Het belang van deelnemen aan onderzoek
Professor Bas Bloem legt in bovenstaande video het belang van wetenschappelijk onderzoek en de rol van deelnemers daarbij uit.
Aanmelden Voor deelname aan onderzoek
Mocht u geïnteresseerd zijn om aan onderzoek mee te doen, dan kunt u een vrijblijvend gesprek aanvragen.
AanmeldenInformatieve video's van mogelijke metingen
Bij deelname aan een onderzoek worden verschillende metingen gedaan. Bekijk deze video's en krijg een indruk hoe een onderzoek eruit ziet. Let wel: afhankelijk van het onderzoek waar u aan deelneemt krijgt u één of meerdere van deze metingen.
lees meerVeelgestelde vragen
Regelmatig ontvangen wij vragen van (toekomstige) deelnemers aan onze onderzoeken. De meest gestelde vragen hebben wij hier gebundeld. Mocht uw vraag er niet tussen staan, neem dan contact op met onze helpdesk.
Naar de vragenVeelgestelde vragen
-
Als u geïnteresseerd bent om aan onderzoek deel te nemen, dan kunt u een vrijblijvend oriënterend gesprek aanvragen door dit formulier in te vullen. Voor vragen over onze onderzoeken kunt u ook contact opnemen met onze helpdesk. Zij zijn telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30-10.00 uur en van 13.30-15.30 uur op nummer T 024 – 808 01 41. Ook kunt u hen mailen op info@onderzoek-parkinson.nl
-
Dat verschilt per onderzoek. Het kan één dag, maar ook enkele jaren duren. Op onze website vindt u hier een overzicht van de onderzoeken waarvoor we deelnemers zoeken. Per onderzoek staat onder het kopje ‘wat wordt er van deelnemers verwacht’ precies aangegeven hoelang het duurt om hieraan deel te nemen.
-
Met wetenschappelijk onderzoek hopen we nieuwe inzichten te verwerven om zo mensen met parkinson(isme) en hun naasten (beter) te kunnen helpen.
-
Fijn dat u interesse heeft om deel te nemen aan onderzoek. U kunt contact opnemen met de helpdesk om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Zij zijn telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30-10.00 uur en van 13.30-15.30 uur op nummer T 024 – 808 01 41. Ook kunt u hen mailen op info@onderzoek-parkinson.nl -
U krijgt al uw reis- en parkeerkosten vergoed. Als u de hele dag in het Radboudumc aanwezig moet zijn voor uw onderzoek krijgt u een lunchbon waarmee u in het restaurant van het ziekenhuis kunt eten.
In sommige gevallen, als u voor een lange meetdag naar het Radboudumc komt en veel reistijd heeft, bieden wij u, samen met iemand die u mag meenemen, één gratis hotelovernachting met ontbijt aan in Nijmegen. Als u kiest voor een hotelovernachting, bieden wij u één retourrit met de taxi van het hotel naar het Radboudumc
-
Als u al medicijnen slikt hoeft u hier niet mee te stoppen, tenzij het botst met het doel van het onderzoek. Voor sommige onderzoeken is een voorwaarde voor deelname dat u géén parkinsonmedicatie gebruikt. Een overzicht van onze onderzoeken en de criteria voor deelname ziet u hier op onze website.
-
Dat verschilt per onderzoek. Voor sommige onderzoeken mag u géén DBS hebben, maar voor andere wel. Heeft u hier vragen over, neemt u dan contact op met onze helpdesk.
Zij zijn telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30-10.00 uur en van 13.30-15.30 uur op nummer T 024 – 808 01 41. Ook kunt u hen mailen op info@onderzoek-parkinson.nl
-
De onderzoeker laat u weten wat de belangrijkste uitkomsten zijn van het onderzoek. Dit gebeurt zodra het gehele onderzoek voorbij is en de resultaten geanalyseerd zijn. Dit kan al na 12 maanden na afronding van het onderzoek zijn, maar het kan ook langer duren. U krijgt de individuele resultaten van het onderzoek niet te horen. U krijgt ook niet te horen welke behandeling u heeft gehad of in welke groep u zat. Deze informatie wordt niet gedeeld met uw huisarts.
-
Blindering is een procedure waarbij één of meer partijen in een onderzoek niet weten in welke behandelgroep ze zijn ingedeeld, of welke behandeling ze hebben gekregen. Als het onderzoek dubbelblind is wil dit zeggen dat de onderzoeker dit ook niet weet.
-
Randomisatie is een techniek waarmee (proef)personen op basis van toeval (loting) worden toegewezen aan één van de groepen van experimenteel onderzoek.
-
Uw gegevens worden opgeslagen volgens de Nederlandse privacywetgeving (AVG). Alleen het onderzoeksteam heeft toegang tot uw persoonlijke gegevens, zoals uw naam. De onderzoeksgegevens, zoals de resultaten van de testen die u uitvoert, worden gepseudonimiseerd. Dit betekent dat alle persoonlijke details, zoals uw geboortedatum, verwijderd worden. Hierdoor kunnen resultaten nooit op u persoonlijk teruggevoerd worden. In de informatiebrief die u over het onderzoek ontvangt, staat hoe lang wij uw gegevens mogen bewaren.
-
Ja, de huidige behandeling die u heeft gaat gewoon door als u bij het expertisecentrum deelneemt aan onderzoek. Onderzoek vindt plaats naast uw reguliere behandeling. Dus als u bij ons expertisecentrum aan onderzoek meedoet, wil dat niet zeggen dat u hier ook uw reguliere behandeling krijgt. Hiervoor blijft u bij uw huidige specialist.
-
Nee, u bepaalt u zelf of u deel wilt nemen aan onderzoek. U kunt er wel voor kiezen dit met uw neuroloog te bespreken.
-
Ja, u mag op ieder moment met het onderzoek stoppen. Meld dit dan meteen bij de onderzoeker. U hoeft er niet bij te vertellen waarom u stopt. Dit verandert niets aan de zorg die u krijgt, u krijgt de gewone behandeling voor uw ziekte.
-
Als u medische klachten krijgt wanneer u meedoet aan een medicijnonderzoek, dan adviseren wij u om contact op te nemen met onze helpdesk. Zij zijn telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30-10.00 uur en van 13.30-15.30 uur op telefoonnummer 024 – 808 01 41. Ook kunt u hen mailen op info@onderzoek-parkinson.nl Zij zullen u doorverwijzen naar een assessor of onderzoeksarts.
Wanneer er sprake is van ernst of spoed, neemt u dan eerst contact op met uw huisarts (of huisartsenpost). Later kunt u ook uw assessor of onderzoeksarts informeren. Uw huisarts en uw behandeld neuroloog zijn door ons op de hoogte gebracht van uw deelname aan onderzoek.
-
Om bij het Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen te komen volgt u de routeborden naar Radboudumc Oost, waar ook een parkeerplaats is. Deze routeborden vindt u vanaf alle invalswegen rondom Nijmegen. Het aantal parkeerplaatsen van het Radboudumc is beperkt. Het vinden van een parkeerplaats kan daardoor extra tijd kosten. U kunt uw auto ook parkeren aan de overkant van de Heyendaalse weg, in de Parkeergarage Huygensgebouw of op parkeerplaats P7a (zie onderstaande kaartjes). Ook kunt u ervoor kiezen dat degene met wie u meerijdt u afzet bij de polikliniek Neurologie en u later weer ophaalt. Dan bent u geen tijd kwijt met het zoeken naar een parkeerplaats. De parkeerkosten kunt u, net zoals uw reiskosten, declareren. Uw assessor legt u uit hoe u dit kunt doen.
-
Reist u met het openbaar vervoer, dan kunt vanaf Nijmegen Centraal Station verder reizen met de bus of trein. De bus stopt voor Ingang Oost, waar het Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen is. U kunt buslijn 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 300 pakken en uitstappen bij bushalte ‘Huygensgebouw’. Lijn 10 vertrekt in de spits (m.u.v. de vakanties) om de vier minuten. Kijk voor de exacte bustijden op de site van Busdienst Breng www.breng.nl. Daarnaast is het mogelijk om met de stoptrein Nijmegen - Boxmeer/Venlo naar NS-station Nijmegen Heyendaal te reizen. Dit station ligt op 5 á 10 minuten loopafstand van het Radboudumc (ingang oost). Op onderstaande plattegrond kunt u zien hoe u kunt lopen. Op de plattegrond staan zowel de parkeerplaatsen als de bushaltes en het treinstation aangegeven.