Nieuws Grotere rol patiënten na darmkankerbehandeling

23 juli 2020

Jaarlijks krijgen ongeveer 14.000 patiënten dikkedarmkanker. Vrijwel alle patiënten worden geopereerd en nadien gecontroleerd (follow-up). In 2019 is Radboudumc gestart met een nieuwe benadering van het follow-up onderzoek na de behandeling van stadium II/III dikkedarmkanker.
De intensiteit en setting van de follow-up werd daarbij afgestemd op de behoefte en het individuele risico van de patiënten. De patiënten prikten zelf bloed en keken naar de uitslagen. In geval van een onduidelijke of 'foute' uitslag, namen de patiënten zelf contact op met het ziekenhuis voor vervolgstappen.
 

Persoonlijker en betaalbaarder

Dit is een betaalbaar beter project geweest, waarbij met hulp van de ziektekostenverzekeraar de patiënten na 1 jaar zelf hun follow-up organiseren. Dit heeft in het Radboudumc bij 118 patiënten in één jaar ongeveer 22.000 euro bespaard en zal in Nederland op jaarbasis mogelijk tussen de 5-10 miljoen euro besparen. De meeste patiënten waren heel tevreden met deze nieuwe manier van follow-up en ongeveer 70% zocht geen contact met het ziekenhuis en regelde de follow-up zelf.
 

Uitbreiden en vastleggen

Chirurg Hans de Wilt en zijn collega’s van de afdeling Heelkunde en van het Amsterdam UMC hebben een ZonMW-subsidie gekregen van € 903.315,- om een protocol te ontwikkelen voor deze nieuwe persoonlijkere en kosteneffectieve vorm van follow-up. Het onderzoek zal bestaan uit twee onderdelen, waarbij in vier andere ziekenhuizen in Nederland het protocol zoals het in het Radboudumc wordt toegepast, zal worden ingevoerd.
Daarnaast zullen de onderzoekers van het Amsterdam UMC gaan uitzoeken of er patiënten zijn die mogelijk een andere vorm van follow-up nodig hebben. De verwachting is dat hiermee ook in andere ziekenhuizen in Nederland nadien een optimaal follow-up schema per patiënt kan worden ingevoerd.
 

Meer nieuws


Amerikaanse subsidie voor vervolg­onderzoek naar tuberculose meningitis

9 februari 2022 Met subsidie van het Amerikaanse NIH gaat Reinout van Crevel het ziekteproces van tuberculose meningitis nog verder ontrafelen. lees meer

1,4 miljoen euro voor verminderen van ziekenhuis­opnames door medicatie

7 januari 2022 Team van arts en ziekenhuisapotheker gaat medicijnen beter afstemmen lees meer

Scherpere, selectievere MRI-scan geeft robot meer precisie mee EFRO ondersteunt vernieuwend project in Health-sector Gelderland

1 juni 2021 De twee Gelderse bedrijven Soteria Medical en Tesla Dynamic Coils hebben met het Radboudumc ruim een miljoen euro subsidie ontvangen van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO-Oost). lees meer

Vidi-beurzen voor Francesco Ciompi, Laurien Buffart en Koen Haak

4 november 2020 Zij krijgen elk 800.000 euro voor een eigen onderzoekslijn lees meer

Promotie leidt tot nieuwe techniek om vaatontwikkeling te volgen

16 september 2020

Verder onderzoek moet uitwijzen hoe de kliniek hiervan kan profiteren

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet