Over overgewicht

Overgewicht is een toenemend probleem in onze samenleving. Het altijd en overal en overal beschikbaar zijn van voedsel maakt dat we meer eten dan we nodig hebben. Ook bewegen we minder, kijken meer televisie en zitten meer achter de computer.

Wat is een goed gewicht?

 Je voelt zich het beste bij een bepaald gewicht. Vaak is dat het gewicht dat goed is voor jouw gezondheid. Een paar kilo meer of minder is meestal geen probleem voor uw gezondheid.

Taillemeting

 
  OMTREK   ADVIES
VROUWEN meer dan 80 cm. → overgewicht zorg in ieder geval dat het niet hoger wordt
  meer dan 88 cm →  vetzucht probeer af te vallen

B.M.I. tabel

OMSCHRIJVING B.M.I. (Body Mass Index)
Mager ≤ 20
Goed gewicht 20 - 25
Neiging tot overgewicht 25 - 27
Overgewicht 27 - 30
Obesitas ≥ 30

Medisch gezien is er sprake van een goed gewicht bij een B.M.I. van 20-25. Een B.M.I. van 27 is aanvaardbaar. Een B.M.I. van >30 geeft grotere kans op allerlei aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte, gewrichtsklachten en miskramen.  Een te hoge B.M.I. kan negatieve gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid.
 
Patientenzorg Aandoeningen Kinderwens bij overgewicht

Een kinderwens bij overgewicht

Overgewicht heeft een aantal algemene gevolgen, namelijk een verhoogde kans op het krijgen van suikerziekte, hart en vaatziekten, overbelasting van gewrichten etc. Veel minder bekend is dat overgewicht ook gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid.

lees meer

Een kinderwens bij overgewicht

Overgewicht heeft een aantal algemene gevolgen, namelijk een verhoogde kans op het krijgen van suikerziekte, hart en vaatziekten, overbelasting van gewrichten etc. Veel minder bekend is dat overgewicht ook gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid:
 • Overgewicht kan leiden tot het uitblijven van de eisprong, de cyclus wordt onregelmatig of kan zelfs helemaal verdwijnen. Dit komt regelmatig voor in combinatie met het zogenaamde PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS).
 • De kans op zwanger te worden is groter bij iemand met een normaal gewicht dan bij iemand met overgewicht. Dit geldt ook voor de kans op zwangerschap tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF.
 • Vrouwen met overgewicht hebben een vergrote kans op het krijgen van een miskraam. Deze kans is bij een BMI boven de 30 nog groter dan bij een BMI tussen de 25 en 29.

Afvallen

Bovenstaande gevolgen voor de vruchtbaarheid kunnen al verdwijnen als je enkele kilo’s afvalt. Bij vrouwen met een onregelmatige of verdwenen cyclus kan deze weer regelmatig worden of terugkeren. Als je kilo’s kwijt bent is het belangrijk om door te gaan met afvallen. Ook tijdens de zwangerschap geeft overgewicht meer kans op problemen, zoals een hoge bloeddruk en zwangerschapssuikerziekte. Verder zijn baby’s vaak groter waardoor er meer kans is op een moeilijke bevalling. Na een keizersnede hebben mensen met overgewicht in het kraambed onder andere meer kans op infecties en trombose.

Over overgewicht

Overgewicht is een toenemend probleem in onze samenleving. Het altijd en overal en overal beschikbaar zijn van voedsel maakt dat we meer eten dan we nodig hebben. Ook bewegen we minder, kijken meer televisie en zitten meer achter de computer.

lees meer

Behandeling van overgewicht

Met de aanbevolen hoeveelheden als richtlijn wordt de basis gelegd voor een gezonde voeding. Als u dagelijks de onderstaande voedingsmiddelen in de aangegeven hoeveelheden gebruikt, krijgt u voldoende voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines enmineralen binnen.

lees meer

Behandeling van overgewicht

Basisvoeding

Gemiddeld aanbevolen voedingsmiddelen per dag
Met de aanbevolen hoeveelheden als richtlijn wordt de basis gelegd voor een gezonde voeding. Als u dagelijks de onderstaande voedingsmiddelen in de aangegeven hoeveelheden gebruikt, krijgt u voldoende voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen binnen.

 
Brood 5 – 7 sneetjes
 
Aardappelen, rijst, pasta, peulvruch- ten
 
150 - 200 gram, 3 - 5 aardappels of 3 - 5 opscheplepels rijst of pasta
Groente 4 groentelepels ( 200 gram)
 
Fruit
 
2 vruchten         (200 gram)
 
Zuivel
 
400 ml. melk(producten)
 
Kaas
 
1 plak  (20 gram)
Vlees(waren), vis,  kip, ei of vlees- vervangers 100 - 120 gram**
 
Halvarine, margarine, bak en braadproducten
 
20 - 35 gram
 
Drinken (vocht)
 
1.5 liter

De kleinste hoeveelheden gelden voor vrouwen en de grootste hoeveelheden voor mannen.
** Het gaat hier om gewicht in grammen van gare producten, dus vleeswaren en bereid vlees samen. Om af te vallen is het van belang anders te gaan eten dan u tot nu toe gewend bent. U zult andere keuzes moeten maken. Dat wil zeggen dat u bete magere producten in plaats van volle of vette producten kunt nemen. Daarnaast is het nodig om minder te nemen van voedingsmiddelen die veel energie leveren, zoals zoete en hartige snacks, suiker, frisdranken en alcoholische dranken. Een goed voedingspatroon moet minder energie bevatten, maar wel alle belangrijke voedingstoffen en ruim gevarieerd zijn. Een voedingspatroon met veel variatie kunt u lange tijd volhouden zonder dat het saai wordt.

Tips om anders te gaan eten

 • Maak een boodschappenlijstje en koop niet meer dan nodig is.
 • Doe boodschappen na het eten, dus met een gevulde maag.
 • Haal zo min mogelijk kant-en-klaar voedsel, snoep en snacks in huis, dan is de verleiding om tussendoor te eten niet zo groot.
 • Zorg voor regelmaat en sla geen maaltijden over.

Tips om minder te eten

 • Kook niet meer dan nodig is, dan hoeft u de restjes niet op te eten.
 • Schep in de keuken op en niet aan tafel.
 • Eet langzaam, neem rustig de tijd om te tafelen.
 • Neem kleine happen, kauw het voedsel goed.
 • Eet op vaste tijden niet tussendoor.
 • Eet op een vaste plaats, bijvoorbeeld aan de eettafel en niet voor de televisie of in de keuken.
 • Dek de tafel voor iedere maaltijd.
 • Doe onder het eten niet iets anders, zoals televisie kijken of iets lezen.
 • Zoek afleiding op de tijden dat u trek krijgt.

De weegschaal

Wilt u uw lichaamsgewicht controleren, weeg u dan één keer per week op dezelfde weegschaal en op ongeveer dezelfde tijd van de dag. Uw gewicht kan van dag tot dag wat schommelen en weegschalen kunnen onderling
afwijken. Een goed tempo van afvallen is ongeveer een halve kilo. per week. In het begin gaat het afvallen vaak sneller doordat u vooral vocht verliest. Geleidelijk afvallen is gezonder dan met grote sprongen tegelijk.

De diëtist in de eerste lijn

Veel mensen denken dat een dieet volhouden moeilijk is en dat veel voedingsmiddelen verboden zijn. De diëtist kan u hierbij begeleiden. De diëtist kan het voedingsadvies aan uw smaak en omstandigheden aanpassen en u leren variëren. Diëtisten zijn werkzaam in het ziekenhuis, bij de thuiszorgorganisatie of hebben een eigen praktijk.

Heeft u nog vragen?

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u telefonisch contact opnemen met het secretariaat afdeling Diëtiek, telefoonnummer: 024- 361 39 91, bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 12.00.

Afdeling Neonatologie

Op de afdeling neonatologie behandelen we te vroeg geboren kinderen, kinderen die tijdens de bevalling in moeilijkheden zijn geraakt en kinderen met aangeboren afwijkingen.

lees meer

Onze mensen