Weten­schappelijke artikelen


Lopende onderzoeken ODYSSEY-onderzoek

Meer over het onderzoek

Het ODYSSEY-onderzoek wil nauwkeurig in kaart brengen wat het risico is op het opnieuw doormaken van een TIA of een beroerte. Maar vooral ook of er bij deze patiënten later in het leven ook een verhoogde kans op dementie, epilepsie en hart- en vaatziekten is. lees meer

Meer over het onderzoek



MRI-studie

In het Radboudumc zijn we gestart met een magnetic resonance imaging (MRI) studie bij patienten met een herseninfarct op jonge leeftijd. MRI-scans van de hersenen geven ons meer informatie over de plek van het herseninfarct en over de mogelijke oorzaak. lees meer

MRI-studie

In het Radboudumc zijn we gestart met een magnetic resonance imaging (MRI) studie bij patienten met een herseninfarct op jonge leeftijd. MRI-scans van de hersenen geven ons meer informatie over de plek van het herseninfarct en over de mogelijke oorzaak. Hierbij wordt een speciale MRI-techniek toegepast. Met deze techniek kunnen we onderzoeken waardoor beperkingen na een herseninfarct ontstaan.

Het doel van dit project is om meer inzicht te krijgen in de prognose van jonge patiënten na herseninfarcten en om een methode te ontwikkelen waarmee onderscheid gemaakt kan worden tussen patiënten met een hoog en een laag risico op restverschijnselen. We denken dat de onderbreking van hersenverbindingen daarbij een rol speelt.
We kijken ook of we met deze techniek inzicht krijgen in de prognose en de mogelijke beperkingen op lange termijn. Bijvoorbeeld problemen met het geheugen, somberheid en vermoeidheid. Dit draagt uiteindelijk bij aan betere behandelstrategieën. Verder kunnen wij met een speciale MRI-techniek de hersenvaten beter onderzoeken zodat we nog beter de oorzaak van het herseninfarct kunnen achterhalen.

In het Radboudumc doen wij bij 100 patiënten met een herseninfarct een uitgebreide MRI-scan. We herhalen deze MRI-scan na 2 jaar.

Contact

Heeft u vragen? Neem contact met ons op. neem contact op

Stand van zaken November 2020

Inmiddels kunnen we jullie met trots meedelen dat er, verspreid over de Nederlandse deelnemende ziekenhuizen een totaalaantal deelnemers aan de ODYSSEY studie is van:
  • 1487 jonge mensen met een beroerte onder de leeftijd van 50 jaar.

Meer informatie Young Stroke Toolbox

Voor verdere informatie hebben wij sinds december 2019 een website ontwikkeld, de Young Stroke Toolbox. lees meer

Meer informatie Young Stroke Toolbox

Voor verdere informatie hebben wij sinds december 2019 een website ontwikkeld, de Young Stroke Toolbox.

Deze website is er speciaal voor mensen die op jonge leeftijd (onder de 50) te maken krijgen met een hersenbloeding, herseninfarct of een afwijking van de hersenvaten. Op deze website lees je over oorzaken, behandelingen, gevolgen, het verder leven met deze gevolgen en wie je hiervoor nodig hebt in je regio. Ook is hier meer informatie te vinden over de ODYSSEY studie en over wetenschappelijke artikelen die verschenen zijn met relevantie voor het zo geheten ‘’young stroke’’ veld.


Het team achter ODYSSEY stelt zich voor

Benieuwd wie er allemaal meewerkt aan de studie? Ons team stelt zich voor. lees meer

Weten­schappelijke artikelen

Hier vindt u artikelen direct gerelateerd aan de ODYSSEY-studie en overige artikelen van de onderzoeksgroep. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet