Aan BRCA1/2-mutatiedraagsters wordt geadviseerd om de eierstokken en eileiders te laten verwijderen op ongeveer veertig jarige leeftijd. Dit leidt tot een duidelijke afname van het risico op eierstokkanker. Het belangrijkste nadeel is dat vrouwen direct vervroegd in de overgang komen. In de TUBA-WISP II studie onderzoeken we een alternatieve methode: het verwijderen van de eileiders en pas op een later moment het verwijderen van de eierstokken.
Doel van de TUBA-WISP II studie
Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of de alternatieve methode (eileiderverwijdering na het voltooien van de kinderwens met uitgestelde eierstokverwijdering tot maximaal 5 jaar na de huidige adviesleeftijd) even veilig is als de huidige standaard methode (gelijktijdige eierstok- en eileiderverwijdering). Oftewel, komt eierstokkanker niet vaker voor bij de alternatieve methode vergeleken met de huidige methode?
Wie kan deelnemen aan het onderzoek?
U kunt meedoen als u:
- draagster bent van een BRCA1 en/of BRCA2 gen mutatie;
- 25-40 jaar oud bent (bij BRCA1) of als u 25-45 jaar oud bent (bij BRCA2);
- een voltooide kinderwens heeft;
- nog niet in de overgang bent;
- op dit moment geen (na)behandeling voor kanker ondergaat;
- nog minimaal één eileider heeft.
U kunt ook meedoen aan dit onderzoek als u nu of op een later moment de huidige operatiemethode wilt ondergaan (gelijktijdige verwijdering van eierstokken en eileiders). Meedoen aan de TUBA-WISP II studie kan al vanaf het moment dat uw kinderwens voltooid is.
Wat houdt deelname aan het onderzoek in?
Bij deelname aan dit onderzoek wordt er voorafgaande aan de (eerste) operatie een vragenlijst toegestuurd met vragen over onder andere algemene gezondheid, de gezondheid van familieleden, leefgewoonten, hormoongebruik en eventuele onderzoeken. Het beantwoorden van deze vragenlijst zal ongeveer 20 minuten duren.
Er kan gekozen worden tussen de twee methodes:
- Standaard methode:
- 1) verwijderen van de eileiders en eierstokken gelijktijdig in één operatie
- Alternatieve methode:
- 1) eerste operatie voor het verwijderen van de eileiders
- 2) tweede operatie op een later moment voor het verwijderen van de eierstokken
Wie zijn de onderzoekers?
De TUBA-WISP II studie is een samenwerking tussen twee onderzoeksgroepen: de TUBA-onderzoeksgroep van het Radboudumc in Nijmegen en de WISP-onderzoeksgroep van het MD Anderson in Houston, Amerika. De studie wordt gedaan door de afdeling Verloskunde en Gynaecologie. De hoofdonderzoekers van het Radboudumc zijn Dr. J. de Hullu en Dr. R. Hermens, van het MD Anderson is Dr. K. Lu de hoofdonderzoeker.
Geïnteresseerd in deelname?
Meedoen is vrijwillig. Wilt u meedoen aan de TUBA-WISP II studie? Of wilt u de uitgebreide informatie ontvangen? Neem dan contact op met de leden van het onderzoeksteam:
- e-mail: onderzoektuba.verlgyn@radboudumc.nl
- telefoonnummer: 024-81 86163
Wij kunnen vrijblijvend een (telefonische) afspraak voor u maken op de polikliniek Gynaecologie, waarin u uitleg krijgt en u uw vragen kunt stellen. Na het gesprek beslist u zelf of u mee wilt doen. Als u meedoet, is uw schriftelijke toestemming nodig.
Uw vragen kunt u ook altijd stellen aan uw behandelend arts.