Nieuws Reportage over bradykininestorm vanavond op NPO2
11 november 2020

Soms leest onderzoek als een detective. Het spannend speurwerk naar COVID19 bijvoorbeeld, waarbij internist Frank van de Veerdonk en collega’s al vroeg denken aan een rol voor bradykinine. Vanavond om 22.15 uur zendt de Kennis van NU op NPO2 een reportage uit over ‘de raadsels van corona’. Waarom er niet alleen over de cytokine-storm, maar steeds vaker ook over de bradykinine-storm wordt gesproken. Een begrijpelijk, informatief en spannend wetenschapsprogramma om wijzer van te worden.

 

‘Het is maart 2020’, schrijft Corlijn de Groot, redacteur bij De Kennis Van Nu in de VPRO-gids als aankondiging van de documentaire die vanavond wordt uitgezonden. ‘Ook in het Radboudumc stroomt de intensive care vol met patiënten die zonder beademingsmachine zouden stikken. Dit is geen gewone griep, ziet internist Frank van de Veerdonk al snel. Het coronavirus veroorzaakt overduidelijk andere symptomen dan het influenzavirus. Het valt hem op dat de patiënten al in een vroeg stadium vocht in hun longen krijgen, wat het beademen heel lastig maakt. Maar waar komt dat vocht vandaan? Van de Veerdonk en zijn collega's vermoeden dat er iets met de bloedvaten in de longen aan de hand is. Ze lijken wel lek.

“Al heel snel hadden we allemaal de indruk: we kunnen iets voor die patiënten betekenen als we dit echt begrijpen. En dan kunnen we ook voor heel veel patiënten wat betekenen,” vertelt Van de Veerdonk woensdag in het wetenschapsprogramma De kennis van nu. Na een lange dag hard werken krijgt hij in de auto op weg naar huis uit het niets een ingeving. “In één keer dacht ik: we kennen heel zeldzame ziektebeelden die de bloedvaten lek maken. Die patiënten behandel ik ook, dus die ziektes ken ik.” Deze brainwave zou weleens de sleutel tot een nieuw medicijn voor covid-19 kunnen zijn.’

 

Onderzoek Radboudumc

Van de Veerdonk, Roger Brüggemann, Mihai Netea en enkele andere Nijmeegse collega’s publiceren de hypothese op 3 april in PrePrints. Het artikel trekt enorm veel belangstelling met meer dan 10.000 downloads en ruim 46.000 views. Steeds meer artsen en onderzoekers raken geïnteresseerd in de hypothese. Van de Veerdonk en collega’s worden gevraagd om hun kennis te delen in organisatie als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en REMAP-CAP dat wereldwijd onderzoek naar longinfecties coördineert.

In mei verschijnt een Nijmeegs onderzoek naar biomarkers (biologische stoffen) dat de bradykinine-hypothese ondersteunt. In augustus verschijnt in Jama Network Open een artikel over tien patiënten die met een medicijn zijn behandeld. De bemoedigende resultaten worden meteen gevolgd door een groter onderzoek dat door ZonMw wordt gefinancierd.

 

Amerikaanse supercomputer

Ook in het buitenland ontstaat steeds meer belangstelling voor de bradykinine-hypothese. Zeker nadat de onderzoeksgroep van Dan Jakobson de supercomputer ‘Summit’ van het Oak Ridge National Laboratory aan het werk heeft gezet en met het resultaat naar buiten komt. Corlijn de Groot: ‘Net als Van de Veerdonk is Jacobson op zoek naar een verklaring voor al die rare covid-symptomen. Jacobson is geen arts – hij is niet eens verbonden aan een ziekenhuis – maar toch komt hij op basis van de analyse die Summit heeft uitgevoerd tot dezelfde conclusie als Van de Veerdonk: bij covid-patiënten is de aanmaak van bradykinine op hol geslagen. Jacobson noemt het zelfs een bradykininestorm.’

Meer weten? Kijk vanavond naar de reportage van De Kennis van Nu

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer

Niet uitgerijpte bloedcellen wijzen al vroeg op ernstig beloop COVID-19

30 november 2020

De aanwezigheid van bepaalde niet uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.

lees meer

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer

Patrick Jeurissen lid Wetenschappelijke Adviesraad voor Europese commissie over gezondheidszorgbeleid bij pandemieën

20 november 2020

De hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

lees meer