Nieuws Reportage over bradykininestorm vanavond op NPO2
11 november 2020

Soms leest onderzoek als een detective. Het spannend speurwerk naar COVID19 bijvoorbeeld, waarbij internist Frank van de Veerdonk en collega’s al vroeg denken aan een rol voor bradykinine. Vanavond om 22.15 uur zendt de Kennis van NU op NPO2 een reportage uit over ‘de raadsels van corona’. Waarom er niet alleen over de cytokine-storm, maar steeds vaker ook over de bradykinine-storm wordt gesproken. Een begrijpelijk, informatief en spannend wetenschapsprogramma om wijzer van te worden.

 

‘Het is maart 2020’, schrijft Corlijn de Groot, redacteur bij De Kennis Van Nu in de VPRO-gids als aankondiging van de documentaire die vanavond wordt uitgezonden. ‘Ook in het Radboudumc stroomt de intensive care vol met patiënten die zonder beademingsmachine zouden stikken. Dit is geen gewone griep, ziet internist Frank van de Veerdonk al snel. Het coronavirus veroorzaakt overduidelijk andere symptomen dan het influenzavirus. Het valt hem op dat de patiënten al in een vroeg stadium vocht in hun longen krijgen, wat het beademen heel lastig maakt. Maar waar komt dat vocht vandaan? Van de Veerdonk en zijn collega's vermoeden dat er iets met de bloedvaten in de longen aan de hand is. Ze lijken wel lek.

“Al heel snel hadden we allemaal de indruk: we kunnen iets voor die patiënten betekenen als we dit echt begrijpen. En dan kunnen we ook voor heel veel patiënten wat betekenen,” vertelt Van de Veerdonk woensdag in het wetenschapsprogramma De kennis van nu. Na een lange dag hard werken krijgt hij in de auto op weg naar huis uit het niets een ingeving. “In één keer dacht ik: we kennen heel zeldzame ziektebeelden die de bloedvaten lek maken. Die patiënten behandel ik ook, dus die ziektes ken ik.” Deze brainwave zou weleens de sleutel tot een nieuw medicijn voor covid-19 kunnen zijn.’

 

Onderzoek Radboudumc

Van de Veerdonk, Roger Brüggemann, Mihai Netea en enkele andere Nijmeegse collega’s publiceren de hypothese op 3 april in PrePrints. Het artikel trekt enorm veel belangstelling met meer dan 10.000 downloads en ruim 46.000 views. Steeds meer artsen en onderzoekers raken geïnteresseerd in de hypothese. Van de Veerdonk en collega’s worden gevraagd om hun kennis te delen in organisatie als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en REMAP-CAP dat wereldwijd onderzoek naar longinfecties coördineert.

In mei verschijnt een Nijmeegs onderzoek naar biomarkers (biologische stoffen) dat de bradykinine-hypothese ondersteunt. In augustus verschijnt in Jama Network Open een artikel over tien patiënten die met een medicijn zijn behandeld. De bemoedigende resultaten worden meteen gevolgd door een groter onderzoek dat door ZonMw wordt gefinancierd.

 

Amerikaanse supercomputer

Ook in het buitenland ontstaat steeds meer belangstelling voor de bradykinine-hypothese. Zeker nadat de onderzoeksgroep van Dan Jakobson de supercomputer ‘Summit’ van het Oak Ridge National Laboratory aan het werk heeft gezet en met het resultaat naar buiten komt. Corlijn de Groot: ‘Net als Van de Veerdonk is Jacobson op zoek naar een verklaring voor al die rare covid-symptomen. Jacobson is geen arts – hij is niet eens verbonden aan een ziekenhuis – maar toch komt hij op basis van de analyse die Summit heeft uitgevoerd tot dezelfde conclusie als Van de Veerdonk: bij covid-patiënten is de aanmaak van bradykinine op hol geslagen. Jacobson noemt het zelfs een bradykininestorm.’

Meer weten? Kijk vanavond naar de reportage van De Kennis van Nu

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Eerste vrijwilligers gevaccineerd in Radboudumc met nieuw Nijmeegs malariavaccin

18 mei 2021

Een nieuw vaccin tegen malaria, grotendeels ontwikkeld in Nijmegen, wordt vandaag voor het eerst getest bij vrijwilligers in het Radboudumc.

lees meer

Gaatjes vullen met handinstrumenten niet slechter dan boren

18 mei 2021

Een kies met een gaatje, met de hand schoongemaakt en gevuld met een biologisch vulmiddel, doet niet onder voor een kies waarvan het gaatje is uitgeboord en voorzien van een conventionele vulling.

lees meer

Actie nodig om toename hart- en vaatziekten bij vrouwen wereldwijd terug te dringen in 2030

17 mei 2021

Oproep van 17 cardiologen vanuit The Lancet Women and Cardiovascular Disease Commission

lees meer

Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer