Nieuws Radboudumc bij Innovate Meet Up op Novio Tech Campus
8 december 2020

Vanavond vindt op de Novio Tech Campus in Nijmegen een Meet-Up plaats die wordt georganiseerd door Innovate. Iedereen kan meekijken, want het complete programma wordt via diverse kanalen gestreamd. In het programma ook diverse diverse onderwerpen van het Radboudumc, waaronder het kweken van hersencellen uit huidcellen en het gebruik van diepe hersenstimulatie bij parkinsonpatiënten. Hoogleraar neurologie Bas Bloem geeft een mini-college over de vraag waarom technologische innovatie zo belangrijk is voor de zorg. Het event is te volgen via:

Facebook: https://www.facebook.com/events/3504067659687562/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/events/6739178784924176384/

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=9jIzmOPVv8s

 

Op de Novio Tech Campus vindt vanavond tussen 20.00 en 21.00 uur het event Sneller, sterker en slimmer: hoe kan high tech ons gezonder maken? plaats. Iedereen kan het event volgen, want het wordt gestreamd op Facebook, LinkedIn en YouTube. Tijdens het event, geleid door Edwin Verdurmen van Innovate, worden veel onderwerpen voorgeschoteld op het grensvlak van Health & HighTech. Niet verwonderlijk, omdat de Novio Tech Campus een broedplaats is waar al zeventig bedrijven op dit vlak zijn gehuisvest.

 

Exoskelet en hersencellen

In het programma aandacht voor het gebruik bij de revalidatie van een exoskelet door Noël Keijsers (senior onderzoeker Radboudumc en hoofd revalidatieonderzoek bij Sint Maartenskliniek). Nael Nadif Kasri (hersenonderzoeker in het Radboudumc) licht zijn Brain-on-a-Chip onderzoek toe, waarbij hij hersencellen kweekt uit huid- of bloedcellen van patiënten. Het vormt een mooie illustratie van de waarde van nieuwe technieken voor de patiëntenzorg, van techniek (HighTech) die de zorg (Health) kan verbeteren.

 

Diepe hersenstimulatie

Rianne Esselink (neuroloog aan Radboudumc en Maastricht UMC) geeft informatie over diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation, DBS). Deze techniek wordt soms gebruikt om de tremoren (het beven of trillen van bijvoorbeeld de handen) bij patiënten met Parkinson te verminderen. Voor wie slecht slaapt is het onderzoek van Martin Dresler en Samir Raut van het Dondersinstituut misschien interessant. Ze doen onderzoek naar een innovatieve slaapband.

 

Parel in de regio

Rikus Wolbers, directeur van Novio Tech Campus, wordt geïnterviewd over het Nijmeegse ecosysteem waarin Health & HighTech (denk aan techbedrijven als NXP, Ampleon en Nexperia) elkaar steeds beter weten te vinden. Maar ook ruimte voor Bram den Teuling (CEO van Orikami) over big data analyse van ziektegegevens van MS-patiënten en Eva van Rikxoort, directeur van Thirona (een spinoff van het Radboudumc). Recentelijk werd Thirona door de Economic Board nog bestempeld tot nieuwe parel in de regio Arnhem-Nijmegen.

Meer nieuws


Patiënten met obesitas of overgewicht lopen het risico op een ernstiger verloop COVID-19

19 april 2021

Internationaal onderzoek toont aan dat kans op sterfte niet toeneemt.

lees meer

Accreditatie JCI behaald JCI-keurmerk verlengd met drie jaar

19 april 2021

Het Radboudumc heeft opnieuw de accreditatie van JCI behaald. Het keurmerk van het internationaal accreditatieorgaan Joint Commission International (JCI) voor de kwaliteit en veiligheid van onze patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek, is verlengd met drie jaar.

lees meer

Nieuwe manier van diagnostiek spoort ‘onvindbare’ genetische afwijkingen op

15 april 2021

Onderzoek biedt leidraad voor wereldwijde toepassing

lees meer