Over longfibrose

Bij longfibrose (IPF) ontstaan chronische littekens op de longen. lees meer

Over longfibrose

Bij longfibrose (IPF) ontstaan chronische littekens op de longen. De oorzaak hiervan is onbekend. Longfibrose komt vooral voor bij oudere patiënten en blijft beperkt tot de long. Het komt meestal voor tussen de 60 en 80 jaar. Longfibrose komt zelden voor bij mensen onder de 50 jaar. De aandoening komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.
Risicofactoren voor het krijgen van longfibrose zijn: roken, virussen die infecties veroorzaken en erfelijkheid.
Het is soms lastig om de diagnose longfibrose te stellen. Daarom wordt u onderzocht door een team dat bestaat uit een longarts, radioloog en patholoog. Dit team sluit andere vormen van interstitiele longziekten eerst uit.

Symptomen

Patiënten met longfibrose hebben het vaak benauwd; eerst alleen bij inspanning, daarna ook in rust. Sommige patiënten hoesten. Horlogenagels en/of trommelstoknagels komen in sommige gevallen ook voor.

Onderzoek

Als we vermoeden dat u longfibrose heeft, dan voeren we de volgende onderzoeken uit om een diagnose te stellen. lees meer

Onderzoek

We onderzoeken uw nier- en leverfuncties en ontstekingswaarden in uw bloed. Ook onderzoeken of u een auto-immuunziekte heeft.
  • HRCT-scan
  • Longbiopsie
De chirurg voert een longbiopsie uit met behulp van een kijkoperatie. Hij of zij neemt van verschillende longkwabben een biopt. De biopten worden daarna onder de microscoop bekeken door een patholoog.

Behandeling

U krijgt medicijnen om de vorming van littekens en ontstekingen tegen te gaan. Daarnaast bieden we een ondersteunende behandeling om uw kwaliteit van leven te verbeteren. lees meer

Behandeling

Medicijnen

Sinds enkele jaren zijn er medicijnen op de markt die de voortgang van de fibrose kunnen remmen en de vorming van littekens en ontstekingen tegengaan.
Deze medicijnen heten pirfenidone en nintedanib. Zij kunnen helaas de longfibrose niet genezen, maar de medicijnen kunnen de ziekte wel remmen.

Maagtabletten

Veel patiënten met longfibrose hebben last van maagzuurklachten (40-45%). Dit behandelen we met maagzuurremmers.
 

Ondersteunende behandeling

Roken
Als u rookt, dan raden we u aan om hier zo snel mogelijk mee te stoppen. Roken verergert longfibrose.

Infectiepreventie
Om infecties te voorkomen, raden we u de volgende vaccinaties aan:
  • Jaarlijks griepvaccinatie
  • Pneumococcenvaccinatie
Zuurstof
Het behandelen van de desaturatie door het geven van zuurstof in rust of bij inspanning verlaagt het risico op pulmonale hypertensie. Bij een desaturatie bij inspanning onder de 88% krijgt u zuurstof.

Beademing
Beademing bij patiënten met longfibrose heeft een slechte prognose. Hiervoor komt maar een kleine groep patiënten voor in aanmerking.

Revalidatie
Revalidatie kan u helpen om uw kwaliteit van leven te verbeteren.
Lees meer over longrevalidatie op Dekkerswald.

Longtransplantatie
 Voor longtransplantaties is een lange wachtlijst. De overlevingskans na transplantatie over een periode van 5 jaar is ongeveer 60%. Jonge patiënten met longfibrose sturen we door naar een transplantatiecentrum. In Nederland worden longtransplantaties uitgevoerd in de academische ziekenhuizen in Utrecht, Groningen of Rotterdam.

Interstitiële longziekten

Interstitiële longziektes zijn ziektes waarbij het longweefsel is aangetast. Het betreft een uitgebreide groep van ziektebeelden met hetzelfde beeld op de röntgenfoto. Ze hebben uiteenlopende oorzaken en dus een verschillende behandeling.

lees meer

Contact

Afdeling Longziekten

Longziekten
(024) 361 45 79
contactformulier
  • Medewerkers
  • Intranet