Nieuws Vidi beurzen voor Francesco Ciompi Laurien Buffart en Koen Haak
4 november 2020

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 81 ervaren onderzoekers in Nederland een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Bij het Radboudumc viel de eer ten deel aan Francesco Ciompi (Afdeling Digitale Pathologie), Koen Haak (Donders Instituut) en Laurien Buffart (Fysiologie). Met welke onderwerpen gaan zij de komende vijf jaar aan de slag?

Francesco: Het voorspellen van de longkanker Immunotherapie-respons.

Immunotherapie heeft recentelijk opzienbarende resultaten getoond bij de behandeling van longkanker. Helaas heeft slechts een deel van de patiënten baat bij deze belastende en dure behandeling. In dit project gaat Francesco kunstmatige intelligentie inzetten om te voorspellen wie in aanmerking komt voor immunotherapie, om onnodige behandelingen, lijden en kosten te besparen.

Koen: Een nieuwe kijk op functioneel zicht: individuele verschillen in neurale plasticiteit en degeneratie

Mensen met objectief vergelijkbaar zicht (bijv. gezichtsscherpte) kunnen sterk verschillen in hun functionele zicht (bijv. kunnen lezen of auto kunnen rijden). Koen onderzoekt of er individuele verschillen bestaan in hoe het brein compenseert en/of degenereert in patiënten met een oogziekte, en in hoeverre deze verschillen functioneel zicht voorspellen.

Laurien: Lichamelijke training als chemotherapie versterker?

Lichamelijke training tijdens chemotherapie bevordert de kwaliteit van leven van patiënten, maar de klinische effecten zijn onbekend. Haar studie ontrafelt of training de chemotherapie behandeling voor patiënten met uitgezaaide darmkanker kan versterken. Daarin zal bestudeerd worden welk trainingsprogramma het beste in staat is om aanpassingen in chemotherapiedoseringen te voorkomen door verminderde toxiciteit en versterkte mentale kracht, en wat de effecten op het immuunsysteem zijn.

Veni, Vidi, Vici – het NWO-Talentenprogramma

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer