Nieuws Promotie leidt tot nieuwe techniek om vaatontwikkeling te volgen
16 september 2020

De vorming van nieuwe bloedvaten, angiogenese genoemd, speelt een belangrijke rol in allerlei processen en ziekten in het lichaam. Zo zijn tumoren afhankelijk van nieuwe vaten voor het voeden en onderhouden van de kankercellen. Ook het succes van een behandeling is bij tumoren soms afhankelijk van de mate van vorming van deze nieuwe bloedvaten. 

Op de afdeling Beeldvorming werkte promovenda Daphne Lobeek mee aan de ontwikkeling van een nieuwe manier om deze vaatvorming in beeld te brengen. Tijdens het onderzoek, waar zij 16 september op promoveert, injecteerde zij een contrastmiddel in patiënten en bracht dat in beeld met een PET-scanner. Dit contrastmiddel, een molecuul met een radioactieve ‘tracer’, is zo gemaakt dat het bindt aan een receptormolecuul specifiek voor nieuw gevormde bloedvaten. Dat betekent dat het middel alleen nieuwe bloedvaten zichtbaar maakt in de scanner.

Toepassen in de kliniek

Daphne valideerde de nieuwe technologie in patiënten met hoofd-halstumoren en patiënten met vaatmisvormingen (perifere arterioveneuze malformaties). Samen met haar collega’s heeft zij laten zien dat het mogelijk is om nieuw gevormde bloedvaten met deze techniek op een niet-invasieve wijze in patiënten in beeld te brengen, en dat de techniek veilig is. Daphne: “We kunnen met deze PET-beelden bijvoorbeeld veranderingen in angiogenese gedurende de behandeling meten. Op dit moment wordt verder onderzocht hoe deze techniek in de kliniek toegepast zou kunnen worden.“

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Natural Killer versus de Silent Lady Killer Janneke Hoogstad-van Evert promoveert op nieuwe behandeling voor eierstokkanker

25 september 2020

In Nederland overlijden jaarlijks 1100 vrouwen aan de gevolgen van eierstokkanker. Zeker als de ziekte terugkeert, is genezing nauwelijks meer mogelijk. Het Radboudumc doet onderzoek naar een mogelijk nieuwe immunotherapie-behandeling door middel van Natural Killer cellen.

lees meer

30 miljoen euro subsidie voor onderzoek immuuntherapie bij lymfeklierkanker Radboudumc participeert in studie

24 september 2020

Zorginstituut Nederland en ZonMw hebben 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van een veelbelovende immuuntherapie bij lymfeklierkanker. Initiator van dit onderzoek is het UMC Groningen. Het Radboudumc participeert in deze studie.

lees meer

Inzicht in kwaliteit fysiobehandeling grote stap dichterbij

24 september 2020

Hoe meet je de kwaliteit van een fysiotherapiebehandeling? Voor het eerst is een brede coalitie van fysiotherapeuten, patiënten en zorgverzekeraars onder leiding van IQ healthcare, onderzoeksafdeling van het Radboudumc, erin geslaagd om afspraken te maken over het meten van de kwaliteit.

lees meer

Magnesium lijkt vaatverkalking bij nierfalen te remmen Eindelijk effectief middel tegen verkalking van vaten?

18 september 2020

Magnesium voorkomt vaatverkalking in cellen, muizen en zeer waarschijnlijk ook in mensen. Onderzoek bij patiënten met chronisch nierfalen zal die vraag definitief gaan beantwoorden. Fysioloog Anique ter Braake promoveert 18 september op het magnesiumonderzoek,

lees meer