Nieuws Promotie leidt tot nieuwe techniek om vaatontwikkeling te volgen
16 september 2020

De vorming van nieuwe bloedvaten, angiogenese genoemd, speelt een belangrijke rol in allerlei processen en ziekten in het lichaam. Zo zijn tumoren afhankelijk van nieuwe vaten voor het voeden en onderhouden van de kankercellen. Ook het succes van een behandeling is bij tumoren soms afhankelijk van de mate van vorming van deze nieuwe bloedvaten. 

Op de afdeling Beeldvorming werkte promovenda Daphne Lobeek mee aan de ontwikkeling van een nieuwe manier om deze vaatvorming in beeld te brengen. Tijdens het onderzoek, waar zij 16 september op promoveert, injecteerde zij een contrastmiddel in patiënten en bracht dat in beeld met een PET-scanner. Dit contrastmiddel, een molecuul met een radioactieve ‘tracer’, is zo gemaakt dat het bindt aan een receptormolecuul specifiek voor nieuw gevormde bloedvaten. Dat betekent dat het middel alleen nieuwe bloedvaten zichtbaar maakt in de scanner.

Toepassen in de kliniek

Daphne valideerde de nieuwe technologie in patiënten met hoofd-halstumoren en patiënten met vaatmisvormingen (perifere arterioveneuze malformaties). Samen met haar collega’s heeft zij laten zien dat het mogelijk is om nieuw gevormde bloedvaten met deze techniek op een niet-invasieve wijze in patiënten in beeld te brengen, en dat de techniek veilig is. Daphne: “We kunnen met deze PET-beelden bijvoorbeeld veranderingen in angiogenese gedurende de behandeling meten. Op dit moment wordt verder onderzocht hoe deze techniek in de kliniek toegepast zou kunnen worden.“

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer