Nieuws Koninklijke onderscheiding voor professor Harry van Goor, hoogleraar Chirurgieonderwijs

12 april 2024

Op vrijdag 12 april 2024 ontving professor Harry van Goor een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Slinkman van Berg en Dal.  De burgemeester verraste professor Van Goor na afloop van een interactieve expositie en aansluitend aan zijn afscheidscollege in het Experience Center van het Radboudumc. Professor Van Goor is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Harry van Goor nam afscheid in geheel eigen stijl: met een interactieve expositie konden collega’s en andere geïnteresseerden kennis maken met virual reality (VR) en digitale technologieën in zorg en onderwijs. Zijn afscheidsrede heette niet voor niets ‘Heel Virtueel Reëel’. 

Zorg

Professor Van Goor startte in 1994 als chirurg op de afdeling Heelkunde als staflid abdominale buikchirurgie. Hij promoveerde in 1996 en bekleedde verschillende functies binnen de afdeling en het chirurgisch onderwijs. In die periode was hij onder meer waarnemend opleider Heelkunde, chef de clinique en coördinator van de klinische fase voor coassistenten. Vanwege zijn internationale chirurgische onderwijsactiviteiten werd hij benoemd tot fellow of the Royal College of Surgeons in 2010. In 2013 werd hij benoemd tot hoogleraar Chirurgieonderwijs.

Onderwijs

Professor Van Goor betekende veel voor het onderwijs binnen de opleiding Geneeskunde. Zo was hij nauw betrokken bij de vormgeving van het nieuwe bachelor curriculum Geneeskunde dat in september 2015 van start ging. Een belangrijk onderdeel van dit nieuwe curriculum was en is nog steeds het contact met patiënten meteen vanaf het eerste jaar. Hij was bij de start van het nieuwe curriculum ook coördinator voor de patiëntcontacten van de studenten. Hij was ook zeer betrokken bij verschillende patiëntenverenigingen. In het studiejaar 2010- 2011 werd hij docent van het jaar, verkozen door tweedejaarsstudenten Geneeskunde. 

Onderzoek

Het onderzoek van Van Goor richtte zich op verschillende problemen in gastro-intestinale chirurgie, waaronder postoperatieve pijn en abnormale wondheling. Hiervoor ontving hij verschillende nationale en internationale subsidies. Hij was specifiek betrokken bij de onderzoeksgroepen die zich richtten op de verbetering van de chirurgische zorg. Hij is daarnaast (co-)auteur van 335 wetenschappelijke artikelen en werkte mee aan verschillende medische boeken.

Zorginnovaties

Daarnaast werd Van Goor gegrepen door innovatie in de zorg. Als instelling wil het Radboudumc zich blijven ontwikkelen, in betere zorg, beter onderzoek en beter onderwijs. Mensen als professor Van Goor, die met lef en moed stappen willen en durven zetten, zijn hiervoor nodig. 

Professor Van Goor kan gezien worden als aanjager van innovaties en ontwikkelingen in de zorg, waaronder de toepassing van AI. Hoe activeer je patiënten om te bewegen, zorg je ervoor dat op tijd gehandeld kan worden door een verpleegkundige zonder dat ze de patiënt voortdurend lastig hoe te vallen met metingen en hoe bescherm je patiënten bijvoorbeeld tegen infecties. Van Goor was voortdurend op zoek naar antwoorden hierop en oplossingen hiervoor. Het welbevinden van een patiënt was hierbij belangrijk voor Van Goor, met in het achterhoofd dat de beste plek voor een patiënt eigenlijk de eigen omgeving is. Dat voor elkaar krijgen, daar wilde hij aan bijdragen. En daar kwam vaak techniek bij kijken. Dat beperkte zich niet tot het Radboudumc.  

Hij is de initiatiefnemer van R4heal, dat zich concentreert op de wensen van de patiënt. Het biedt een slimme, interactieve helende omgeving met beelden, games, geluiden en geuren om de zorg na een operatie zo aangenaam mogelijk te maken. De patiënt beleeft hierdoor minder pijn en stress en slaapt en beweegt beter. Het gevolg hiervan is dat de patiënt zich beter voelt en eerder naar huis kan. Het initiatief kwam in samenwerking met externe partijen tot stand met behulp van een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Gedreven door nuttige innovaties in de zorg ontwikkelde hij samen met internist Bas Bredie de continue monitoring van patiënten. Verpleegkundigen kunnen hiermee de vitale gegevens van de patiënt op afstand volgen via een slim kastje om de pols van de patiënt. Het kastje laat op tijd weten als er iets verandert in de toestand van de patiënt. Hierdoor kan de verpleegkundige ruim op tijd behandelen. Tijdens de covid-periode bleken deze kastjes zeer waardevol in de zorg. 

De Raad van Bestuur en de collega’s van het Radboudumc feliciteren professor Harry van Goor met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Healthtech Nexus: Radboudumc en Universiteit Twente slaan handen ineen Verstevigde samenwerking op het raakvlak van medische technologie en gezondheid

15 mei 2024

Radboudumc verstevigt samenwerking met Universiteit Twente in Hightech Nexus; een knooppunt voor kennisontwikkeling en innovatie. Met de uitnodiging voor andere organisaties om aan te sluiten. 

lees meer

Geef milieu en preventie een plek in nieuwe inrichting gezondheidszorg  Chirurg Kees van Laarhoven Radboudumc voorspelt 6de economische cyclus in boek Human and Planetary Health

9 oktober 2023

Chirurg Kees van Laarhoven presenteerde op vrijdag 6 oktober zijn boek Human and Planetary Health  - The urgency to integrate into One Health. Een gezonde planeet helpt ons mensen weer gezonder te worden! Dat is de strekking van zijn het boek.

lees meer

Radboudumc zet in op specialistische kindertraumazorg met nieuw expertisecentrum Zwaargewonde kinderen direct op de juiste plek voor passende zorg

19 april 2023

Het Radboudumc start met het Expertisecentrum voor Kindertrauma en -brandwondenzorg speciaal gericht op traumazorg voor kinderen bij zwaar letsel en de gevolgen daarvan voor het kind en het gezin.

lees meer

Radboudumc ontvangt IMDI-financiering voor twee innovatieve projecten

23 juni 2021 Twee van de negen subsidies in het IMDI programma gaan naar het Radboudumc lees meer

Scherpere, selectievere MRI-scan geeft robot meer precisie mee EFRO ondersteunt vernieuwend project in Health-sector Gelderland

1 juni 2021 De twee Gelderse bedrijven Soteria Medical en Tesla Dynamic Coils hebben met het Radboudumc ruim een miljoen euro subsidie ontvangen van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO-Oost). lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet