Patiëntenzorg Aandoeningen Bronchopulmonale dysplasie (BPD)

Wat is bronchopulmonale dysplasie?

Bronchopulmonale dysplasie (BPD) is een aandoening waarbij de longen van uw kind minder goed werken. De aandoening komt vooral voor bij kinderen die (veel) te vroeg zijn geboren, of die na de geboorte aan de beademingsmachine hebben gelegen. Kinderen met BPD krijgen vaak last van kortademigheid. Dit kan lijken op astma. lees meer

Wat is bronchopulmonale dysplasie?

Bronchopulmonale dysplasie (BPD) is een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen die (veel) te vroeg zijn geboren, of die na de geboorte aan de beademingsmachine hebben gelegen door ernstige ademhalingsproblemen. Het gevolg is dat de longen van uw kind minder goed werken. Dit noemen we ook wel minder reserve van de longfunctie.

Kinderen met BPD zijn wat kwetsbaarder voor onschuldige luchtweginfecties dan hun leeftijdsgenootjes. Deze beperking van de longfunctie kunnen we pas echt meten als uw kind ongeveer 5 jaar oud is. Op die leeftijd kunnen kinderen vaak pas goed blazen tijdens een longfunctieonderzoek.

Veel verschil tussen kinderen onderling

BPD is bij ieder kind anders: sommige kinderen met BPD hebben duidelijk veel meer longproblemen dan andere kinderen met BPD. Hierbij spelen soms ook andere problemen, bijvoorbeeld op het gebied van de motorische ontwikkeling. Deze problemen zijn geen gevolg van BPD.

Oorzaken en ontstaan

BPD ontstaat kort na de geboorte. Het kan komen doordat uw kindje te vroeg geboren wordt, kort na de geboorte beademd wordt of luchtweginfecties heeft, of doordat uw kindje last had van bepaalde hartafwijkingen kort na de geboorte. En het kan ook door een combinatie van dit soort factoren veroorzaakt worden. Bij oudere kinderen kan BPD dus niet meer ontstaan.

Het gevolg van BPD is dat de longen van uw kind beschadigd en vaak ook niet normaal ontwikkeld zijn. Hierdoor zijn gebieden in de long afwijkend zijn en is uw kind kwetsbaarder. Gelukkig groeit het gezonde longweefsel in de loop van de jaren. Toch zien we vaak dat kinderen met BPD kwetsbaar blijven en zich minder goed kunnen inspannen omdat hun longfunctie verminderd is.

Klachten

Kinderen met BPD krijgen vaak last van kortademigheid. Dit kan lijken op astma. Dit kan vooral ontstaan door infecties met virussen. Ongeveer 1 op de 10 kinderen met BPD heeft ook echt astma. Bij veel kinderen met BPD helpen astmamedicijnen wel een beetje. Daarom krijgt uw kind deze medicijnen vaak ook een tijdje. En als ze ook echt helpen, kan uw kind hiermee doorgaan. Verder is het belangrijk het erger worden van klachten te voorkomen: het is voor ieder kind belangrijk om niet te gaan roken, maar voor kinderen met BPD is het extra belangrijk.


Contact

Afdeling Longziekten

Longziekten
(024) 361 45 79
contactformulier

Onderzoek

We bespreken welke klachten uw kind heeft en kijken naar de medische voorgeschiedenis. Daarnaast maken we meestal een röntgenfoto of scan. lees meer

Onderzoek

We kunnen vaak al vaststellen of uw kind BPD heeft door met u te bespreken welke klachten uw kind heeft en de medische voorgeschiedenis van uw kind door te nemen. Dit noemen we een anamnese. Daarnaast doen we meestal beeldvormend onderzoek. Dat is onderzoek waarmee we een afbeelding van de binnenkant van het lichaam kunnen maken. Denk aan een röntgenfoto of scan. Dit soort onderzoek doet geen pijn.


Behandeling

Behandeling bestaat meestal uit korte antibioticakuren om infecties te voorkomen of te behandelen of uit medicijnen die de spiertjes van de luchtwegen helpen ontspannen (luchtwegverwijders). lees meer

Behandeling

We zien dat als kinderen met BPD ouder worden, zij steeds een beetje minder kwetsbaar worden voor ernstige luchtweginfecties. Ze hebben dan steeds minder last van verkoudheden of infecties van de lagere luchtwegen. Wel kan het zo zijn dat de capaciteit van de longen op latere leeftijd te klein is. Dat kan uw kind merken op kleuterleeftijd, op de lagere school of nog later. Sommige kinderen kunnen geen forse inspanning leveren , maar bij andere kinderen is de algehele conditie verminderd. door andere factoren. Het is niet nodig om uw kind alvast af te remmen om zich in te spannen.

In de praktijk bestaat de behandeling uit korte antibioticakuren om infecties te voorkomen of te behandelen of uit luchtwegverwijders. Luchtwegverwijders zijn medicijnen die de spiertjes van de luchtwegen helpen ontspannen. Daarnaast heeft ongeveer 10% van de kinderen met BPD ook astma. Deze kinderen krijgen astma-medicijnen met ontstekingsremmers.

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet