerlei vragen bij u op. U kunt ook last krijgen van lichamelijke en geestelijke klachten. lees meer

Na een beroerte

Als u opgenomen was nadat u een TIA of beroerte heeft gehad komen er misschien allerlei vragen bij u op. U kunt ook last krijgen van lichamelijke en geestelijke klachten.

Gevolgen voor uw omgeving

Voor partners en/of kinderen kan het soms erg moeilijk zijn om samen te leven met iemand die van karakter veranderd is en/of zijn emoties niet meer in de hand heeft. Ook kan er een verandering optreden op gebied van intimiteit en seksualiteit.

Contact

Polikliniek Neurologie
Op werkdagen tussen 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contactformulier

Herstel

Herstel verloopt bij iedereen anders en bij iedereen in een ander tempo. Daarom is het moeilijk te voorspellen in hoeverre iemand weer herstelt. Bij veel patiënten met een beroerte gaan niet alle klachten over. Dit wordt beïnvloed door een aantal omstandigheden. lees meer

Autorijden

Na een beroerte of TIA mag u een tijd niet zelf autorijden. Dat kan variëren van twee weken tot enkele maanden, afhankelijk van uw klachten. Wij helpen u graag met praktische tips over wanneer en hoe u dit kunt regelen.

Medicijnen

Na een beroerte gaat u medicijnen gebruiken. Deze zijn bedoeld om de kans op een beroerte of TIA te verkleinen. lees meer

Medicijnen

Na een beroerte gaat u medicijnen gebruiken. Deze zijn bedoeld om de kans op een beroerte of TIA te verkleinen. Dit zijn de meest voorkomende medicijnen na een beroerte.
  • Ascal (Carbasalaatcalcium): Dit is een bloedverdunner. Bijwerkingen kunnen zijn: maagzuur, misselijkheid, braken en diaree.
  • Persantin (Dipyridamol): Dit is een bloedverdunner die in combinatie met Ascal wordt gegeven. Bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, diaree, lage bloeddruk en spierpijn.
  • Simvastatine (Zocor): Dit is eencholesterolverlagend medicijn. Bijwerkingen kunnen zijn: spierpijn,  misselijkheid, obstipatie, diaree en duizeligheid.

Contact opnemen

Heeft u opnieuw dezelfde klachten waarvoor u werd opgenomen? Of heeft u andere neurologische klachten zoals het niet meer of slechter kunnen spreken, zien, bewegen van arm of been, een scheef gezicht of een veranderd gevoel in gezicht, arm of been? Neem dan direct contact op met uw huisarts. lees meer

Contact opnemen

Heeft u opnieuw dezelfde klachten waarvoor u werd opgenomen? Of heeft u andere neurologische klachten zoals het niet meer of slechter kunnen spreken, zien, bewegen van arm of been, een scheef gezicht of een veranderd gevoel in gezicht, arm of been? Neem dan onmiddellijk contact op met uw huisarts. Dit kan namelijk wijzen op een nieuwe beroerte of TIA.

Sporten

Inspanning kan geen kwaad. Kijk wel goed of u dit lichamelijk en geestelijk aankunt. Het is verstandig om rustig aan te beginnen met bewegen en sporten.

Werken

In principe is er geen bezwaar om te gaan werken. Veel mensen hebben echter tijd nodig om te verwerken wat er is gebeurd en om te kunnen gaan met eventuele beperkingen. Overleg daarom met de arbo arts over een rustige opbouw van uw werkzaamheden.
  • Medewerkers
  • Intranet