Waarom blijf ik slapen?

Je blijft slapen in het ziekenhuis als je geopereerd of behandeld wordt en daarna beter moet worden. Bekijk het filmpje om te zien hoe de dingen gaan als je blijft slapen op de verpleegafdeling.

meer weten

Waarom blijf ik slapen?

Je blijft slapen in het ziekenhuis als je geopereerd of behandeld wordt en daarna beter moet worden. Dat kan even duren. Soms een paar dagen. Maar dat kan ook langer duren. Ook kan het zijn dat de arts nog niet precies weet wat er met je aan de hand is. Je krijgt dan een paar onderzoeken. Die onderzoeken zijn meestal niet allemaal op één dag. Dan is het nodig dat je wat langer in het ziekenhuis blijft.

Bekijk het filmpje hieronder om te zien hoe de dingen gaan als je blijft slapen op de verpleegafdeling.Wat neem ik mee?

 • Tandenborstel (met je naam erop) en tandpasta.
 • Kam en/of haarborstel.
 • Haargel of wax.
 • Pyjama's.
 • Gewone kleren voor overdag.
 • Ondergoed.
 • Knuffel, lievelingsspeelgoed of lievelingsspel en/of leesboek.
 • Foto’s, bijvoorbeeld van je familie, van je lievelingsdier of vriend(in) of iets anders van thuis.
 • Je mag ook je laptop, tablet of mobiele telefoon meenemen. Het ziekenhuis heeft WiFi.
 • Op de afdeling zijn ook een Playstation 4 en Wii spelcomputer. Er zijn veel spelletjes. Heb je thuis een spel dat je heel graag speelt? Neem dat dan ook mee naar het ziekenhuis.
 • Alle medicijnen die je thuis gebruikt. 

De eerste dag in het ziekenhuis

De dag dat je in het ziekenhuis komt, heet de opnamedag. 

meer weten

De eerste dag in het ziekenhuis

De dag dat je in het ziekenhuis komt, heet de opnamedag.

Waar moet ik zijn?

Als je in het ziekenhuis komt, ga je met je vader of moeder naar de afdeling waar je blijft slapen. De verpleegkundige brengt je dan naar de kamer waar jij blijft slapen. 

Opnamegesprek

Je gaat, samen met je vader of moeder, eerst praten met de verpleegkundige. In dit gesprek kunnen jij en je ouders dingen over jou vertellen die belangrijk zijn voor het ziekenhuis om te weten. Bijvoorbeeld wat je wel of niet mag eten. En of je sommige dingen gewend bent om te doen als je gaat slapen.

Naambandje

Je krijgt ook een naambandje om je pols. Dat is misschien even wennen. Maar dit bandje is heel belangrijk. Alle mensen in het ziekenhuis kunnen dan zien wie je bent. Bijvoorbeeld als je een onderzoek krijgt, of als je naar de operatiekamer gaat.

Rondleiding

Daarna krijg je een rondleiding over de afdeling. Dat is handig, want dan weet je waar je alles kunt vinden. Je woont toch even ergens anders dan thuis.

Onderzoek

De dokter die jou gaat behandelen of opereren komt ook bij je langs op je kamer. Hij of zij vertelt wat er allemaal gaat gebeuren in de dagen dat je in het ziekenhuis bent. Word je geopereerd? Dan praat je ook met de dokter die je gaat opereren en een verpleegkundige die veel van operaties weet. Ook gaat de dokter je even onderzoeken. Je ouders mogen hier gewoon bij zijn. Dat is misschien wel fijn. 


Slapen in het ziekenhuis

Tijdens de opname heb je een eigen kamer. Eén van je ouders/verzorgers mag ook blijven slapen. lees meer

Slapen in het ziekenhuis


 • Er is één dokter die jou behandelt of opereert. Ook is er een team van dokters die voor jou zorgen. Ze komen vaak even bij je kijken, op je kamer. Als je iets wilt weten, kun je dat aan de dokters vragen.


Wanneer mag het bezoek komen?

Je ouders mogen de hele dag bij je zijn. Ook je broertjes en zusjes zijn de hele dag welkom. bekijk de tijden

Wanneer mag het bezoek komen?

Je ouders mogen de hele dag bij je zijn. Ook je broertjes en zusjes zijn de hele dag welkom. Andere familieleden, zoals je opa of oma, en vrienden kunnen bij je op bezoek komen tussen drie uur 's middags en zeven uur 's avonds. Er mogen niet meer dan twee mensen tegelijk bij je op bezoek zijn, anders is het misschien te druk voor je.

Een van je ouders mag ook bij je blijven slapen op je kamer. Je andere ouder en broer en zus, kunnen blijven logeren in het Ronald McDonald Huis bij het ziekenhuis. 

Bezoektijden

Doordeweeks

 • van 14.30 tot 20.00 uur

 In het weekend

 • van 10.00 tot 12.00 uur
 • van 14.00 tot 20.00 uur

                     

                                                                                                  


Hoe gaat dat met school?

Als je veel lessen op school mist omdat je lang in het ziekenhuis ligt of hier vaak bent kun je les krijgen in het ziekenhuis. De leerkracht uit het ziekenhuis regelt dit met jouw eigen leerkracht. Ze kijken waar je op school mee bezig was. Als het kan gebruiken we de spullen van jouw school. Je ouders, broer, zus of een klasgenoot kunnen jouw schoolspullen meenemen. Zo kun je in het ziekenhuis verder gaan, waar je op school gebleven was.   

Les in de klas of op bed

Je kunt les krijgen in ons klaslokaal of op bed in je eigen kamer. In het klaslokaal heb je klasgenootjes tussen de vier en achttien jaar oud. Soms lukt het niet om naar het klaslokaal te komen. Dan komt de leerkracht naar jou toe en krijg je les op je eigen kamer. Als je je echt niet lekker voelt, dan gaat de les niet door. Dan komt de leerkracht een andere keer terug.

School in het ziekenhuis is wel anders dan je gewend bent. Je hoeft niet de hele dag naar school. Meestal heb je één uur les per dag, drie tot vier dagen in de week. Soms krijg je ook huiswerk waarmee je zelf aan de slag kunt. De pedagogisch medewerker kan je meer vertellen over school in het ziekenhuis.

Informatie voor ouders en scholenWeer naar huis

Meestal hoor je een dag van te voren dat je weer naar huis mag. Vaak mag je ’s morgens al naar huis. De verpleegkundige vertelt jou en je ouders dan waar jullie aan moeten denken als je weer thuis bent. Misschien moet je thuis nog goed uitrusten. Of mag je sommige dingen niet eten of drinken.

Het is vast fijn om weer naar huis te gaan. Toch moet je thuis misschien ook weer even wennen. En denk je e nog vaak terug aan alles wat je heb meegemaakt in het ziekenhuis. Het is goed als je hierover praat met je ouders. Of met andere mensen die belangrijk voor jou zijn. 
 • Medewerkers
 • Intranet