Radboudumc

print
Glaucoom

Glaucoom is een oogziekte waarbij de oogzenuw beschadigt. Meestal komt dat door een te hoge druk in het oog. Zonder behandeling kunt u door glaucoom slechtziend of blind worden. De aandoening ontstaat wanneer er te veel vocht in uw oog zit. Ogen bevatten niet alleen traanvocht (aan de buitenkant), maar ook vocht aan de binnenzijde (kamerwater). Dit vocht geeft het oog zijn bolle vorm. Het oog maakt voortdurend nieuw vocht aan en voert oud vocht af. Als er meer vocht in uw oog komt dan eruit gaat, neemt de druk in uw oog toe.

Verschillende vormen

Er zijn verschillende vormen van glaucoom. Glaucoom kan een op zichzelf staande ziekte zijn, maar kan ook ontstaan door een andere oogziekte. De ziekte kan acuut zijn, maar ook chronisch. Bij sommige mensen is glaucoom aangeboren, bij anderen ontstaat de ziekte op latere leeftijd. Glaucoom komt vooral voor bij mensen boven de veertig.

Wees er op tijd bij

Bij de meeste mensen ontstaan de klachten heel geleidelijk. Dit is verraderlijk, want u merkt waarschijnlijk lange tijd niet dat er iets met uw oog aan de hand is. U krijgt pas klachten als de oogzenuw al erg beschadigd is. De ziekte is goed te behandelen als u er op tijd bij bent. Komt bij u glaucoom in de familie voor? Laat dan uw ogen regelmatig onderzoeken.

Direct naar