Nieuws Lucide dromen dagdromen en mindfulness

3 juli 2019

Elke nacht ervaren we de meest surrealistische hallucinaties. Op dat moment realiseren we ons echter niet dat we aan het dromen zijn. De uitzondering op deze regel zijn lucide dromen: je wordt je er bewust van dat je droomt tijdens je slaap.

Hoewel het fenomeen lucide dromen al heel erg lang bekend is, wordt het begin jaren 80 voor het eerst in neurowetenschappelijke literatuur beschreven als fysiologisch verifieerbaar fenomeen. In zijn college aan het Donders Instituut zal Stephen LaBerge, pionier op het gebied van onderzoek naar lucide dromen, een overzicht presenteren van zijn vroegere en meer recente onderzoek en zal hij vertellen over de strategieën die worden gebruikt om deze unieke geestestoestand te bereiken.
Stephen LaBerge behaalde zijn PhD in Psychofysiologie aan Stanford University (1980). Als wetenschappelijk medewerker van de vakgroep Psychiatrie en Gedragswetenschappen en de vakgroep Psychologie van Stanford University deed hij 25 jaar lang laboratoriumonderzoek en verrichtte daarmee baanbrekend werk op het gebied van lucide dromen. Hij schreef Lucid Dreaming (in het Nederlands vertaald als Creatief dromen) en Exploring the World of Lucid Dreaming, en is medeoprichter van de International Association for the Study of Dreams (IASD).
College: vrijdag 12 juli 2019, 19.00 uur, Donders Instituut, Red Room. 
Informatie en aanmelding: https://dreslerlab.org/laberge
 
Symposium: Metacognitie overdag en ’s nachts: Lucide dromen, dagdromen en mindfulness
Het college van LaBerge over lucide dromen krijgt een vervolg in de vorm van een weekendsymposium over een breder thema: lucide dromen, dagdromen en mindfulness.
Een onderscheidende eigenschap van de mens is ons vermogen om te reflecteren op onze eigen mentale processen, een fenomeen dat we ‘metacognitie’ noemen. We zijn echter niet voortdurend bezig met zelfreflectie. Metacognitie is tijdens langere perioden beperkt of zelfs geheel afwezig: vaak worden we in beslag genomen door tamelijk automatische activiteiten waar we met ons hoofd niet bij zijn, laten we onze gedachten vrijelijk dwalen, of bevinden we ons in dromenland zonder bewuste controle over, of inzicht in, onze geestestoestand.
Tijdens dit symposium willen we een licht werpen op metacognitieve verwerking in verschillende geestestoestanden: lucide dromen, dagdromen en mindfulness. In tegenstelling tot de zwakkere metacognitie waarvan sprake is tijdens normale dromen, behouden we tijdens het zeldzame fenomeen van lucide dromen onze volledige metacognitieve capaciteit terwijl we doorslapen. Dagdromen – of gedachten die afdwalen – terwijl we wakker zijn, wordt daarentegen gekenmerkt door sterke metacognitieve schommelingen, terwijl een staat van mindfulness gepaard gaat met sterke metacognitieve elementen.
Internationale deskundigen op het gebied van lucide dromen, dagdromen en mindfulness laten hun licht schijnen over elk van deze fenomenen – inclusief hun psychologische en neurobiologische mechanismen – en onderzoeken wat de drie gemeen hebben en hoe ze zich tot elkaar verhouden.
Deelname is gratis, maar we vragen je om je voor het symposium aan te melden.
Symposium: 12-14 juli 2019, Donders Instituut, Nijmegen
Informatie en aanmelding: https://dreslerlab.org/laberge
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


ZonMw Parel voor Kees Kramers en Jelle Tichelaar Erkenning praktijkinitiatief voor beter voorschrijven geneesmiddelen

12 april 2024

Kees Kramers en Jelle Tichelaar ontvingen op 11 april 2024 een ZonMw Parel voor de ontwikkeling van een landelijke farmacotherapeutische eindtoets.

lees meer

René Penning de Vries nieuwe voorzitter bestuur Novio Tech Campus

16 februari 2022 René Penning de Vries is benoemd tot voorzitter van het bestuur van de stichting Novio Tech Campus. Hij volgt Roel Fonville op. lees meer

Radboudumc bij Innovate Meet-Up op Novio Tech Campus

8 december 2020 Vanavond vindt op de Novio Tech Campus in Nijmegen een Meet-Up plaats die wordt georganiseerd door Innovate. Iedereen kan meekijken, want het complete programma wordt via diverse kanalen gestreamd. lees meer

Reportage over bradykinine-storm vanavond op NPO2 De Kennis van Nu duikt in COVID19 onderzoek

11 november 2020 Soms leest onderzoek als een detective. Het onderzoek naar COVID19 bijvoorbeeld, waarbij internist Frank van de Veerdonk en collega’s al vroeg denken aan een rol voor bradykinine. Vanavond om 22.15 uur op NPO2 lees meer

Dutch Design Week special over Designing Humans Radboudumc en Technische Universiteit over ‘Van Human Design naar Designing Humans’

17 oktober 2019 Tijdens de Dutch Design Week presenteren Studium Generale van de TU/e, boekhandel Van Piere en Radboudumc een DDW-special over de Mens 2.0. Van Human Design naar Designing Humans. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet