Wetenschappelijk onderzoek Turner, vruchtbaarheids­sparende behandeling

Het onderzoek

We willen weten of het invriezen van eierstokweefsel bij meisjes met het syndroom van Turner de kans op zwangerschap en geboorte van een kind op latere leeftijd kan vergroten. Het is bekend dat de eicelvoorraad bij meisjes met het syndroom van Turner afneemt met de leeftijd. Dat wil zeggen dat bij jonge meisjes de kans op het vinden van onrijpe eicellen groter is dan bij oudere meisjes. Meisjes tussen de 2 en 18 jaar oud kunnen meedoen aan het onderzoek.

Tussen januari 2018 en januari 2021 vindt de eerste fase van dit onderzoek plaats. Daarna zullen alle deelnemers tot aan de vervulling van hun (eventuele) kinderwens gevolgd worden.

Aanvullende informatie

Dit onderzoek is tot stand gekomen door samenwerking met de patiëntenvereniging Turner Contact Nederland en is goedgekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie CCMO. 
We doen het onderzoek samen met het MUMC+ (Maastricht). De gesprekken, onderzoeken, operaties en opslag van eierstokweefsel zullen in het Radboudumc plaatsvinden.


Vragen en antwoorden

 • Op dit moment hebben wij goedkeuring voor 100 deelnemers in de periode januari 2018 en januari 2021. Er zijn hiervoor nog geen meisjes geselecteerd. lees meer


  Hoeveel meisjes met het syndroom van Turner kunnen er meedoen aan dit onderzoek?

  Op dit moment hebben wij goedkeuring voor 100 deelnemers in de periode januari 2018 en januari 2021. Er zijn hiervoor nog geen meisjes geselecteerd.
  Wij zullen gaandeweg het onderzoek een tussentijdse analyse doen. Indien de resultaten goed zijn en het voordeel voor de deelnemers overweegt, zullen wij uitbreiding van het aantal deelnemers / verlenging van het onderzoek aanvragen. 

 • Hoe kan ik mijn interesse voor deelname aan dit onderzoek kenbaar maken?

  Wij adviseren alle geïnteresseerden om naar een informatieavond te komen. Op deze avond geven wij uitleg over de studie. Vanaf januari 2018 kunt u interesse voor deelname aan de studie kenbaar maken door:
  • een e-mail te sturen naar turnerfertility@radboudumc.nl,
  • uw dochter door haar behandelend arts te laten doorverwijzen naar onze polikliniek Voortplantingsgeneeskunde.
  Op de polikliniek vindt een persoonlijk, informatief gesprek plaats. Als uw dochter in aanmerking komt voor de studie en na het gesprek nog steeds wil deelnemen, wordt zij aangemeld.

 • Hoe kan het syndroom van Turner leiden tot onvruchtbaarheid?

  Vrouwen met het syndroom van Turner hebben één X-chromosoom, in plaats van twee. Hierdoor verdwijnen de eicellen in de eierstokken vroegtijdig. Dit begint al voor de geboorte. Meisjes en vrouwen met het syndroom van Turner komen vervroegd in de overgang. Het merendeel van hen is onvruchtbaar op het moment dat er een kinderwens bestaat.

 • Wat is de kans dat iemand met het syndroom van Turner spontaan zwanger wordt?

  Slechts drie tot vijf procent van de vrouwen met het syndroom van Turner kan spontaan zwanger worden. Zwangerschappen treden met name op bij vrouwen jonger dan 30 jaar. Het is bij individuele patiënten moeilijk te voorspellen of iemand spontaan zwanger kan worden of niet.

 • Wat houdt het onderzoek in?

  We halen met een kijkoperatie één van de twee eierstokken uit het lichaam. Indien de buitenste laag van de eierstok onrijpe eicellen bevat, vriezen we deze in kleine stukjes in. Dit kan zo jarenlang worden bewaard. Als de patiënt op volwassen leeftijd een kinderwens heeft, kunnen we deze eierstokstukjes ontdooien en terugplaatsen in het lichaam.
   

 • Waarom vragen we meisjes op zo’n jonge leeftijd al om mee te doen met dit onderzoek?

  Het  is bekend dat de eicelvoorraad bij meisjes met het syndroom van Turner afneemt met de leeftijd. Dat wil zeggen dat bij jonge meisjes de kans op het vinden van onrijpe eicellen groter is dan bij oudere meisjes.
  We hebben goed nagedacht over het uitvoeren van het onderzoek bij jonge meisjes en dit uitgebreid met de patientenorganisatie besproken. Omdat de vraag naar deze ingreep vanuit de ouders vaak gesteld wordt, hebben wij besloten het onderzoek al vanaf jonge leeftijd aan te bieden. Ook volwassen vrouwen met het syndroom van Turner staan positief tegenover deze studie gezien hun eigen ervaringen/ verdriet over kinderloosheid. De ingreep zal enkel plaatsvinden na uitgebreide counseling van ouders en kind.
   

 • Zijn er bijwerkingen bij het weghalen van één van de eierstokken op jonge leeftijd?

  Onderzoek bij andere patiëntengroepen laat zien dat het wegnemen van één eierstok op kinderleeftijd geen invloed heeft op de puberteitsontwikkeling, menstruatiecyclus en de kans op een spontane zwangerschap. Het wegnemen van één eierstok bij een volwassen vrouw kan leiden tot maximaal drie jaar eerder in de overgang komen in vergelijking met een vrouw die beide eierstokken nog heeft. Het valt niet te voorspellen of bovenstaande ook voor meisjes met het syndroom van Turner geldt.
   
   

 • Hoe groot is dan de kans dat een vrouw zwanger wordt met teruggeplaatst eierstokweefsel?

  We verwachten dat 5 tot 30 op de 100 vrouwen met het syndroom van Turner zwanger zullen worden per terugplaatsing. Uit het onderzoek moet blijken hoe groot deze kans werkelijk is. Ook is het niet bekend hoe groot de kans is op een levend geboren kind.
   

Stel een vraag

Polikliniek Turnersyndroom
We antwoorden binnen een week.

stel een vraag

Informatieavond vruchtbaarheidssparende behandeling voor meisjes met syndroom van Turner

11 dec 2017 19:00 uur

Aanmelden is niet meer mogelijk. Voor vragen mailt u naar turnerfertility@radboudumc.nl.

lees meer

Informatieavond vruchtbaarheidssparende behandeling voor meisjes met syndroom van Turner

18 dec 2017 19:00 uur

Aanmelden is niet meer mogelijk. Voor vragen mailt u naar turnerfertility@radboudumc.nl.

lees meer

Syndroom van Turner

Het syndroom van Turner is een aangeboren aandoening die alleen bij meisjes en vrouwen voorkomt. Bij het syndroom ontbreekt één van de twee vrouwelijke chromosomen (XX) (gedeeltelijk).

lees meer
inloggen