Nieuws Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert

26 april 2024

Op vrijdag 26 april ontving prof. dr. Marcel Olde Rikkert een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Hubert Bruls uit Nijmegen. De burgemeester verraste professor Olde Rikkert tijdens het geven van college. Marcel Olde Rikkert is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. 

Professor Marcel Olde Rikkert (1962) levert als arts en wetenschapper al vele jaren een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken. Hij wordt door velen in het veld en daarbuiten gezien als een onmiskenbare, (inter)nationaal leider en inspirator op het vakgebied van de gerontologie, geriatrie en veroudering. 

Marcel Olde Rikkert zet zich, soms tegen de stroom, onvermoeibaar in voor het welbevinden van (Nederlandse) ouderen en brengt dat onder de aandacht van het brede publiek. Hij maakte hiervoor veelvuldig gebruik van de media om zijn boodschap op het gebied van geriatrie en dementie voor het voetlicht te brengen. Zijn bijdragen aan interviews voor radio, televisie, dagbladen en andere media zijn talloos. In 2019 nam hij het initiatief om aandacht te krijgen voor dementiepreventie door een open brief te sturen naar het NRC. Deze werd ondertekend door 67 collega’s, allen experts op het gebied van ouderenzorg. Dit zorgde voor een debat in de Tweede Kamer en resulteerde in een wijziging in het beleid, dat zich sindsdien meer ging richten op dementiepreventie.

Patiëntenzorg

In zijn klinische werk als geriater richt Olde Rikkert zich met name op passende zorg voor kwetsbare ouderen, waarbij de oudere zelf zoveel mogelijk betrokken wordt. Dit zowel voor ouderen mét als zonder cognitieve stoornissen, zoals dementie.
 
Hij richtte in 2003 het Radboudumc Alzheimer Centrum (RAC) op, waarvan hij tot op heden directeur is. Het centrum wordt erkend als hét kenniscentrum van Oost-Nederland, waar onderzoekers en clinici zich inzetten voor innovatief onderzoek, passend bij de vraag van de patiënt en naaste. Het is nationaal en internationaal bekend en uniek vanwege de interdisciplinaire aanpak.

Landelijk richtte hij in 2008 met en voor ouderen, het ouderennetwerk “Netwerk 100”, op; een samenwerking van zorginstellingen, professionals, kennisorganisaties én ouderen, met als doel om, op basis van wetenschappelijke bevindingen, de medische zorg én de bevordering van het welzijn voor kwetsbare ouderen op elkaar af te stemmen. Hij is ook oprichter van DementieNet, gericht op intensievere zorg via de eerste lijn. 
Als voorzitter van de richtlijnencommissie Landelijke Multidisciplinaire Richtlijn Dementie (2013) heeft hij een belangrijke hand gehad in het opstellen van deze richtlijnen. Ook was Olde Rikkert onder meer nauw betrokken bij het grootschalige Nationaal Programma Ouderenzorg, dat als doel had de ouderenzorg grondig te herzien en te verbeteren.

Onderwijs en Opleiding

Zijn onderwijsactiviteiten richten zich op (bio)medisch studenten en artsen in opleiding tot geriater. In de nieuwe bachelor Geneeskunde heeft hij twee modules ontwikkeld en een succesvolle minor (Beter kiezen = Beter dokteren). Ook heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het nieuwe coassistentschap Ouderengeneeskunde, die navolging kreeg in masteropleidingen aan andere umc’s. De inzet van een geheugenpoli levert een goede verbinding met wetenschappelijk onderzoek.

Niet alleen voor medisch studenten, maar ook om meer begrip te krijgen in het bredere publiek schreef hij (leer)boeken: Jong Blijven & Oud Worden (2015) en Ik heb dementie (2016). 

Wetenschappelijk Onderzoek

Zijn onderzoek richt zich succesvol op translationeel en interdisciplinair onderzoek om de kwaliteit van leven van kwetsbare oudere patiënten en patiënten met dementie op doelmatige wijze te verbeteren. De studies betreffen vooral complexe interventies, onder meer op het gebied van valpreventie en prehabilitatie. Dit heeft geresulteerd in meer dan 500 wetenschappelijke artikelen, onder andere in internationale toptijdschriften zoals British Medical Journal en The Lancet.

Internationaal is Marcel Olde Rikkert een veelgevraagde spreker over de Nederlandse zorg voor de oudere patiënt en werkte hij mee aan onder andere het Oxford Textbook of Geriatrics en is hij lid van de Scientific Board van de International Dementia Alliance (IDEAL). 

Impact op de samenleving

Samen met collega’s ontwikkelde Olde Rikkert een aantal  producten die bewijzen hoe uitzonderlijk goed hij is in het maken van de vertaalslag van wetenschap naar maatschappelijke impact in de zorg. Voorbeelden hiervan zijn , waaronder de Brain Aging Monitor: een online lifestyle-tool om gezonde hersenveroudering te verbeteren; GeriatriX: een educatieve game waarin geneeskundestudenten de rol van klinisch geriater op zich nemen; de internationale database voor The Older Persons and Informal Caregivers Survey Minimum DataSet (TOPICS-MDS), met gegevens over meer dan 40.000 kwetsbare ouderen en 9.000 mantelzorgers, afkomstig uit meer dan 80 studies; Topics-Short form: een vragenset om te beoordelen of zorg leidt tot meer gezondheids- en welzijnswinst voor de oudere patiënt.

Om het belang van het betrekken van kwetsbare ouderen bij wetenschappelijk onderzoek te realiseren, was hij voorzitter van de richtlijncommissie Medisch Wetenschappelijk Onderzoek met Ouderen. Daarnaast was hij lid van de commissie Passende zorg aan het levenseinde. 

Marcel Olde Rikkert laat zien waar het Radboudumc voor staat: persoonsgerichte zorg, waarbij preventie en eigen inbreng van de patiënt en diens naaste centraal staan. 

Het Radboudumc feliciteert professor Olde Rikkert met zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Zeven lintjes voor Radboudianen

In totaal ontvingen zeven Radboudianen van het Radboudumc en de Radboud Universiteit dit jaar op 26 april een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.

Vandaag ontvingen ook collega Nicole Blijlevens en deze medewerkers van de Radboud Universiteit een koninklijke onderscheiding.

Eerder deze maand ontvingen Harry van Goor, Bas Bloem en Marten Munneke al een koninklijke onderscheiding tijdens speciale gelegenheden.
 

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Plotseling gehoorverlies mogelijk voorteken van vaatproblemen? Onderzoekers zien verhoogd risico alleen bij zestigplus

6 mei 2024

Plots gehoorverlies wordt vaak genoemd als mogelijk voorteken van vaatproblemen in de hersenen. Onderzoekers vonden alleen bij zestigplussers een verhoogd risico. Moet de behandeling daarop worden aangepast?

lees meer

NWO subsidie voor ontwikkeling van innovatief volgsysteem

2 mei 2024

Het LiveScope project van Bernhard Englitz en Judith Homberg heeft een subsidie ontvangen van het NWO Open Technologie Programma.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet