Nieuws Radboudumc bij Innovate Meet Up op Novio Tech Campus
8 december 2020

Vanavond vindt op de Novio Tech Campus in Nijmegen een Meet-Up plaats die wordt georganiseerd door Innovate. Iedereen kan meekijken, want het complete programma wordt via diverse kanalen gestreamd. In het programma ook diverse diverse onderwerpen van het Radboudumc, waaronder het kweken van hersencellen uit huidcellen en het gebruik van diepe hersenstimulatie bij parkinsonpatiënten. Hoogleraar neurologie Bas Bloem geeft een mini-college over de vraag waarom technologische innovatie zo belangrijk is voor de zorg. Het event is te volgen via:

Facebook: https://www.facebook.com/events/3504067659687562/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/events/6739178784924176384/

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=9jIzmOPVv8s

 

Op de Novio Tech Campus vindt vanavond tussen 20.00 en 21.00 uur het event Sneller, sterker en slimmer: hoe kan high tech ons gezonder maken? plaats. Iedereen kan het event volgen, want het wordt gestreamd op Facebook, LinkedIn en YouTube. Tijdens het event, geleid door Edwin Verdurmen van Innovate, worden veel onderwerpen voorgeschoteld op het grensvlak van Health & HighTech. Niet verwonderlijk, omdat de Novio Tech Campus een broedplaats is waar al zeventig bedrijven op dit vlak zijn gehuisvest.

 

Exoskelet en hersencellen

In het programma aandacht voor het gebruik bij de revalidatie van een exoskelet door Noël Keijsers (senior onderzoeker Radboudumc en hoofd revalidatieonderzoek bij Sint Maartenskliniek). Nael Nadif Kasri (hersenonderzoeker in het Radboudumc) licht zijn Brain-on-a-Chip onderzoek toe, waarbij hij hersencellen kweekt uit huid- of bloedcellen van patiënten. Het vormt een mooie illustratie van de waarde van nieuwe technieken voor de patiëntenzorg, van techniek (HighTech) die de zorg (Health) kan verbeteren.

 

Diepe hersenstimulatie

Rianne Esselink (neuroloog aan Radboudumc en Maastricht UMC) geeft informatie over diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation, DBS). Deze techniek wordt soms gebruikt om de tremoren (het beven of trillen van bijvoorbeeld de handen) bij patiënten met Parkinson te verminderen. Voor wie slecht slaapt is het onderzoek van Martin Dresler en Samir Raut van het Dondersinstituut misschien interessant. Ze doen onderzoek naar een innovatieve slaapband.

 

Parel in de regio

Rikus Wolbers, directeur van Novio Tech Campus, wordt geïnterviewd over het Nijmeegse ecosysteem waarin Health & HighTech (denk aan techbedrijven als NXP, Ampleon en Nexperia) elkaar steeds beter weten te vinden. Maar ook ruimte voor Bram den Teuling (CEO van Orikami) over big data analyse van ziektegegevens van MS-patiënten en Eva van Rikxoort, directeur van Thirona (een spinoff van het Radboudumc). Recentelijk werd Thirona door de Economic Board nog bestempeld tot nieuwe parel in de regio Arnhem-Nijmegen.

Meer nieuws


Kwetsbare Nijmegenaren door corona minder vaak fysiek bij de huisarts

22 januari 2021

De COVID-19-pandemie heeft in 2020 in Nijmegen en omstreken geleid tot een flinke afname van huisartsconsulten voor patiënten met chronische fysieke gezondheidsproblemen. Ook daalde het aantal fysieke consults voor patiënten met mentale klachten, hoewel de vraag daarnaar gelijk bleef.

lees meer

Nieuwste 3D technologie toegepast bij vaardigheidstraining Radboudumc Health Academy

22 januari 2021

Verpleegkundigen oefenen na de training thuis of op de afdeling met 3D anatomische modellen, zodat ze zich sneller vertrouwd voelen om de zorg in de praktijk toe te passen.

lees meer

Rob Aarnoutse benoemd tot hoogleraar aan het Radboudumc

22 januari 2021

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Rob Aarnoutse is benoemd tot hoogleraar 'Translationele farmacologie van antimicrobiële middelen, in het bijzonder geneesmiddelen bij tuberculose'.

lees meer

Bestralings-boost verlaagt kans op terugkeer prostaatkanker

21 januari 2021

Een extra dosis straling precies op de tumor verbetert de vooruitzichten van mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker, zonder extra bijwerkingen. De kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt, is voor hen minder groot dan voor mannen die de ‘boost’ niet krijgen.

lees meer