Amalia kinderziekenhuis Amalia kinderfonds Bijzondere zorg voor bijzondere kinderen

Versneld DNA-onderzoek voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand

De zoektocht naar een oorzaak voor ontwikkelingsproblemen kan vaak lang duren. In het Amalia kinderziekenhuis doen we daarom versneld DNA-onderzoek naar de oorzaak van een ontwikkelingsachterstand. Hierdoor is er sneller duidelijkheid en kunnen we sneller een individueel zorgplan voor kinderen maken. lees meer

Wat is een ontwikkelings­achterstand?

Bij een ontwikkelingsachterstand ontwikkelt uw kind zich minder snel dan leeftijdsgenoten. Bij ongeveer 60% van de kinderen met een ontwikkelingsachterstand vinden we een medische oorzaak.

lees meer

Wat is een ontwikkelings­achterstand?

Bij een ontwikkelingsachterstand ontwikkelt uw kind zich minder snel dan leeftijdsgenoten. Bij ontwikkeling kunt u denken aan:

  • motoriek (bewegen)
  • taal en spreken
  • cognitie (denkvermogen)
  • gedrag/sociaal-emotioneel

Als uw kind zich minder snel ontwikkelt op 2 of meer van deze gebieden, dan spreken we van een algemene ontwikkelingsachterstand. Een algemene ontwikkelingsachterstand kan vastgesteld worden door zorgprofessionals, zoals een fysiotherapeut, logopedist, orthopedagoog of psycholoog. Er zijn ook teams die samen de ontwikkeling van een kind in kaart kunnen brengen.

Medische oorzaak

Met de huidige technieken is het mogelijk om bij ongeveer 60% van de kinderen een medische oorzaak te vinden. Dit is meestal een verandering in het erfelijk materiaal (DNA), maar er kan ook een fout zijn in de stofwisseling of in de aanleg van de hersenen, zenuwen en/of spieren.


Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer