Patiëntenzorg Aandoeningen Galstenen bij kinderen

Wat zijn galstenen?

In de galblaas kunnen zich galstenen vormen. Als deze galstenen voor klachten zorgen, moeten ze behandeld worden. De oorzaak is meestal niet precies bekend. lees meer

Wat zijn galstenen?

De galblaas is een klein peervormig orgaan onderaan de lever, rechtsboven in de buik. In de galblaas wordt de door de lever gemaakte gal tijdelijk opgeslagen. Gal is een belangrijke vloeistof voor de spijsvertering in de darm, vooral voor de vertering van vetten. De gal vloeit van de lever door de hoofdgalgang naar de twaalfvingerige darm. Via een zijgang is de galblaas verbonden met deze hoofdgalgang. Wanneer de darm geen gal nodig heeft, vloeit het overschot aan gal door de zijgang naar de galblaas en wordt daar opgeslagen. Zodra er voedsel in de darm komt, perst de galblaas de inhoud door de galgang in de darm. Wanneer de galblaas verwijderd is, nemen de lever en de hoofdgalgang deze functie over.

Galstenen

In de galblaas kunnen zich stenen vormen. Deze galstenen kunnen ontstaan bij een verhoogde bloedafbraak of door een veranderde samenstelling van de gal. Meestal is de oorzaak niet precies bekend. Ze komen meer voor bij meisjes dan bij jongens. Veel galstenen worden bij toeval ontdekt bij echo- of röntgenonderzoek. Dit zijn zogenaamde stille stenen. Ze geven geen klachten. Behandeling is dan niet nodig. Alleen galstenen die klachten geven, moeten worden behandeld.

Klachten

uw kind kan last hebben van verschillende klachten. lees meer

Klachten

Geelzucht

Uw kind heeft heftige buikpijnaanvallen, waarbij het oogwit en de huid er geel uit zien. Dit laatste noemen we geelzucht. In dit geval heeft een galsteen de galgang naar de darm verstopt, waardoor de gal niet meer bij het te verteren voedsel kan komen. Het gevolg is een ontkleurde (witte of stopverfkleurige) ontlasting en stuwing van gal, waardoor de huid en het oogwit gelig verkleurt en de urine donkerbruine/cola-kleurig wordt. Er kan een infectie van de galwegen optreden met mogelijk hoge koorts. In deze situatie is vaak acuut een inwendig onderzoek van maag en twaalfvingerige darm  of soms een operatie bij uw kind noodzakelijk.

Buikpijn

Uw kind heeft veel buikpijn, maar er is geen geelzucht. Dan heeft uw kind mogelijk galsteenkolieken. Er is dan een galsteen vastgeklemd in de uitgang van de galblaas en sluit deze helemaal af. Uw kind heeft scherpe pijnaanvallen in de rechterbovenbuik, vaak uitstralend naar de rug, gepaard gaande met misselijkheid/braken. Uw kind heeft meestal drang om te bewegen. Ook minder heftige vormen met vagere klachten komen voor. De pijn kan vanzelf ophouden als het steentje weer losraakt en in een wijder gedeelte of in de darm terechtkomt of wanneer de galblaas te uitgeput is om nog verder te persen. Er is een grote kans op een galblaasinfectie met veel pijn en hoge koorts tot gevolg. Een infectie kan ook zonder afsluiting of andere duidelijke aanleiding ontstaan. De behandeling bestaat in eerste instantie uit het beëindigden van de koliek met medicijnen. In deze situatie is een acute operatie meestal de beste behandeling.

Vage pijn en misselijkheid

Uw kind heeft aanvallen van vage pijn, misselijkheid en een naar gevoel in de (rechter)bovenbuik, vooral na het eten van vet, ei, chocola of bepaalde groenten, zoals koolsoorten. Hierbij is verder onderzoek nodig. Soms is het dan volgen van een dieet voldoende, maar meestal moet uw kind geopereerd worden.
  • Medewerkers
  • Intranet